Dette synes Høgmo var positivt med Slovenia-ydmykelsen

MARIBOR (NRK.no): Selv om han debuterte med Norges verste kvaliktap på ti år, er Per-Mathias Høgmo klar på at Slovenia-kampen kan være starten på noe stort for «Nye Norge».

Høgmo

Landslagssjef Per-Mathis Høgmo nekter å grave seg ned etter fredagens tap.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Vi har allerede startet en prosess mot EM-kvaliken i Frankrike (2016), sa Høgmo til pressen etter at VM-toget forlot Maribor uten Norge ombord.

I svart dress ruslet Høgmo over banen etter 3-0-fadesen mot Slovenia fredag og inn i det litt for lille presserommet stappfullt av journalister.

Han hevdet at Norges innsats ikke var så bekmørk som resultatet tilsier og at landslaget helt klart har «spillerstyrke og ferdigheter som kan utvikles».

Selv om Norge blir latterliggjort på sosiale medier, og selv om det fredag leverte VM-kvalikens svakeste forsvarsspill, insisterer fotballpedagog Høgmo på at det er mye positivt å ta med seg videre.

– Jeg er fornøyd med backene og synes den offensive midtbanen gjør det bra. Jeg vil understreke at mye av det vi leverer i dag er sånn vi ønsker å fremstå. I siste halvdel av første omgang kommer vi for eksempel mye rundt på kantene og får slått innlegg, sa han.

Hangeland

Landslagskaptein Brede Hangeland pådro seg et gult kort på tampen av kampen.

Foto: Filip Horvat / Ap

– Håper han fikk svar

Høgmo har fått det neste året på å sette sitt preg på landslaget. En jobb som skal ende med EM-spill i 2016.

– Vi får håpe Per-Mathias fikk noen svar på de spørsmålene han har inn mot det som er greia: Å trene opp laget i ett år før alvoret begynner med EM-kvaliken. Det er sånn vi må tenke nå, sier generalsekretær i fotballforbundet Kjetil Siem, som var med på å bytte ut Egil Olsen til fordel for Høgmo før de to siste VM-kvalifiseringskampene.

«Nye Norge» skal ha ballen mer enn tidligere og ikke minst slå masse innlegg. Nettopp det siste har Høgmo gjentatt til det kjedsommelige hele uken og derfor var han fornøyd med at det i hans øyne lyktes langt på vei med det mot Slovenia..

Problemet var at de norske spillerne ikke maktet å omsette innleggene i scoring.

Lenge siden sist

– Vi hadde flere situasjoner på den siste tredjedelen av banen enn jeg kan huske på lang, lang tid. Synd de (sjansene, journ.anm.) ikke sitter, sier landslagskaptein Brede Hangeland.

Det er ingen tvil om at Norge i Slovenia-kampen hadde ballen mer enn hva tilfellet var under Drillo, og det er heller ingen tvil om at det til tider var fine kombinasjoner – flere av spillerne skal ha trukket frem det som en positiv opplevelse i garderoben etter kampen.

– Men det er tungt å stå å forsvare en god prestasjon når vi taper 3-0, påpeker Hangeland.

– Hvordan har du det etter debuten, Høgmo?

– Jeg gleder meg til å jobbe videre. Det er bare å brette ermene og ta tak i det som var bra i dag. Denne kvaliken er snart i historie og vi må se opp og frem, sier han.

Fotball

Oppsummert

 • Etter kampen: Bodø/Glimt og Roma stiller til pressekonferanse.
 • Arsenal kjørte over Villa

  Martin Ødegaard var plassert på benken fra start for Arsenal mot Aston Villa, og fikk se hjemmelaget spille festfotball.

  Thomas Partey headet inn kampens første scoring etter 23 minutter. Dette var hans første scoring for London-klubben etter overgangen forrige sommer.

  Rett før pause fikk Arsenal en kontroversiell straffe etter at dommeren sjekket en situasjonen med VAR-skjermen. Pierre-Emerick Aubameyang sitt forsøk ble først reddet, men han satte inn sin egen retur.

  I andre omgang kontret Emile Smith Rowe inn 3-0. Ødegaard entret banen etter 68 minutter, uten å involvere seg kraftig.

