Hopp til innhold

Prisen for å vinne

KOMMENTAR: I dag kjemper Norges suverent beste kvinnelag om Norgesmesterskapet 2015. Felles for begge klubber er at de egentlig ikke har råd til å vinne.

LSK
Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

LSK Kvinner og Avaldsnes er Norges suverent beste norske kvinnelag. De ble nummer 1 og 2 i Toppserien med 18 og 13 poengs margin til lag nummer 3 (Røa).

De gamle storhetene Stabæk og Kolbotn er detroniserte fra medaljekampen. Og i dag står begge på hver sin halvdel for å krysse klinger i den siste kvinnekampen for året.

Kan LSK gjenta mesterstykket fra i fjor og hente hjem «The Double» nok en gang til Romerike? Eller blir det Avaldsnes fra Rogaland som tar rotta på Kanarifuglene?

Uansett utfall, for to personer betyr det å få belønning for innsatsen litt ekstra.

Den ene er Per Berg, mangeårig Lillestrøm-investor, med fokus på kvinnefotball de siste årene. Den andre er Arne Utvik som har sørget for at klubben har kunnet hente kvalitetsspillere til Karmøy kommune på den norske vestkysten.

For norsk fotball er det uten tvil svært viktig å ha slike ildsjeler som bringer klubblagene fremover. Begge er villige til å putte millioner i det som er svært gode investeringer sportslig i kraft av trofeer og opplevelser på banen, men desto mer usikre økonomisk.

De vet godt at de ikke vil få igjen investeringene sine, men kan håpe at suksessen innebærer at klubbene blir bærekraftige nok til å stå på egne bein en dag.

Håp mot tro

Foreløpig er det mye håp og lite realiteter i denne fremtidsvisjonen. Det koster rett og slett for mye å vinne.

Problemet er selvsagt at kvinnefotballen ikke er populær nok. Produktet er det ikke noe å si på, den sportslige utviklingen og prestasjonene på banen har utviklet seg enormt bare de siste ti årene.

Når Norge «kun» når åttendelsfinalen i sommerens VM er det kanskje lov å være skuffet (spesielt fordi vi burde banket et presumptivt dårligere lag fra England).

Vi må imidlertid huske på hvor mye hardere og bredere den internasjonale konkurransen er blitt, med landslag fra Kina, Japan, Sør-Korea, Canada, USA og Brasil som alle gjør det bra i mesterskap.

Og i OL, VM og EM er det enorm interesse for kvinnefotballen. Over én halv million seere slår på fjernsynet når NRK sender. Likevel synes det fryktelig vanskelig å overføre denne entusiasmen til den hjemlige serien. Vi snakker om tilskuertall som ikke en gang når firesifret nivå på de aller fleste kampene.

Ringvirkningene er selvsagt store:

Med lave tilskuertall blir det minimalt med publikumsinntekter. Mediene bryr seg lite utenom mesterskapene, og sponsorene uteblir fordi interessen er laber. Dermed blir man desto mer avhengig av rike onkler som Berg og Utvik.

Denne modellen er akkurat like sårbar som man har sett den på herresiden, der er det ingen forskjell på herre- og kvinnefotball. Nivået på satsingen avhenger i altfor stor grad av interessen og engasjementet til investorene. På sikt er dette svært lite bærekraftig.

AVALDSNES

Maren Mjelde og Elise Thorsnes t.v jubler etter seier for Avaldsnes over Stabæk i årets semifinale.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Kutt i kostnader

Ett eksempel er fra i sommer, hvor den nevnte Berg, ifølge VG, var usikker på sin videre satsing. Til slutt kom beskjeden i oktober at han ble med to år til.. Da han gikk inn i 2011 (som styreleder i LSK Kvinner) var det for å skape det beste kvinnelaget i Norden innen fem år og delta i Mesterligaen.

Og de er ikke så langt unna målet. Sist uke leverte Lillestrøm en fantastisk sterk bortekamp med seier mot Frankfurt på bortebane.

Kun en straffekonk hindret dem i å slå ut de regjerende mesterligamesterne. Det viser at det blir gjort noe veldig riktig blant de gule og svarte.

Likevel må de kutte økonomisk neste år. Det er blant annet skapt usikkerhet om suksesstrener Monica Knudsen blir med videre (tre seriegull på fire år) og hvilke spillere man har råd til å beholde på hvilke kontrakter.

Utfordringen til LSK er selvsagt ikke spesiell for dem, men berører alle som er involvert i kvinnefotball siden starten.

