Hopp til innhold

Forvandlingen som forbauser ekspertene

For ett år siden presterte Aaron Ramsey så dårlig at han ble buet på av enkelte Arsenal-fans. I dag hylles han av en hel fotballverden. Fotballekspertene mener forvandlingen er helt uventet.

SOCCER-CHAMPIONS/ Arsenal's Ramsey

Arsenals Aaron Ramsey har hatt mye å juble for denne sesongen. Nå imponerer han en hel fotballverden med hans utrolige målteft.

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

Kenneth Fredheim

Kenneth Fredheim, C More-ekspert og Arsenal-supporter.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Ramsey er «X-faktoren» i Arsenal. At han skulle være så god og viktig, hadde ingen sett for seg, sier fotballekspert og Arsenal-supporter, Kenneth Fredheim, til NRK.no.

Arsenal har vist angrepsfotball fra en «annen verden» denne sesongen og leder nå Premier League to poeng foran Liverpool med én kamp mindre spilt. Søndag besøker Arsène Wengers menn Old Trafford – og for første gang på lenge er det laget fra London som er favoritten i storoppgjøret.

En 22 år gammel waliser skal ha mye av æren for akkurat dét.

Ville selge han

Midtbanespilleren Aaron Ramsey står med elleve scoringer i sin sjuende sesong i Arsenal-trøya. Det er like mange som han hadde på sine seks første.

– Jeg var en av mange som tvilte på han etter beinbruddet i 2010. Han var langt unna toppnivået i de to foregående sesongene, og jeg innrømmer at jeg ville at han skulle finne seg en annen klubb. Men det er gøy å ta så ettertrykkelig feil, smiler Fredheim.

Kampen mot Stoke 27. februar 2010 kommer Ramsey trolig til å huske for resten av livet: Stoke-spilleren Ryan Shawcross taklet Ramsey med knottene først – og bildene fra situasjonen viser med all tydelighet at beina i Ramseys høyre legg brakk tvers av.

Veien tilbake har vært ekstremt tøff for waliseren.Han ble blant annet lånt ut til Nottingham Forest og Cardiff City etter at han kom tilbake fra skaden, og i fjor returnerte han endelig til Emirates.

Arne Scheie

Arne Scheie, NRK-kommentator og Manchester United-supporter.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Men Ramsey imponerte ingen med sitt spill på Arsenals høyre midtbane. Flere ganger var han så dårlig at Emirates-publikummet buet på han. Fotballekspertene var heller ikke nådige i sin dom.

Nå har imidlertid pipa fått en annen lyd.

– Det er en forvandling som få forstår. Det at en midtbanespiller scorer så mange mål er en fantastisk egenskap. Det er veldig moro å se. Men vi får håpe United-forsvaret kan stoppe han i morgen, sier NRK-profil og United-supporter, Arne Scheie.

Har fått selvtillit

Etter Arsenals 2-0-seier over Liverpool tidligere i november forklarte Ramsey høstens målfest og store forvandling med bedre selvtillit.

– Jeg føler meg langt mer selvsikker foran mål nå, sa midtbanespilleren.

Han tror også den imponerende sesongstarten til Arsenal blir en stor fordel utover i sesongen.

– Tidligere har vi vært et stykke bak i januar, men nå har vi muligheten til å komme inn i januar med et godt utgangspunkt. Jeg tror dette vil bli en god sesong for oss, sa Ramsey.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ramsey

Veien tilbake etter skrekkskaden har vært tøff for Aaron Ramsey.

Foto: PAUL ELLIS / AFP

Scheie tror på United-seier

Kenneth Fredheim forteller at han er veldig overrasket over det han har sett fra «The Gunners» denne sesongen. Spesielt med tanke på Premier League-åpningen da Ramsey og Co. fikk bank av Aston Villa på hjemmebane.

– Aston Villa-kampen var jo katastrofe. Men ut i fra det spillematerialet de har – spesielt offensivt – er det kanskje ikke så rart at de har vært så gode, sier C More-eksperten, som også understreker at lagets forsvar har vært bunnsolid til nå i sesongen.

Nå venter altså Manchester United på bortebane. Både Fredheim og Scheie tror det blir jevnt på Old Trafford.

– Trolig vil nok ett mål vippe resultatet den ene eller andre veien, sier Fredheim.

Scheie tror imidlertid at Arsenal kommer til å slite mot David Moyes' mannskap.

– Jeg vil tro vi får en hjemme- eller uavgjortkamp.

Fotball

  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland