Odds utrolige cupfinale-historie

Fra walkover til streik – Odds cupfinale-historie mangler sidestykke i Norge.

Odd cupmestere 1905

Odd sitt NM-vinnende lag fra 1905. Det tredje cupgullet av tolv totalt ble vunnet av denne gjengen.

Foto: NTB scanpix

Odds Frode Johnsen

Odds Frode Johnsen ønsker å hente hjem klubbens trettende NM-tittel på søndag.

Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB scanpix

 • Se cupfinalen for menn søndag fra 12.10 på NRK 1!

– Til og med jeg på min alder husker ikke de gamle historiene der. Nei, det er ikke noe vi tenker så mye på, sier Odds Frode Johnsen (40) på spørsmål om Odds fantastisk cupfinalehistore.

– Så dere tenker ikke på historien når dere spiller cupfinalen på søndag?

– Det er såpass lenge siden at det ikke er så viktig. Vi må se fremover. Det er nok mer supportere og de rundt klubben som tenker på det, forteller Johnsen.

Da Odd ble til Rosenborg

Lederen i Odds historiekomité, Frode Bakken, sier at klubbens historie er unik. Ingen andre klubber er i nærheten av suksessen Odd har hatt i cupen.

– Det er jo særlig Odds første storhetsperiode før 2. verdenskrig som imponerer mest. Periodene 1903-1906 og 1913-1919 var i hovedsak Odd-seiere, men også i 1922, 1924, 1926 og til slutt 1931. Odd er så tilbake i 1960 og vinner nesten gullet. Deretter er det mange år med ørkenvandring før Odd i 1999/2000 er tilbake i norsk toppfotball og vinner finalen i 2000.

– Odds rolle i norsk fotball kan illustreres med at da en guttegjeng i Trondheim i 1917 ville starte lag, ble klubben hetende Odd etter heltene i Skien, og selvsagt med svarte og hvite drakter. Seinere måtte laget skifte navn i 1927 for å kunne spille i høyere divisjoner, og dette er dagens Rosenborg, forteller Frode Bakken.

Tilbake til start

Da Odds Daniel Gasmann som indre venstre kom seg fri på en rask overgang, rundet keeper og satte ballen i det tomme målet fra 10 meter en søndag i 1903, var det den ordentlige begynnelsen på eventyret om cuplaget Odd fra Grenland.

Egentlig kan vi spole tilbake ett år. Det første NM i fotball for herrer ble holdt i juni 1902 og fem lag deltok.

Skal man være helt korrekt så var ikke noen av lagene eller spillerne som visste de deltok i et Norgesmesterskap, men de spilte om retten til å representere Norge i en kamp mot svenske Örgryte. Men i all ettertid vil dette bli stående som det første NM.

Grane fra Nordstrand inviterte og vant det som for ettertiden har blitt kalt innledende runde og semifinalen med sammenlagtsifrene 14-0.

I finalen skulle de møte Odd som hadde hatt walkover frem til finalen. Grane vant 2-0, men etter tapet i den første cupfinalen i Norge, så ikke Odd seg tilbake – Skienslaget skulle dominere norsk fotball de kommende årene.

Ødelagt av «svensk taktikk»

Zeman avspark

Slik stiller gjerne lagene til Zdeněk Zeman opp for avspark. På samme måte ville svensk-inspirerte Grane vinne cupfinalen i 1903, men Odd scoret cupfinalens eneste mål på en kontring da offside-fella sviktet.

Foto: Faksimile twitter.com

Tilbake i 1903 og Grane hadde vært på besøk i Göteborg og lært seg en ny taktikk før NM det samme året. De skulle stå høyt med «posterne» – datidens backer – og satse på offside-fella defensivt. På mange måter litt som Zdeněk Zeman opererer, med to stoppere og resten i angrep. (bilde)

Den svenske taktikken slo feil. I cupfinalen dette året fikk Odd sin revansj og tok sitt første cupgull – etter et mål der Granes offside-felle slo feil.

Cuptapet var starten på en nedtur for Grane – og to år senere eksisterte ikke klubben lenger. Det var en ny maktfaktor i norsk fotball og det var Odd fra Grenland.

Som det sto i Norsk Idrætsblad etter cupgullet i 1903 der fem lag deltok og alle kampene ble spilt på en dag:

«Hele stævnets arrangement foregik i al hemmelighed og ingen vidste nogen besked før søndag formiddag. Da først blev det bestemt, hvilke klubber som skulde spille. Stævnet var en smule forhastet, og deraf kom det vel ogsaa, at arrangementet var skrøbeligt.»

Men Odd kunne innkassere seieren. Og sin første av tolv NM-titler.

 • Saken fortsetter etter bildegalleriet med alle Odds cupvinnere!

Publikumsyndlingen Petter Hol

Året etter kom tittel nummer to. Denne gang var det det to år gamle Norges Fodboldsforbund (NFF) som tok ansvar. De ga arrangementet til tidligere vinner Odd og i september ble det i Skien avholdt det tredje NM.

Denne gangen med fire lag – ingen fra Oslo.

Oslo-klubben Akademisk fodboldsklub skulle egentlig delta, men da arrangementet ble lagt til første uke i september kolliderte det med semesterstart på Universitetet og klubben kunne ikke delta.

