NRK Meny
Normal

Politiet har én mistenkt etter supporterdrapet

Det svenske politiet mener supporterdrapet i Helsingborg er et resultat av en dyster utvikling i lengre tid. Samtidig bekrefter politet at de har én mistenkt i saken.

Djurgården

I SORG: Her viser Djurgården-supportere sin støtte etter at en av klubbens supportere ble drept i Helsingborg søndag.

Foto: BJÖRN LINDGREN / TT NYHETSBYRÅ / NTB scanpix

Tommy Sverberg

ETTERFORSKER: Tommy Sverngard i Helsingborg-politiet.

Foto: Skjermdump / SVT

– Det er et resultat av en utvikling vi har sett over tid. Vi har skjønt at politiet ikke har hatt kapasitet til å kontrollere alt. Dette må få konsekvenser fremover. Jeg kan ikke gi direkte eksempler, men vi kommer til å ta kontakt med det svenske fotballforbundet og klubbene om hva som skal skje, sa Tommy Sverngard i Helsingborg-politet på pressekonferansen.

Politiet var forberedt på at det skulle bli bråk i forkant av kampen mellom Djurgården og Helsingborg. Noen timer før kampstart ble en 43 år gammel Djurgården-supporter drept.

– Vi visste at det skulle komme store supportergrupper. Vi tok kontakt med dem tidlig, og vi opplevde at vi hadde en god dialog. Men til tross for det, var det visse forsøk på konfrontasjoner. Vi lyktes med å roe ned dette på formiddagen, sa Sverngard.

– Senere fikk vi en melding om at det lå en livløs mann i sentrum. Vi fikk en patrulje fort til stedet, og mannen ble bragt til Helsingborg sykehus. Men livet sto ikke til å redde.

Én mistenkt – tror flere vet hvem det er

Volden førte til det første fotballrelaterte drapet i nabolandet siden 2002.

Etter å ha orientert pressen om drapet i nesten 30 minutter, kom etterforskningsleder Caroline Aspinge med helt nye opplysninger i saken.

Én av de som ble avhørt søndag kveld har nemlig status som mistenkt. Men politiet vil ikke kommentere hva mannen har forklart.

– Jeg kan ikke si noe om det nå, sa Aspinge.

Påtalemyndigheten løslot mannen søndag kveld, men Aspinge bekrefter at personen fortsatt er mistenkt for drap.

– Vi tror det finnes flere som vet hvem som har gjort dette. De som vet noe, må ta kontakt med politiet. Vi tror gjerningspersonen har utøvd volden alene, men han har vært sammen med andre, sa Aspinge.

Tror volden var uprovosert

Aspinge bekrefter de første opplysningene om at 43-åringen var på vei til stadion da han ble overfalt.

Men hun kan ikke gi detaljer om hva som skjedde i minuttene før drapet.

– Vi vet ikke hva som ble sagt i forkant, men handlingen fremstår uprovosert, sa Aspinge, som bekreftet skadene ble påført etter vold mot hodet.

De har også fått en rekke beskrivelser av gjerningspersonen.

– Vi har signalement, men vi ønsker ikke å gå ut med det så tidlig i etterforskningen, sa Aspinge.

Firebarnsfar

Politiet kan foreløpig ikke gi detaljer om selve voldshandlingen, men mandag har det kommet frem en rekke vitnebeskrivelser i svenske medier.

Flere forteller at firebarnsfaren ble overfalt av tre personer og slått i bakhodet med en flaske. Mishandlingen skal ha pågått i flere minutter, og vitnene hevder volden var uprovosert.

– Vi beklager på det dypeste det som har skjedd. Det var det som absolutt ikke skulle skje, åpnet Tommy Sverngard på pressekonferansen.

Politiet ønsker å komme i kontakt med flere som kan hjelpe dem i etterforskningen.

Djurgården

PROTESTERTE: Da nyheten om supporterdødsfallet nådde stadion, stormet flere titalls Djurgården-supportere banen under kampen mot Helsingborg.

Foto: BJORN LINDGREN / Ap

Fotballnyheter

Videoklipp

Se alle målene her.
Se alle målene her.
Se alle målene fra kampen mellom Manchester United og Basel.