NRK Meny
Normal

Pass opp Norge!

Portugisisk fotball er i støtet og kan i kveld få tre lag klare for semifinalen i Europaligaen. Det er nødvendigvis ikke gode nyheter for Norge.

Alan Silva, Hulk og Saviola

Bragas Alan Silva, Portos Hulk og Benficas Javier Saviola opplever alle triumer i Europaligaen

Foto: Scanpix

Arne Scheie

Arne Scheie

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Norge spiller den viktige EM-kvalifiseringskampen på bortebane mot Portugal 4. juni og møter da både spillere som har suksess i klubbene sine i hjemlandet og i utlandet.

- Jeg tror vi går inn i en ny storhetstid i portugisisk fotball, sier NRKs Arne Scheie.

- De har mange klubber på toppnivå, de har mange gode spillere med Cristiano Ronaldo i spissen og så kommer jo Jose Mourinho fra Portugal også, forklarer Scheie.

Kampfakta: Følg kampene i europaligaen fra kl 19

Mourinho ledet Porto til triumfer i Uefa-cupen, Mesterligaen og Intercontinental-cupen tidlig på 2000-tallet, men etter det har det vært litt stille rundt portugisisk fotball. Toppfotballsjef i Norges Fotballforbund, Nils Johan Semb, som har god kjennskap til portugisisk fotball, mener at den trenden nå har snudd igjen, og det også har betydning for det portugisiske landslaget.

- Portugal har lange tradisjoner med brasilianskinspirert fotball. De har en sterk fotballkultur, sier Semb.

- Hvis det norsk fotball skal utvikle seg, er det helt avgjørende at vi også får norske lag som hevder seg i europeisk klubbfotball slik som de portugisiske lagene gjør, mener Semb.

Alle videre

Porto, Braga og Benfica har alle veldig gode sjanser til å gå videre til semifinalene i Europaligaen etter den første runden for en uke siden. Porto slo Spartak Moskva 5-1 hjemme og returoppgjøret i Russland bør bare være en formalitet. Det samme bør det være for Benfica slo PSV Eindhoven 4-1.

Les: Portugisisk festkveld i Europa

Braga har også et godt utgangspunkt ettersom de spilte 1-1 på bortebane mot Dinamo Kiev. Dinamo må også klare seg ute Andrej Sjevtsjenko i kveldens returkamp ettersom han ble utvist for en uke siden.

- Jeg tror alle lagene har veldig gode sjanser til å gå videre, sier portugisiske Nuno Marques som nå er keeper i Notodden.

(Saken fortsetter under)

Nett-TV: Lagene forbereder seg til kveldens kamper

Video Opptur for portugisisk klubbfotball

Opptur for portugisisk klubbfotball

- 80 prosent fra Sør-Amerika

Nuno Marques

Nuno Marques

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Både portugisisk klubbfotball og landslagfotball er preget av innflytelser fra Sør-Amerikansk fotball. For mange søramerikanere er Portugal det naturlige skrittet å ta når de forflytter seg til europeiske kontinentet. Portos Radamel Falcao Garcia fra Colombia er toppscorer i Europaligaen, mens Hulk er toppscorer i ligaen for Porto med 22 mål.

- Hvis man ser på lagoppstillingen til de beste lagene vil man se at den består at opp mot 80 prosent spillere fra Sør-Amerika. Av dem er det veldig mange bra spillere, sier Marques videre.

Fra Eusebio til Ronaldo

Flere spillere tar også med hell steget videre fra Portugal til andre ligaer i Europa. Manchester Uniteds Nani og Liverpools Raul Meireles er eksempler på det. De to er sammen med Cristiano Ronaldo toppscorere i Norges EM-gruppe.

- Portugal har hatt stjernespillere helt siden Eusebios tid på 60-tallet og fram til Ronaldo i dag, sier Scheie.

Fordel Norge

Scheie tror likevel at selv om portugisisk fotball er i skuddet for tiden, så behøver det ikke være noe ulempe for Drillos og møtet på Estádio do Sport i Lisboa 4. juni.

- For Drillo tror jeg det er en fordel å møte et Portugal som på hjemmebane må underholde. Norge behøver ikke underholde, og kan kjøre overgangene sine som de er så bra på, sier Scheie.

Marques med fortid i Bryne, Lyn og Benfica, har mest tro på hjemmeseier når Norge kommer på besøk, men han utelukker ikke at gjestene kan få med seg et poeng hjem i bagasjen.

- Norge pleier å være gode og solide på bortebane mot gode lag, men jeg tror likevel at Portugal vinner. Norges kan overraske med kontringer og få med seg ett poeng, sier, Marques.

Stoppe Ronaldo og Nani

Toppfotballsjef Semb mener han sitter på nøkkelen for norsk suksess mot Portugal.

- Nøkkel blir å redusere styrkene til Ronaldo og Nani. De er blant verdens beste spillere og kan avgjøre kampen nesten på egen hånd. Resten av spillerne tror jeg at vi kan hamle opp med, avslutter Nils Johan Semb.

Fotballnyheter