Lagerbäck om Drillo-avskjeden: – Overraskende

ULLEVAAL (NRK.no): Den islandske landslagssjefen tror det norske trenerbytte er en fordel for Island.

Lars Lagerbäck

Islands lanslagssjef Lars Lagerbäck kan ta Island til landets første fotball-VM noensinne. Her er Lagerbäck på Ullevaal mandag.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Da Islands svenske landslagssjef Lars Lagerbäck fikk beskjeden om at trenervennen Per-Mathias Høgmo skulle overta landslaget sendte han nordmannen en tekstmelding med følgende beskjed:

«Lykke til - etter at du har spilt mot oss!»

Fire på midten

Egil Olsen

Han gjemte ansiktet i hendene under 2-0-tapet mot Island i Reykjavik i fjor. Egil Olsen (t.h.) får ikke mulighet til å revansjere tapet. Her sammen med keepertrener Frode Grodås (t.v.) og daværende assistenttrener Ola By Rise (midten).

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

På en pressekonferanse mandag formiddag avslørte Lagerbäck at det bak tekstmeldingen ligger en følelse av at Norges fotballforbund nå har gitt Island en hjelpende hånd.

– For å være ærlig ble jeg overrasket da de byttet trener bare to kamper før slutt med fortsatt mulighet til play off-spill. Hovedsakelig når det gjelder den taktiske biten, sier Lagerbäck og utdyper:

– Det er stor forskjell å gå fra en til to spisser, siden det betyr at det bare blir fire spillere på midten. En slik endring skjer ikke sånn, sier han og knipser med fingrene foran pressekorpset.

Han har sett Norges flause mot Slovenia og påpeker det som mange så: Det er ikke en like stor defensiv tyngde i laget som da Egil Olsen la fem spillere på midten for å demme opp.

– Det er en stor fordel for oss, sier Lagerbäck.

Med seier mot Norge tirsdag er Island og Lagerbäck sikret play off-plass - den første i landets historie.

– Ingenting overrasker i fotball

Per-Mathias Høgmo sa i forrige uke at Lagerbäck var mannen som overtalte han til å ta utfordringen med å redde svenske Djurgårdens IF fra nedrykk.

De to kjenner hverandre godt og selv om Drillo-avgangen overrasket Lagerbäck mener den rutinerte treneren at den føyer seg inn i rekken av uforutsigbare hendelser i fotballen.

– Rolan Andersson (tidligere Lagerbäck-assistent, journ.anm.) pleier å si: «Det eneste som overrasker meg i fotball er at ingenting overrasker meg.».

– Jeg vet at fotballforbund fatter mange ulike beslutninger og jeg tror ikke avgjørelsen ble tatt ut i fra takiske hensyn, men hvis jeg skal gjette kan det ha vært mentale grunner til bytte og et ønske om å gi Per-Mathis mer tid før de går inn i EM-kvaliken.

Fotball

Oppsummert

 • Her får du alt av fotballnyheter.
 • Alexander-Arnold forlenget til 2025

  Trent Alexander-Arnold har signert en langtidskontrakt med Liverpool fram til sommeren 2025

  22-åringen er et produkt av klubbens akademi. Siden debuten i oktober 2016 har han spilt 179 kamper for førstelaget.

  Alexander-Arnold gikk glipp av EM for England på grunn av en skade, men backen var tilbake på banen i to treningskamper mot Wacker og Stuttgart i Østerrike sist uke.

  – Det er den eneste klubben jeg egentlig har kjent, så å være her nå og forlenge for å bli her enda lengre, er fantastisk for meg og familien, sier Alexander-Arnold til klubbens nettsider. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Phil Noble / AP
 • Superliga-klubbene fikk gjennomslag

  De tre gjenværende superliga-klubbene, Barcelona, Juventus og Real Madrid, oppnådde en ny seier i kampen mot Uefa.

  Siden de forsøkte å starte en utbryterliga bestående av 15 klubber, har Uefa fordømt dem og forsøkt å straffe dem. Men klubbene vant, og en domstol har bestemt at de ikke kan straffes for superliga-forsøket.

  – Vårt mål er å fortsette å utvikle superligaen på en konstruktiv og samarbeidende måte, alltid med fotballens aktører i bakhodet: Fansen, spillerne, trenerne, klubbene, ligaene, og nasjonale og internasjonale forbund, skriver klubbene i en felles uttalelse.

  De påpeker at det er aspekter ved superligaen som kan bli bedre, og at de jobber med å utvikle konseptet.

  – Vi er glad for at vi ikke lenger skal være et offer for pågående Uefa-trusler, skriver klubbene.

  Soccer Super League Perez's Dream
  Foto: Claude Paris / AP
 • Reginiussen gjør comeback

  To måneder etter at han ga seg som fotballspiller, er Tore Reginussen klar for ungdomsklubben Alta i 2. divisjon.

  10. mai opplyste Reginiussen på Instagram at han ville avslutte sin innholdsrike karriere etter inneværende sesong.

  Finnmarkingen fikk ikke fortsette i Rosenborg etter forrige sesong, til tross for at han ønsket seg en ny avtale. I stedet gikk ferden til St. Pauli i Tyskland. Det ble med halv sesong i klubben.

  Nå er han altså derimot klar for å spill i Alta og får sin debut allerede mot Tromsø i 2. cuprunde på søndag. (NTB)

  Eliteserien i fotball 2020: Vålerenga - Rosenborg (1-0)
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Arsenal henter Brighton-profil

  Arsenal henter Ben White, som var i den engelske troppen under EM, fra Brighton, bekrefter Arsenal fredag.

  White har vært i Brighton siden 2016, men har vært på utlån både i Newport County, Peterborough United og ikke minst i Leeds United, der han var med å rykke opp til Premier League sesongen 2019/2020.

  Han fikk sin landslagsdebut i oppkjøringskampene til sommerens EM-sluttspill. Han var med i troppen til mesterskapet, men forble ubenyttet.

  Sist sesong startet han 36 av 38 ligakamper for Brighton, som berget plassen på øverste nivå i engelsk fotball. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Glyn Kirk / AP
 • – Vi er knust akkurat nå

  Storbritannia var to minutter fra en historisk OL-semifinale i fotball fredag, men Australia utlignet kvartfinalen på overtid og vant 4-3 etter ekstraomganger.

  Dermed er OL-eventyret over for Hege Riises britiske mannskap. Det hjalp ikke at britene presset på for utligning og straffesparkkonkurranse mot slutten av annen ekstraomgang. Offensiven bar ikke nok frukter.

  – Vi er knust akkurat nå. Det er hardt å tape en kamp på denne måten. Vi var godt forberedt, og vi spilte bra i mesteparten av kampen, sa landslagssjef Riise ifølge BBC.

  6BtjItgfOgU
  Foto: Silvia Izquierdo / AP