Landslagsjentene risikerer å miste pengestøtte uten OL-plass

Det sportslige er ikke eneste OL-motivasjon for Norge i VM. Økonomisk er en plass i OL svært viktig for landslagsjentene, men kampen om OL-billett er hard.

Video Jentene kan gå glipp av OL

Om Norge ikke klarer å kvalifisere seg til OL i 2012, kan de risikere å miste pengestøtte fra Olympiatoppen.

– Vi kan gå glipp av en del støtte og ressurser fra Olympiatoppen. Det er selvfølgelig ikke bra, men det er ikke sånn vi kan gå og tenke på før kamper. Det blir et unødvendig press, sier Ingvild Stensland til NRK.

Sommerens fotball-VM for kvinner i Tyskland er de europeiske lagenes eneste mulighet til å kvalifisere seg til OL i London i 2012.

I tillegg til England, som allerede er kvalifisert som vertsnasjon, vil de to beste europeiske lagene i VM få delta i de olympiske leker i London neste år.

FBL-WC2011-WOMEN-MATCH 8-NOR-EQG 112182824

Ingvild Stensland er en viktig brikke på det norske laget for sikre OL-billett.

Foto: CHRISTOF STACHE / Afp

Ser det som en ekstra motivasjon

To europeiske lag, Tyskland og Frankrike, er allerede klare for kvartfinale i VM. Det gir et ekstra press på de norske jentene for å komme til kvartfinale, som er nøvendig for å sikre OL-billett.

Uten den kan de miste støtte fra Olympiatoppen.

– Vi vil til OL og det er viktig for oss å kvalifisere oss i forhold til støtte fra Olympiatoppen. Jeg kaller det ikke et ekstra press, men en ekstra inspirasjon til å gjøre det bra i VM, sier Guro Knutsen Mienna med et smil til NRK.

Sverige vant også sin første VM-kamp, og kan sette ytterliggere press på Norge om de vinner sin andre gruppespillkamp mot Nord Korea lørdag.

– Jeg skjønner godt at Olympiatoppen vil vi skal være i OL for å støtte oss, men selvsagt er den økonomiske hverdagen tøff. Men akkurat nå er det det siste jeg tenker på, sier hun etter fredagens trening.

Les også:

Vil sikre OL-plass gjennom medalje

Knutsen

Guro Knutsen ser på situasjonen som en ekstra inspirasjon til gjøre det bra i VM.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

– Det er fire veldig gode europeiske lag som kjemper om de to plassene. Sannsynligheten for at minst to av de andre gikk videre til kvartfinale var rimelig stor før vi gikk i gang i VM, sier Ingrid Hjelmseth til NRK.

– Vi visste vel på forhånd at vi må komme oss videre fra gruppa for å ha sjanse til å være med i OL.

Målsetningen før mesterskapet startet var også en OL-billett.

– Vi vil ta medalje og på den måten kvalifisere oss til OL. Om vi ikke skulle klare det får vi ta konsekvensene etterpå. Det er egentlig og greit at vi får finne på noe annet i 2012 enn å spille i OL, sier keeperen.

Tøff kamp på søndag

Norge åpent VM med en sliteseier over Ekvatorial-Guinea.

Søndag venter en tøff oppgave for landslagskvinnene, da de møter Brasil med stjernespilleren Marta på laget.

Les også:

Video: Alle kampene i fotball-VM for kvinner kan du se på nrk.no.

I siste gruppespillkamp venter Australia, som tapte 0-1 mot Brasil i sin åpningskamp.

Fotballnyheter