I den såkalte overgangssaken er et av hovedspørsmålene om de tiltalte har bedratt den franske klubben Nancy ved å selge Veigar Páll Gunnarsson for billig (1 million kroner) til Vålerenga, og om bedrageriet skjedde med viten og vilje.
Aktor Morten Stene tok først tak i selve transaksjonen fra Stabæk til Nancy, som hadde krav på 50 prosent av overgangssummen fra salget. Denne summen (475.000 kroner) ble betalt tre måneder etter at Vålerenga kjøpte Gunnarsson.
Aktor leste opp Stabæks avtale med Nancy, hvor det kom frem at en eventuell videresalgssum skulle vært betalt 15 dager etter salget.
Olsen, som er kledd i hvit skjorte og dongeribukse, forklarte først at han ikke husket når Stabæk fikk millionsummen fra Vålerenga.
– Vi har en økonomiavdeling som tar seg av slikt, sa Olsen.
– Var det tema i klubben å trekke fra prosenten (50 prosent, journ. anm.) til Nancy?
– Nei, jeg husker ikke at det var tema. Vi var opptatt av å redde Stabæks skute og ordne de økonomiske problemene, sa Olsen.
Han la til at Stabæk har en egen økonomiavdeling, og at han regnet med å bli orientert av den.
Ventet på faktura
Tingrettsdommer Nils Ole Bay var imidlertid ikke fornøyd, og Bay forlangte en forklaring på hvorfor pengene ble overført for sent.
– Det er vanskelig å betale uten en faktura. Klubbene må selv følge med på dette og ta kontakt, sa Olsen, som påpekte at fakturasending var en del av avtalen med Nancy.
– Er det ingen normer om å varsle? ville Bay vite.
– Man setter av pengene regnskapsmessig, og så venter man til klubben tar kontakt.
– Hadde Stabæk satt av pengene regnskapsmessig?
– Ja, det regner jeg med. Det har jeg ikke oversikt over, sa Olsen, og la til at Stabæks økonomisjef kan svare på det senere i forhandlingene.
«Ikke si et ord om Veigar-overgangen»
Etter å ha presset Olsen på betalingen, la aktor frem noen tekstmeldinger mellom Inge André Olsen og tidligere styreleder i Stabæk, Erik Loe.
Olsen sendte følgende melding til Loe etter at Gunnarssons overgangssum og Herman Stengels opsjonssum ble kjent i mediene:
«TV 2 er på VIF også. Ikke si et ord om Veigar-overgangen»
– Hvorfor gjaldt det ikke også Stengel-opsjonen? spurte Aktor.
– Det kan jeg ikke svare på, sa Olsen.
– Det var jeg som skulle uttale meg om sport. Ingen andre skulle uttale seg, la han til.
Olsen fikk senere et svar på SMS fra Loe, hvor det sto:
«Til SU: TV 2 er tipset av RBK om avtalen mellom oss og Enga vedrørende Veigar og Herman. Svært godt informert. Har kun kommentert at vi hadde likelydende bud og forøvrig forsøksvis dukket unna de fleste problemstillingene og detaljer. TV 2 vil sette dette i sammenheng med mitt kandidatur til president i NFF. Ingen sier noe».
– Jeg kan ikke kommentere hva Erik har tenkt med den meldingen. Det får du spørre ham om, forklarte Olsen.
Loe skal forklare seg fra vitneboksen senere i rettssaken.
Forsvarte opsjonsavtalen
Mandag forklarte Olsen seg blant annet om den kontroversielle opsjonsavtalen for Herman Stengel. Ifølge Olsen var det Vålerenga og trener Martin Andresen som tok initiativ til å sikre seg opsjonen etter å ha måtte takke «nei» til Stabæks millionkrav.
Avtalen ble landet under et møte med Andresen og tidligere VIF-sportsdirektør Truls Haakonsen 18. juli, ifølge Olsen. Da ble partene enige om opsjonsavtalen, kjøp av Veigar Páll Gunnarsson og en utlånsavtale for Vålerengas Dawda Leigh, som senere strandet.
Tirsdag dokumenterte Olsens forsvarer Ole Petter Drevland en e-post fra Vålerenga-investor Tor Olav Trøim, hvor han skrev at han er villig til å stille midler til disposisjon for å sikre seg Herman Stengel.
Disse forhandlingene ble imidlertid stanset av klubben, ifølge Olsen.
Forsvarer Drevland brukte også mye tid i sin utspørring til å høre hva Vålerenga betalte for da de sikret seg opsjon for Herman Stengel på 4 millioner kroner. Aktor presset Olsen på usikkerheten rundt en slik avtale, da Stengel kan nekte å gå til osloklubben.
– Hvis andre klubber kom på banen, ville Vålerenga blitt varslet om det, forklarte Olsen.
Olsen la vekt på hvorfor det var viktig å presse opp opsjonsprisen, fordi han fryktet at Vålerenga hadde en avtale med agent Jim Solbakken om å selge Stengel videre til utlandet.
– Da ville Stabæk stått igjen som taperen, sa Olsen.
Spørsmålet retten skal ta stilling til, er om prisen på Stengel-opsjonen var reell, eller om beløpet var en fordekt overgangssum for Gunnarsson. Den franske klubben Nancy hadde nemlig krav på halvparten av overgangssummen.
Politiet mener Stabæk og Vålerenga holdt prisen på Veigar Páll Gunnarsson nede ved å bli enige om en unaturlig opsjonspris for Herman Stengel.