Stjernene vil boikotte U21-EM i Israel

Konflikten mellom Israel og palestinerne skremmer fotball-verden. Nå vil 62 fotballstjerner - blant annet Chelseas Eden Hazard og Arsenals Abou Diaby - at U21-EM skal flyttes.

Stjerner protesterer mot U21-EM

Hele 62 spillere har skrevet under på et protestbrev mot U21-EM i Israel. Blant disse er blant annet Abou Diaby (t.v.), Didier Drogba og Eden Hazard.

Foto: NTB Scanpix

Hele 62 spillere har skrevet under på et protestbrev mot å arrangere U21-EM i det krigsherjede Israel.

– Vi gjør dette i solidaritet med folket i Gaza som lever under beleiring og som nektes normale menneskerettigheter og frihet, heter det i en uttalelse fra Frederic Oumar Kanouté, en av initiativtagerne for protesten.

Se hele spillerlisten her!

Etter planen skal mesterskapet, der Norge har kvalifisert seg, spilles mellom 5. og 18. juni neste sommer, men mange har ytret bekymring hvorvidt turneringen bør gjennomføres midt i en krigssone.

Les også: U21-gutta klare for fotball-EM

Fire fotballspillere drept

Konflikten mellom Israel og det palestinske folk eskalerte voldsomt i starten av november. Den 10. november ble fire fotballspillere drept da israelerne bombet en idrettsarena i Gaza.

Per Joar Hansen

- Jeg tenker kun på det sportslige, sier U21-landslagstrener Per Joar Hansen.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Det har også fotballstjernene lagt merke til:

– Det er uakseptabelt at barn dør mens de spiller fotball. Å la Israel være verdig et U21-EM, under disse omstendighetene, viser at man belønner handlinger som strider mot sportens prinsipper, heter det videre i uttalelsen.

UEFA-president Michel Platini gikk nylig ut og annonserte at de ikke hadde planer om å flytte mesterskapet bort fra Israel.

Onsdag forrige uke ble partene enige om en våpenhvile.

– Forholder meg til UEFA

U21-landslagssjef Per Joar Hansen ønsker ikke å dele sine tanker rundt spillerprotesten.

– Foreløpig holder jeg meg til det UEFA sier. Jeg forholder meg til det som utenriksdepartementet og det politiske Norge anbefaler, sier Per-Joar Hansen til NRK.no, som ikke hadde hørt om spillerprotesten da NRK.no tok kontakt.

Norge har havnet i gruppe A i neste års U21-EM. Gruppemotstanderne er Israel, England og Italia.

Fotball

Oppsummert

  • Fra 22.45 Landslagssjef Lars Lagerbäck og en utvalgt spiller møter pressen etter kampen.