NRK Meny
Normal

Serie A-ekspert: – Parma var et fantastisk lag

Fotball-rådgiver Tor-Kristian Karlsen mener det er trist at laget som vant UEFA-cupen to ganger på 90-tallet erklærte seg konkurs i dag.

Parma

Det var tider: Parma feirer UEFA-cupgullet i 1999. Laget slo franske Olympic Marseille i finalen i Moskva. I dag erklærte klubben seg konkurs.

Foto: ALEXANDER DEMIANCHUK / REUTERS

– Jeg synes det er trist først og fremst fordi jeg vokste opp med det fantastiske laget som vant UEFA og Cupvinnercupen tidlig på 90-tallet. Så jeg har veldig gode minner. Hadde det ikke vært for et fantastisk AC Milan – som var det beste laget i verden på det tidspunktet – kunne Parma under trener Nevio Scala vunnet enda edlere metaller, mener Tor-Kristian Karlsen.

(Saken fortsetter etter bildet)

Tor-Kristian Karlsen

Fotballrådgiver Tor-Kristian Karlsen har gode minner om Parma fra 90-tallet da den konkursrammede klubben var blant Europas beste.

Foto: Hartvig, Espen / NTB scanpix

Karlsen er tidligere speider og direktør i Monaco, og jobber nå som rådgiver innenfor fotballverden. Karlsen følger italiensk fotball tett, og har fått med seg at den økonomisk kriserammede klubben torsdag ble erklært konkurs av en domstol.

Det bekreftet klubbens talsmann Osvaldo Riccobene etter at dommen var avsagt. Det er klubbens kreditorer som har bedt om at Parma måtte erklæres konkurs.

Spilte attraktiv fotball

Klubben ligger desidert sist i serie A med bare ni poeng etter 25 kamper. Men det var en tid da laget fra Nord-Italia var blant Europas beste.

Klubben vant UEFA-cupen både i 1995 og i 1999, og hadde en ufattelig sterk tropp på den tiden, mener Karlsen.

– Og de spilte attraktiv fotball. Spesielt laget med Asprilla, Brolin, Minotti, Di Chiaro, Dino Baggio, Benarrivo, Pin og kulthelten Marco Osio var gøyalt. Halve landslagstroppen til Italia var jo Parma, skriver Karlsen i en e-post til NRK.

(Saken fortsetter etter bildet)

Juan Veron

Juan Veron var en av flere store spillere på Parma på 90-tallet. Her i UEFA-cupfinalen i 1999.

Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

Kan føre til strammere grep

President Giampietro Manenti var ikke til stede i retten torsdag. Han ble arrestert onsdag under mistanke om hvitvasking av penger.

45 år gamle Manenti tok over som president i klubben i februar og lovet å ordne opp i økonomien.

– På sikt kan det føre til en strammere økonomisk kontroll rundt klubbene i Serie A. Parma med flere har jo fått lov å bygge opp enorme gjeldsbyrder uten inngripen fra forbund eller liga. Slik kan man ikke holde på. For Parma sin del regner jeg med at de vil starte på nytt i Lega Pro eller Serie B, tror Karlsen, som tror ikke tror at klubben er fortapt for alltid.

– Både Fiorentina og Napoli har jo relativt nylig vært gjennom den samme vonde turen med tvangsnedrykk og konkurser, mens de i dag fremstår som sprudlende toppklubber. Så konkurs trenger ikke bety døden, snarere er den en mulighet for å starte på nytt med bedre forutsetninger, mener Karlsen.

Kan takke Sacchi

Arrigo Sacchi

Arrigo Sacchi får en stor del av æren for at Parma klatret mot toppen av italiensk fotball. Her fra 2001 da han tok over treneransvaret etter at Alberto Malesani hadde fått sparken.

Foto: CLAUDIO MIANO / AP

Med torsdagens konkurs vil trolig resultatene i klubbens spilte kamper i serie A bli stående, mens de resterende kampene blir satt til 3-0-tap.

Karlsen besøkte Parma flere ganger under tiden som fotball-speider, og mener klubben kan takke en mann for klubbens fremganger på 90-tallet.

– Inntil Arrigo Sacchi tok over som trener på 80-tallet var Parma en parentes i italiensk fotball, men selv under den kolossale soneforsvarsbaserte oppturen på 90-tallet klarte man å beholde en slags familieklubbprofil. Jeg har besøkt klubben flere ganger og man blir alltid godt mottatt, man gleder seg til å se kamp i Parma. I tillegg er det en fantastisk hyggelig by, med stadion nær sentrum, minnes Karlsen

Hva vil denne saken bety for italiensk fotball?

– I Italia har man en tendens til å rope høyt med store ord for så å glemme og la historien repetere seg. I utgangspunktet bør Parmas skjebne legge grunnlaget for nye skjerpede kontroller rundt klubbdrift, men tiden vil vise om dette faktisk vil skje. Nå har man uansett en mulighet til å trekke noe positivt ut av denne krisen, mener Tor-Kristian Karlsen.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.