Hopp til innhold

Landslagsjentene risikerer å miste pengestøtte uten OL-plass

Det sportslige er ikke eneste OL-motivasjon for Norge i VM. Økonomisk er en plass i OL svært viktig for landslagsjentene, men kampen om OL-billett er hard.

Video Jentene kan gå glipp av OL

Om Norge ikke klarer å kvalifisere seg til OL i 2012, kan de risikere å miste pengestøtte fra Olympiatoppen.

– Vi kan gå glipp av en del støtte og ressurser fra Olympiatoppen. Det er selvfølgelig ikke bra, men det er ikke sånn vi kan gå og tenke på før kamper. Det blir et unødvendig press, sier Ingvild Stensland til NRK.

Sommerens fotball-VM for kvinner i Tyskland er de europeiske lagenes eneste mulighet til å kvalifisere seg til OL i London i 2012.

I tillegg til England, som allerede er kvalifisert som vertsnasjon, vil de to beste europeiske lagene i VM få delta i de olympiske leker i London neste år.

FBL-WC2011-WOMEN-MATCH 8-NOR-EQG 112182824

Ingvild Stensland er en viktig brikke på det norske laget for sikre OL-billett.

Foto: CHRISTOF STACHE / Afp

Ser det som en ekstra motivasjon

To europeiske lag, Tyskland og Frankrike, er allerede klare for kvartfinale i VM. Det gir et ekstra press på de norske jentene for å komme til kvartfinale, som er nøvendig for å sikre OL-billett.

Uten den kan de miste støtte fra Olympiatoppen.

– Vi vil til OL og det er viktig for oss å kvalifisere oss i forhold til støtte fra Olympiatoppen. Jeg kaller det ikke et ekstra press, men en ekstra inspirasjon til å gjøre det bra i VM, sier Guro Knutsen Mienna med et smil til NRK.

Sverige vant også sin første VM-kamp, og kan sette ytterliggere press på Norge om de vinner sin andre gruppespillkamp mot Nord Korea lørdag.

– Jeg skjønner godt at Olympiatoppen vil vi skal være i OL for å støtte oss, men selvsagt er den økonomiske hverdagen tøff. Men akkurat nå er det det siste jeg tenker på, sier hun etter fredagens trening.

Les også:

Vil sikre OL-plass gjennom medalje

Knutsen

Guro Knutsen ser på situasjonen som en ekstra inspirasjon til gjøre det bra i VM.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

– Det er fire veldig gode europeiske lag som kjemper om de to plassene. Sannsynligheten for at minst to av de andre gikk videre til kvartfinale var rimelig stor før vi gikk i gang i VM, sier Ingrid Hjelmseth til NRK.

– Vi visste vel på forhånd at vi må komme oss videre fra gruppa for å ha sjanse til å være med i OL.

Målsetningen før mesterskapet startet var også en OL-billett.

– Vi vil ta medalje og på den måten kvalifisere oss til OL. Om vi ikke skulle klare det får vi ta konsekvensene etterpå. Det er egentlig og greit at vi får finne på noe annet i 2012 enn å spille i OL, sier keeperen.

Tøff kamp på søndag

Norge åpent VM med en sliteseier over Ekvatorial-Guinea.

Søndag venter en tøff oppgave for landslagskvinnene, da de møter Brasil med stjernespilleren Marta på laget.

Les også:

Video: Alle kampene i fotball-VM for kvinner kan du se på nrk.no.

I siste gruppespillkamp venter Australia, som tapte 0-1 mot Brasil i sin åpningskamp.

Fotball

 • 17-åring frå Stord har signert for Rosenborg

  Cille Nilsen (17) frå Stord har signert for Rosenborg sitt kvinnelag i Toppserien, skriv klubben på sine heimesider. Dei skriv at ho er mellom dei største talenta i Noreg på kvinnesida.