* Hvordan skal man klare å få større fotfeste blant publikum, sponsorer og media?

* Hvordan skal man nærme seg utenlandske klubber med mange ganger større budsjett?

Sett på de lokale heltene

Det er landets største jenteidrett. Spillerne er gode, glade og sjelden leser man om noen skandaler.

Og ifølge en undersøkelse publisert i The Telegraph: De mannlige kollegene ligger i snitt 30 sekunder lengre på gressmatta etter å ha blitt taklet. Menn bruker også ti sekunder mer på å gå av banen når de byttes ut, og de bruker 30 sekunder mer på feiringer når de scorer.

Kanskje er det her ett av problemene ligger: Kanskje er det for få fargerike spillere med temperament, som LSKs Isabell Herlovsen.

Kanskje er det en bjørnetjeneste når de største profilene som driblefanten Caroline Graham-Hansen og måltjuven Ada Hegerberg herjer i utlandet, fordi nivået i vår hjemlige serie er for lavt (og lønningene sikkert er langt bedre i Tyskland og Frankrike).

Vi trenger profiler både hjemme og ute.

I tillegg til flere stjernespillere med ekstreme egenskaper, kan en annen sportslig løsning være færre lag som konkurrerer hardere. Dessuten må man gjøre det som Eliteserien for herrer har begynt å gjøre: Hive ut de middelmådige utlendingene og sette på flere lokale helter, hvor slekt og venner ønsker å komme på matcher for å se sine egne.

Redusér forskjellsbehandlingen

Personfokuset i mediene kommer uansett ikke til å bli mindre i årene som kommer. Lokalmediene er en viktig del av den kabalen for å få det til å svinge.

LSKs investor Per Berg har tatt til orde for økt subsidiering fra NFF for at produktet skal holde et høyt nok nivå. Kanskje er det en løsning.

Men kanskje er vi også helt avhengige av å bite i det sure eplet og håpe at investorene er med i enda noen år, i alle fall når man ser på tallenes tale:

  • Landslagsgutta ville delt 28 millioner kroner dersom Norge hadde kvalifisert seg til EM i Frankrike.
  • Jentene får 950 000 hvis de skulle gå til EM i 2017.
  • Rosenborg håver inn 25 millioner kroner for et gull i eliteserien, mens LSK får utbetalt 600.000 kroner for seieren i Toppserien.

Prispremiene for en cupfinaleseier er et tredje eksempel: Taperen får 100.000 kroner, det dobbelte går til vinneren. Til sammenligning får den mannlige mesteren rundt 2,2 millioner kroner, blant annet som følge av billettinntekter og tv-avtalen.

NFF støtter Toppserien med over 20 millioner kroner i året. Må de gå enda hardere inn for å skape bærekraftige toppklubber dersom man skal løfte serien ytterligere? Det er i alle fall de nevnte herrene Per Berg og Arne Utvik mener er helt nødvendig.

Utfordringen for fotballpresident Yngve Hallén er selvsagt at dette er umusikalsk i ørene på mange av de andre medlemmene. Det spørs altså om man tror på filosofien om at toppklubber og rollemodeller skaper bredde, og at man derfor kan sette inn mer av ressursene i toppen. Dras det mer vekk fra de minst ressurssterke klubbene, kan det bli bråk.

Det er mange spørsmål ledelsen i NFF kan vurdere nå mens vi venter på ny sesong.

I mellomtiden får vi kose oss med cupfinalen mellom de to beste kvinnelagene i Norge. Og tenke litt over hva som skal til for at man skal troppe opp på en kamp eller to i Toppserien i 2016.

Fotball

  • Sørloth tilbake fra skade

    Alexander Sørloth slapp til det siste kvarteret i Villarreals 0-3-smell for Real Sociedad. Det var hans første kamp på en snau måned.

    Trønderen mistet fem klubbkamper og hele Norges landslagssamling i november som følge av lårtrøbbel.

    Sørloth entret banen på stillingen 0-3. Villarreals baklengsmål kom alle mot slutten av første omgang.

    La Liga-sesongen har til nå vært en stor skuffelse for Sørloths lag. Etter 16 runder ligger Villarreal på 13.-plass og virker helt hektet av i kampen om europaspill. (NTB)

    Alexander Sørloth
    Foto: Alberto Saiz / AP
  • Real Madrid snublet tross ny Bellingham-scoring

    Jude Bellingham noterte seg lørdag for sitt tolvte mål i La Liga. Real Madrid mistet likevel poeng borte mot Real Betis.

    Bellingham sendte gjestene i ledelsen like etter pause i Sevilla, men Aitor Ruibal utlignet med et kremmerhus.

    Bellingham har vært en enorm suksess i den spanske hovedstaden siden overgangen fra Borussia Dortmund i sommer. Den engelske 20-åringen har notert totalt 16 mål og fire målgivende pasninger på 18 kamper i alle turneringer.

    Tross poengtap leder Real Madrid La Liga med 39 poeng. Søndag kan det endre seg når tabelltreer Barcelona tar imot serietoer Girona. Sistnevnte vil ta over tabelltoppen med tre poeng. (NTB)

    Jude Bellingham jubler for scoring borte mot Real Betis
    Foto: Jose Breton / AP
  • Ødegaard fortvilte - Arsenal ned fra tabelltopp

    Aston Villa er uovervinnelige på hjemmebane. Lørdag ble Arsenal slått 1-0, og med det satte de ny klubbrekord med sin 15. strake ligaseier på eget gress.

    For Arsenal-kaptein Martin Ødegaard ble det en kamp der sjansene ble sløst bort foran mål – både av han og resten av laget.

    – Det er selvfølgelig frustrende. Jeg hadde et par muligheter selv, så det er irriterende, sier Ødegaard til Sky Sports.

    Arsenal gikk inn i Premier League-runden som serieledere, men etter lørdagens resultater er det Liverpool som topper. Liverpool har 37 poeng, og ligger henholdsvis ett og to poeng foran Arsenal og Aston Villa etter 16 runder.

    Aston Villa gikk fryktløse i angrep i toppkampen mot Arsenal, og kaptein John McGinn sendte hjemmelaget i ledelsen etter syv minutter.

    Ødegaard fikk en stor mulighet til å utligne da han fikk ballen i Villa-feltet like før pause. Avslutningen sendte han imidlertid rett i hjørnet hvor keeper Emiliano Martínez lå og ventet.

    I det timen nærmet seg fikk nordmannen nok en kjempesjanse, men bredsidet ballen utenfor fra strålende posisjon.

    Martin Ødegaard fortviler etter bom mot Aston Villa
    Foto: Rui Vieira / AP
  • Graham Hansen med scoring og assist i Barcelonas målfest

    Caroline Graham Hansen noterte seg med både mål og målgivende da Barcelona høvlet over Eibar i 5-0-seieren på hjemmebane i spansk fotball.

    Dermed forlenger den katalanske klubben seiersrekken til elleve strake denne sesongen. Det betyr også at de fortsatt har til gode å avgi poeng.

    Graham Hansen scoret kampens første mål etter 57 minutter, før hun bare ett minutt senere serverte Esmee Brugts på 2-0-scoringen.

    Ingrid Syrstad Engen spilte også hele kampen for Barcelona. (NTB)

    Graham Hansen
    Foto: PAU BARRENA / AFP
  • Manchester United ydmyket på hjemmebane

    Manchester United ble feid av banen mot Bournemouth og tapte 0-3 på eget gress.

    – Alt gikk galt. Vi leverte ikke som vi skulle. Vi manglet masse ting, sier United-kaptein Bruno Fernandes til Viaplay.

    Dermed tok Bournemouth sin første seier på Old Trafford noensinne. Samtlige av de ti foregående møtene i alle turneringer hadde endt med United-seier.

    Gjestene fikk en drømmestart i lørdagens kamp. Allerede før fem minutter, spilte Bruno Fernandes bort ballen på egen halvdel. Få sekunder senere hadde Bournemouth-spiss Dominic Solanke styrt inn ledermålet.

    Etter pause jaktet United på utligningen, men i stedet raknet det fullstendig bakover. Philip Billing og Marcos Senesi headet inn hvert sitt mål, og med et drøyt kvarter igjen ledet Bournemouth med tre.

    Gjestene kunne uansett juble for sin femte seier på de syv siste ligakampene, og tar steget opp på 13. plass i Premier League.

    United ligger på sjetteplass, ti poeng bak serieleder Liverpool før Premier League-lørdagen avsluttes med toppkampen mellom Arsenal og Aston Villa.

    Bruno Fernandes og flere Manchester United-spillere fortviler mot Bournemouth
    Foto: OLI SCARFF / AFP
Brentford-spilleren Kristoffer Ajer feiret som besatt etter en takling i det 91. minutt. Minutter senere var kampen snudd – dermed startet latterliggjøringen av feiringen.