NRK Meny
Normal

Özil med assistrekord: – En spesiell spiller

I fjor fikk Mesut Özil høre at han var lat og bidro for lite. Nå blir det vanskeligere å kritisere ham: statistikken viser at tyskeren er en assistkonge i Premier League-historien.

Britain Soccer Premier League

UEGOISTISK: Mesut Özil er kjent for å heller se etter medspillere enn å score selv. Kanskje er det nettopp det som gjør assists-statistikken hans så god.

Foto: Bogdan Maran / Ap

Laster innhold, vennligst vent..

– Han er en spesiell spiller, og en veldig, veldig kreativ spiller, sier Thore Haugstad, NRKs faste Premier League-skribent.

Etter 2-1 over Everton troner Arsenal igjen øverst på Premier League-tabellen. Mye takket være en Mesut Özil i toppslag.

Tyskeren spilte generelt godt, og sto også for den målgivende pasningen da Olivier Giroud banket inn 1-0 for Arsenal.

Med det har Özil servert syv målgivende pasninger på sesongens ti kamper, noe som gjør ham til den med flest assists så langt.

Ikke nok med det. Ifølge statistikkleverandøren Opta er han også nå den som har flest assists pr kamp i snitt i hele Premier League-historien.

Laster Twitter-innhold

– Lett å kritisere

Haugstad mener Arsenal har gitt Özil en rolle som virkelig får det beste ut av ham.

– Han spiller like bak spissen, i en rolle som er perfekt for å strø målgivende pasninger. Han har et vanvittig blikk for spillet, og er dessuten ekstremt flink til å legge riktig vekt bak pasningen, med hensyn til vinkel, presisjon og så videre, sier Haugstad.

Vinden er i ferd med å snu for den tyske landslagsspilleren, som ikke hadde sin beste sesong i fjor. Han måtte tåle mye kritikk fra både fans og fotballeksperter.

Kritikken gikk stort sett på at han løp for lite, jobbet for lite i forsvar og at han generelt produserte for lite både for Arsenal og Tyskland.

– Han er en spiller som det er lett å kritisere. Han kan se lat ut og er ikke spesielt sterk i kroppen. Da han fikk mye kritikk spilte han en del på kanten, og der ble svakhetene hans fremhevet. Nå får han spille i en rolle som passer ham bedre, forklarer Haugstad.

– Ofrer seg for laget

SOCCER-ENGLAND-ARS-EVE/ Arsenal v Everton - Barclays Premier League

Arsenal-manager Arsene Wenger har gitt Özil tillit også når han ikke har levert sitt aller beste.

Foto: Dylan Martinez / Reuters

Det som er spesielt med Özil, og som kanskje er selve nøkkelen til hvordan han har blitt selve assistkongen, er at han ser ut til å ha svært liten trang til å avslutte selv.

– Han har en tendens til å se etter medspillere der andre kanskje ville ha skutt selv. Med en litt annen mentalitet kunne han hatt langt flere mål og dermed færre assists. Det er kanskje dèt som gjør statistikken hans så ekstrem, sier Haugstad.

Arsenal-manager Arsene Wenger var inne på noe av det samme da han ble intervjuet før kampen mot Everton.

– Av og til tenker jeg at Özil ofrer seg for laget. Han er en veldig, veldig kollektiv spiller. Talentet hans er eksepsjonelt. Når han får ha ballen på den siste delen av banen, har han flest assists, sa Wenger.

Wenger mener at det er nå Özil, som har spilt for Real Madrid, er på toppen av sin karriere.

– 27 er den gyldne alder for en fotballspiller. 27 til 21 eller 32, sier manageren.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.