  Nilsen spelar i dag for Avaldsnes, men er på utgåande kontrakt. Ho vil difor vera klar for Trondheim-klubben i sommar. Rosenborg er i dag på andreplass i Toppserien.

 • Flere storoppgjør i cupens 4. runde

  Trekningen av 4. runde i cupen ble foretatt onsdag kveld. NFF serverte tre lokaloppgjør i kampene som spilles onsdag 28. juni:

  Kjelsås – KFUM Oslo

  Bodø/Glimt – Tromsø

  Gjøvik-Lyn – HamKam

  Stjørdals-Blink – Vålerenga

  Raufoss – Viking

  Sogndal – Sarpsborg 08

  Molde – Strømsgodset

  Brattvåg – Brann

  – Vi er fornøyde med ny hjemmekamp og en mulighet til å konkurrere med Hamar og Hamkam som har ligget lengst fremme i distriktet i flere år. Vi kommer til å gi dem kamp. Kristian Onsrud har familie med en stor historie i sportsklubben Gjøvik-Lyn, så vi gleder oss, sier Gjøvik-Lyn-trener Espen Haug til NRK.

 • Nyland ferdig i RB Leipzig

  Fotballkeeper Ørjan Håskjold Nyland fra Volda får ikke forlenget kontrakten sin med Leipzig når den utløper i sommer.

  Det opplyser den tyske klubben i sine kanaler onsdag.

  32-åringen kom til Leipzig i september 2022 etter at klubbens førstekeeper Péter Gulácsi røk korsbåndet. Han har fått minimalt med spilltid.

  Tross utfordringene med spilletid har han fått beholde plassen som førstekeeper på det norske landslaget. (NTB)

  Fotball, trening med herrelandslaget
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Haaland: – Alltid drømt om Champions League-finale

  Erling Braut Haaland er bare noen dager unna å oppfylle en av sine aller største fotballdrømmer.

  Han og Manchester City møter italienske Inter i Champions League-finalen i Tyrkia lørdag. City har allerede sikret seg ligagullet og FA-cupseieren i England denne sesongen.

  – Jeg har alltid drømt om å spille i en Champions League-finale. Det vil være en ære å spille denne kampen, sier Haaland til Manchester Citys hjemmeside.

  – Vi må være på vårt aller beste mot et meget godt Inter-lag. Vi har hatt en utrolig sesong, men må avslutte den på best mulig måte, legger han til. (NTB)

  Champions League - Final - Manchester City Media Day
  Foto: JASON CAIRNDUFF / Reuters
 • Bekreftet: Benzema klar for al-Ittihad

  Karim Benzema takket tirsdag ettermiddag for seg i Real Madrid etter 14 år i den spanske hovedstaden. Nå er det bekreftet at den franske stjernen har signert for den Saudiarabiske klubben al-Ittihad.

  Det bekrefter klubben på sosiale medier.

  – Jeg gleder meg til å oppleve en ny liga i et annet land. Jeg har vært heldig nok til å oppnå fantastiske ting i min karriere og oppnå alt jeg kan i Spania og Europa, sier Benzema.

  – Nå føles det som tiden er inne for en ny utfordring og et nytt prosjekt. Jeg ser fram til å slutte meg til mine nye lagkamerater og sammen med dem hjelpe til å løfte denne flotte klubben og fotballen i Saudi-Arabia til nye høyder.

  Franskmannen vant Ballon d'or i fjor og har vunnet Mesterligaen fem ganger, og La Liga fire ganger. Han endte til slutt med 353 mål for den spanske storklubben.

  Nå følger han altså tidligere lagkompis Cristiano Ronaldos fotspor og fortsetter karrieren i den pengesterke ligaen i Saudi-Arabia. Ifølge spanske Marca vil kontrakten være verdt utrolige 100 millioner euro i året. Det vil gjøre Benzema til en av de best betalte fotballspillerne i verden.

  benzema
  Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP