NRK Meny
Normal

Kvinnene må spille på kunstgress: – Hadde aldri skjedd med menn

Nærmere 50 av verdens beste fotballspillere står bak en protest mot at neste års fotball-VM for kvinner skal spilles på kunstgress. Men FIFA forsvarer avgjørelsen.

Abby Wambach

Stjernespilleren Abby Wambach fra USA skal være blant spillerne som står bak en protest mot at VM i 2015 skal spilles på kunstgress. Wambach ble kåret til verdens beste spiller i 2012, her er hun fra en tidligere kamp i 2014.

Foto: GRANT HALVERSON / Afp

– FIFA hadde aldri godtatt at et VM for menn skulle gått på kunstgressbaner. Så hvorfor godtar de det for kvinner? sier Englands tidligere landslagskaptein Faye White til BBC.

Hun møter døve ører hos Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

– Jeg har selv spilt på kunstgressbaner, og de er bedre enn mange naturgressbaner jeg har spilt på, svarer FIFAs Moye Dodd.

Canada skal arrangere kvinnenes VM neste sommer. Kampene skal spilles på seks baner fra Vancouver på vestkysten til Moncton helt i øst. Og FIFA har godkjent kunstgress på alle banene.

Norge er ett av lagene som kan bli VM-deltaker neste år. Seier over Albania lørdag gir VM-plass.

Verdenstopper protesterer

Kunstgress-vedtaket har skapt sterke reaksjoner. Den amerikanske advokaten Hampton Dellinger har protestert overfor FIFA. Han hevder å representere opp mot 50 av de beste kvinnelige fotballspillerne i protesten mot kunstgress.

– Spillerne ser på dette som et steg tilbake for kvinnefotballen, og de er frustrerte. Alle tidligere VM både for menn og kvinner er spilt på naturgress, påpeker han.

– Vi snakker om et par millioner dollar for å lage gode naturgressbaner, og det er bare en knøttliten brøkdel av FIFAs årsbudsjett, skriver han.

Faye White

Tidligere England-kaptein Faye White, her fra VM i 2011, er sterkt kritisk til at VM i 2015 skal spilles på kunstgressbaner. White har selv lagt opp.

Foto: INA FASSBENDER / Reuters

Blant den som Dellinger representerer, er USAs Abby Wambach og Tysklands Nadine Angerer – årets spillere i 2012 og 2013.

– Hvordan kunne de få VM?

Både det canadiske fotballforbundet og arrangørkomiteen har bedt om å få arrangere kampene på kunstgress, noe FIFA har godtatt. Det er dette advokaten og spillerne vil ha omgjort.

– Jeg kan ikke forstå at det ikke skulle være nok gode naturgressbaner i Canada til å arrangere et VM. Man må stille spørsmål ved hvordan FIFA kunne gi Canada VM hvis det ikke var tilfellet, sier Faye White.

Hun ga seg i 2012 etter 90 kamper for England.

– Men om jeg fortsatt var aktiv, hadde jeg kvidd meg for å spille VM-kamper på kunstgress, sier hun.

England er ett av lagene som allerede er klare for VM.

Fotballnyheter

Videoklipp

Ingrid Hjelmseth ble tråkket på armen og ble liggende lenge på banen.
Caroline Graham Hansen. Så bommer Graham Hansen. Keeperhøyde og forholdsvis enkelt for keeper. Dette er tungt.
Ada Hegerberg var ikke fornøyd etter kampen mot Belgia