Lagerbäck om Drillo-avskjeden: – Overraskende

ULLEVAAL (NRK.no): Den islandske landslagssjefen tror det norske trenerbytte er en fordel for Island.

Lars Lagerbäck

Islands lanslagssjef Lars Lagerbäck kan ta Island til landets første fotball-VM noensinne. Her er Lagerbäck på Ullevaal mandag.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Da Islands svenske landslagssjef Lars Lagerbäck fikk beskjeden om at trenervennen Per-Mathias Høgmo skulle overta landslaget sendte han nordmannen en tekstmelding med følgende beskjed:

«Lykke til - etter at du har spilt mot oss!»

Fire på midten

Egil Olsen

Han gjemte ansiktet i hendene under 2-0-tapet mot Island i Reykjavik i fjor. Egil Olsen (t.h.) får ikke mulighet til å revansjere tapet. Her sammen med keepertrener Frode Grodås (t.v.) og daværende assistenttrener Ola By Rise (midten).

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

På en pressekonferanse mandag formiddag avslørte Lagerbäck at det bak tekstmeldingen ligger en følelse av at Norges fotballforbund nå har gitt Island en hjelpende hånd.

– For å være ærlig ble jeg overrasket da de byttet trener bare to kamper før slutt med fortsatt mulighet til play off-spill. Hovedsakelig når det gjelder den taktiske biten, sier Lagerbäck og utdyper:

– Det er stor forskjell å gå fra en til to spisser, siden det betyr at det bare blir fire spillere på midten. En slik endring skjer ikke sånn, sier han og knipser med fingrene foran pressekorpset.

Han har sett Norges flause mot Slovenia og påpeker det som mange så: Det er ikke en like stor defensiv tyngde i laget som da Egil Olsen la fem spillere på midten for å demme opp.

– Det er en stor fordel for oss, sier Lagerbäck.

Med seier mot Norge tirsdag er Island og Lagerbäck sikret play off-plass - den første i landets historie.

– Ingenting overrasker i fotball

Per-Mathias Høgmo sa i forrige uke at Lagerbäck var mannen som overtalte han til å ta utfordringen med å redde svenske Djurgårdens IF fra nedrykk.

De to kjenner hverandre godt og selv om Drillo-avgangen overrasket Lagerbäck mener den rutinerte treneren at den føyer seg inn i rekken av uforutsigbare hendelser i fotballen.

– Rolan Andersson (tidligere Lagerbäck-assistent, journ.anm.) pleier å si: «Det eneste som overrasker meg i fotball er at ingenting overrasker meg.».

– Jeg vet at fotballforbund fatter mange ulike beslutninger og jeg tror ikke avgjørelsen ble tatt ut i fra takiske hensyn, men hvis jeg skal gjette kan det ha vært mentale grunner til bytte og et ønske om å gi Per-Mathis mer tid før de går inn i EM-kvaliken.

Fotballnyheter