NRK Meny
Normal

Reddet Portugal-håpet sekunder før slutt

Da alle trodde USA hadde sendt Portugal ut av VM, dukket innbytter Silvestre Varela opp og sikret ett uhyre viktig poeng – fire minutter på overtid.

Brazil Soccer WCup US Portugal

SE VIDEO: Se alle målene fra den utrolige kampen mellom USA og Portugal.

Laster innhold, vennligst vent..
Clint Dempsey

Clint Dempsey satte inn 2–1 til USA kort tid før slutt. Men USA-jubelen stilnet på overtid da Silvestre Varela satte inn 2–2.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Nattens oppgjør mellom USA og Portugal hadde det meste: perlemål, magescoring, snuoperasjon og en innbytterhelt.

USA rystet Portugal da de snudde kampen ni minutter før full tid og ledet 2–1 til det gjensto noen få sekunder, men innbytter Silvestre Varela og Portugal nektet å gi opp og satte inn 2–2 på overtid.

Dermed har Portugal, som ble ydmyket av Tyskland i første kamp, ett poeng og fortsatt en liten mulighet til å gå videre fra gruppespillet.

Arkitekten bak scoringen var selvfølgelig Cristiano Ronaldo, som til da hadde vært alt annet god.

Real Madrid-stjernen la inn til Silvestre Valera som kom spurtende på syv meter. Innbytteren stanget ballen kontant i mål bak en sjanseløs Tim Howard.

– Uflaks!

USA-trener Jürgen Klinsmann trodde knapt det han så i Manaus denne kvelden. Mens Portugal-spillerne jublet behersket for ett poeng, kikket han lenge tomt opp på resultattavlen.

Etter kampen var han mest opptatt av å skryte av spillerne sine, som gjorde en fantastisk innsats.

– Selvfølgelig er det kjedelig at den scoringen kommer sekunder før slutt, men guttene var utrolige i dag. Nå må vi bare sikre et godt resultat mot Tyskland, sier Klinsmann.

De aller fleste trodde Clint Dempsey skulle bli det store helten med hans noe spesielle 2-1-scoring ni minutter før slutt: Fabian Johnson fant Dempsey foran mål med et flott innlegg og kapteinen styrte ballen i nettet med navlen.

Men magescoringen ble ikke kampens siste – og ikke overraskende deppet Dempsey over to tapte poeng.

– Så klart vi er skuffet. Vi spilte en bra kamp hvor vi skapte mange sjanser, men vi hadde uflaks, konstaterer Dempsey.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo var ikke fornøyd med ett poeng mot USA.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Drømmestart for Portugal

Portugal fikk en pangstart på kampen med scoring allerede etter fem minutter. USA-forsvarer Geoff Cameron bommet totalt på en klarering og sendte den rett i beina på Nani som ventet på bakre stolpe. Manchester United-spilleren fikk god tid og satte ballen enkelt opp i nettaket.

Sjokkstart til tross – USA reiste seg og var best i en lang periode etter scoringen. Både Dempsey og Michael Bradley hadde begge et par farlige skudd, men klarte ikke å treffe innenfor målstengene.

Mot slutten av omgangen våknet Nani, Ronaldo og de andre Portugal-stjernene igjen og være nære ved å doble ledelsen. I det 45. minutt banket Nani ballen i stolpen. Eder sto godt plassert og plukket opp returen, men den høyreiste spissen klarte ikke å overliste Howard, som på fantastisk vis fikk slått ballen til hjørnespark.

Perlescoring og magescoring

Jermaine Jones

USA-spissen Jermaine Jones satte inn 1–1 for USA med en drømmescoring.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Ti minutter ut i andre omgang fikk Michael Bradley tidenes mulighet til å utligne for USA. Bradley fikk ballen på nesten åpent mål, men traff akkurat der han ikke skulle treffe – midt på Ricardo Costa, som reddet på streken.

– Hvordan er det mulig å ikke score der, Bradley? Ropte NRKs kommentator Christian Nilssen.

Mens Bradley bommet og bommet, var Jermaine Jones langt mer treffsikker. I det 64. minutt plukket Jones opp en retur og banket ballen i en perfekt bue og inn i venstre hjørnet. 1-1!

Så skjedde det altså mye i kampens ti siste minutter: I det 81. minutt satte Dempsey inn 2–1 til USA. De amerikanske spillerne og tilskuerne gikk amok i den brasilianske jungelen og trodde seieren var sikret.

Men få minutter etter dukket Varela opp og headet ballen i mål få sekunder før slutt.

Overtidsscoringen gjør at Portugal kan gå videre fra gruppespillet med storseier over Ghana og med rett resultat mellom Tyskland og USA.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.