  Jacob Ramsey reduserte med et vakkert skudd ti minutter før slutt, men Arsenal kontrollerte inn til en 3-1 seier.

  Med det klatrer Arsenal opp på en niendeplass på tabellen, før resten av lagene i Premier League spiller i løpet av helgen.

  Emile Smith Rowe
  Foto: Glyn Kirk / AFP
 • Sørloth-assist høydepunktet

  Alexander Sørloth ble byttet inn og fikk målgivende i Real Sociedads 1-0-seier i europaligaen torsdag. West Ham slo Kristian Thorstvedt og Genk 3-0.

  Det var en lang stillingskrig i oppgjøret mellom Sturm Graz og Real Sociedad, og det sto lenge målløst. Men det var før Alexander Sørloth ble byttet inn etter en time. Han satte umiddelbart preg på kampen da han fant navnebror Alexander Isak med en pasning. Svensken skjøt via både forsvarer og keeper før ballen trillet i mål.

  Hjemmelaget Sturm Graz klarte ikke skape de største sjansene mot slutten å måtte tåle sitt tredje tap på tre kamper. Sørloths Sociedad har fem poeng og deler tabelltoppen sammen med PSV.

  Oppgjøret mellom West Ham og Genk var målløst lenge, men London-laget hadde god kontroll og sikret 3-0-seier.

  Craig Dawson scoret først på hodet etter innlegg fra Aaron Cresswell, før Cresswell igjen assisterte Issa Diop som stanget inn 2-0. Kun minuttet etter scoret Jarrod Bowen etter en fin soloprestasjon til 3-0 som også ble sluttresultatet.

  Thorstvedt spilte 83 minutter i kampen.

  Jens Petter Hauge kom inn helt mot slutten i Eintrach Frankfurts 3-1-seier mot Olympiacos.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Miguel Morenatti / AP
 • Johnsen forlenget med Venezia

  Dennis Johnsen (23) har skrevet under en ny avtale med Venezia i italiensk Serie A. Trønderen har bundet seg fram til og med 2024/25-sesongen.

  Det opplyser Venezia på sine nettsider. Johnsen har startet alle lagets ligakamper siden opprykket i vår.

  23-åringen kom til klubben vederlagsfritt i august 2020. Venezia omtaler ham i dag som en av sine «mest konstante angrepstrusler».

  Johnsen debuterte nylig for Norges A-landslag i seieren mot Montenegro. Der spilte han en vel halvtime som innbytter og sto for den målgivende pasningen på 2-0-scoringen.

  Venezia ligger på 15.-plass med åtte poeng.

  (©NTB)

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Tocco Alessandro / AP
 • Lacazette reddet Arsenal

  Patrick Vieira var for første gang på besøk hos klubben han vant tre ligatitler med som spiller, etter at han ble Crystal Palace-manager. Og besøket endte nesten lykkelig for Palace-manageren.

  Arsenal åpnet best, og kaptein Pierre-Emerick Aubameyang satte inn 1-0 på en retur etter åtte minutter.

  Rett før pause lå ballen høyt opp i lufta, og James McArthur så ut til å prøve et skudd på hel volley. Istedenfor sparka han Bukayo Saka knallhardt i leggen. McArthur så det gule kortet, og ikke det røde, mens Saka måtte forlate banen med en skade.

  Over i andre omgang var det to kontringer som skulle avgjøre for Palace. Først scoret Christian Benteke alene med keeper rett etter pause. Snaue kvarteret senere avsluttet Odsonne Édouard iskaldt via tverrliggeren og snudde kampen.

  Tida holdt på å renne ut for Arsenal, men på overtid av overtiden dukket Alexandre Lacazette opp på bakerste stolpe og kranglet inn en dødball.

  Martin Ødegaard startet i en dypere rolle på midtbanen, men klarte aldri å sette sitt preg på kampen. Han ble byttet ut etter 67 minutter for nettopp Lacazette.

  Med uavgjort på hjemmebane, er Arsenal nummer 12 på tabellen.

  Premier League - Arsenal v Crystal Palace
  Foto: Hannah Mckay / Reuters

Skadekrisen vokser for Norge – nok et forfall før skjebnekampen

World Cup - UEFA Qualifiers - Group I - Hungary v England