NRK Meny
Normal

Ordkrig før avgjørende kamp

Ordkrigen er sterk foran VM-kvalifiseringskampen mellom Egypt og Algerie. Nå frykter Egypt gjentakelse av en tilsvarende kamp i 1989, da det hele endte i opptøyer.

Billettsalg Egypt - Algerie
Foto: Khaled Desouki / Scanpix/AFP

Da fantes ikke internett, facebook og twitter. Det gjør det nå, og disse og andre "nye" medier blir brukt av både egyptere og algirere i en verbal krig som allerede flere dager før kampen har nådd urovekkende høyder, og som skremmer både spillere, ledere, arrangører og toppolitikere.

Helt avgjørende

For kampen er helt avgjørende for hvilket av disse to landene som tar én av Afrikas plasser i neste års fotball-VM. Egypt må vinne med minst tre mål, Algerie går videre med seier, uavgjort eller ettmålstap.

Algerisk billettinteresse

Billettinteressen er stor også i Algerie

Foto: Fayez Nureldine / Scanpix/AFP

Vinner hjemmelaget med to mål, står lagene helt likt. Da blir det omkamp i Sudan seinere i måneden.

Uansett hvem som går seirende ut av oppgjøret lørdag kveld, blir det landets tredje VM-sluttspill. Algerie var med i 1982 og 1986, Egypt i 1934 og 1990.

Ordkrigen har nådd slike høyder at at regjeringene i begge landene har bedt tilhengerne roe seg litt ned. "Gi hver tilreisende algirer en rose", oppfordrer det egyptiske fotballforbundet.

Historiske provokasjoner

Det har ikke hjulpet det minste. "Argumentene" går langt forbi de fotballmessige. Og de arabiske har rikelig med historiske hendelser å provosere hverandre med.

"Israel slo dere i seksdagerskrigen i 1967, og vi er ikke de eneste som har solgt palestinere til jødene", er teksten i en sang algeriske fotballtilhengere har lagt ut på nettet. De illustrerer dette med et bilde av en egyptisk sunnimuslimsk leder som håndhilser på Israels president.

"Deres ord betyr ingenting. Snakk til oss på fransk, fordi deres arabisk er svært gebrokken", svarer egypterne, og sikter til at Algeries fortid som fransk koloni.

Algirerne sliter nemlig med å skaffe lærerer som kan arabisk, ettersom det franske språket fortsatt mye i bruk. Algerisk arabisk er også full av låneord, og ikke "skikkelig", ifølge egypterne, som lenge har gjort narr av Algerie for dette.

"Husk at det var vi som befridde dere fra fransk slaveri", legger egypterne til, og sikter til at Egypts president Gamal Abdul Nasser, som gav Algerie betydelig støtte under algirernes frihetskrig på 50- og 60-tallet. Algerie ble selvstendig i 1962.

Frykter bråk

Egyptisk billettinteresse

Politiet kontrollerer billettkøen i Kairo

Foto: Khaled Desouki / Scanpix/AFP

Også på øverste politiske plan En talsmann for Egypts utenriksdepartement fryktes det at den intense ordkrigen skal føre til at det koker over før, under og etter kampen lørdag.

- Begge landene ønsker at kampen skal spilles i fred og fordragelighet, uansett hvor intens rivaliseringen er ute på banen, sier han. - Vi samarbeider for å forsikre oss om dette, og håper at media spiller på lag med oss og ikke fyrer opp under uvennskap, legger han til.

Det går uansett mot en varm lørdagskveld i den egyptiske hovedstaden.

Fotballnyheter

Videoklipp

Ingrid Hjelmseth ble tråkket på armen og ble liggende lenge på banen.
Caroline Graham Hansen. Så bommer Graham Hansen. Keeperhøyde og forholdsvis enkelt for keeper. Dette er tungt.
Ada Hegerberg var ikke fornøyd etter kampen mot Belgia