Odd vant igjen og for første gang ble det rapportert om at enkeltspillere begeistret publikum – i Norsk idrætsblad kunne man lese at Petter Hol var «publikums specielle yndling på høire ving, der viste at han kunne holde spillet i et eneste presto.»

«Fire strake og vekk me'n»

 Formann i Odd G.F. Christensen med trofeet i 1903

Formann i Odd G.F. «tannlægern» Christensen med trofeet i 1903

Foto: NTB scanpix

Odd fortsatte sin parademarsj og i 1906 tok de sin fjerde strake cup-seier. Men der var det slutt – for nå.

Lyn skulle overta tittelen som Norges beste klubb i årene som kom.

Fra 1908 og tre år frem i tid skulle man oppleve identiske cupfinale-utfall. Lyn fra Oslo vant og Odd fra Skien tapte.

Etter ti år med NM og cupfinaler sto både Lyn og Odd med fire seire hver. Grane (i 1902) og Mercantile (1907) var de eneste som blandet seg inn.

Den dannede dommeren i hatt

Dommerne var noe eget i denne spede norske starten på organisert fotball. Kledd opp i dress og gjerne hatt var de myndige kampledere – de skulle opprettholde den sivilserte og «gentile» måten å spille fotball på.

Dommerne tok med seg den dannede sosiale og kulturelle elitens verdier inn på fotballbanen, og de første årene var det fotballforbundets styre selv som dømte kampene.

I 1909 skulle det imidlertid gå galt, i selveste cupfinalen – foran omtrent 4000 tilskuere.

– Det er jo en fantastisk historie. Hvis dommeren er såpass dårlig at vi vurderer streik søndag så kanskje vi burde gjøre det, men det blir det nok ikke. Jeg tror ikke det ville falt i så god jord heller. Det handler jo om «sportsmanship», sier Frode Johnsen da han får høre historien fra 1909.

Da Odd streiket

Odd møtte Lyn på Gamle Frogner stadion og Kristian Wiese var dommer. Han representerte Akademisk fodboldklub og hadde vært med å tape cupfinalen mot Odd fire år tidligere.

Om dette spilte inn vites ikke, men dommergjerningen hans denne septemberkvelden ble ikke ansett som god nok.

Et kvarter ut i andre omgang gikk Lyn opp til 3-0 på det Odd-spillerne mente var et offsidemål. For de tilreisende Skiens-guttene var dette dråpen etter en kamp der de følte seg urettferdig behandlet og bortdømt.

NFF avsatte cupfinaledommeren – på stedet

Spillerne tok tak og vandret ut av banen i protest – de streiket foran et overrasket cupfinalepublikum.

Heldigvis for Odd var fotballforbundets styre på plass og tok raskt tak i saken. De avsatte dommer Wiese, hentet inn dommer Torgersen, skrudde tiden tilbake og startet andre omgang på nytt.

Erik Pedersen feirer cupgull for Odd

Erik Pedersen feirer cupgull for Odd i 2000, etter et tapt veddemål med Erik Holtan.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Vedtaket ble «akcepteret af begge parter og spillet fortsattes», som det het.

Selv om Odd hentet seg inn i kampen og ordnet 3-3 og ekstraomganger endte kampen med Lyn-seier 4-3.

Ny storhetstid

Etter tapet i 1909 gikk Odd inn i en 20-årsperiode der prestasjonene var jevnt over gode.

Det ble NM-gull i 1913, 1915, 1919, 1922, 1924, 1926 og 1931. Deretter var det full stopp.

Laget fra Skien skulle gå helt til milleniumsskiftet før de brakte et nytt cuptrofè hjem til Grenland – denne gangen med Christian Flindt-Bjerg som matchvinner og Erik Pedersen i tanga.

Kilder: Det store gjennombruddet, norsk fotballs kulturhistorie 1885-1925 av Espen Andersen

Fotball! Norges Fotballforbund gjennom 100 år av Matti Goksøyr og Finn Olstad

www.odd.no/historie

Fotball

Oppsummert

 • Cirka 20.05: Pressekonferanse med Ståle Solbakken og en utvalgt spiller etter kampen mot Tyrkia.
 • Thorstvedt-scoring da Genk vant

  Kristian Thorstvedt gjorde 3-0-målet da Genk slo Brugge 3-0 på eget gress i den belgiske mesterskapsgruppen i fotball fredag. Nordmannen hadde også en assist.

  Til tross for seieren ligger fortsatt Genk fem poeng bak serietoppen Brugge. Thorstvedt har scoret fire mål på totalt 26 seriekamper for Genk denne sesongen og spilte hele denne kampen for vertene.

  Thorstvedt.
  Foto: Kurt Desplenter / AFP
 • Ni utbryterklubber får kjempebøter

  Det europeiske fotballforbundet (Uefa) har bestemt at ni av de tolv klubbene som ville bryte ut og danne en superliga slipper unna med bøter, melder NTB.

  Det er imidlertid ikke snakk om småpenger. Hver av klubbene må betale 15 millioner euro, altså nærmere 150 millioner kroner, som skal gå til gressrotfotballen i Europa.

  I tillegg ilegges de en bot som skal tilsvare fem prosent av inntektene etter én sesong med europacupkamper. Uefa legger til at de aksepterer unnskyldningen etter at de forsøkte å starte sin egen superliga. De ni klubbene har sagt ja til å være en del av Uefas turneringssystem framover.

  De risikere ytterligere bøter på opp til 150 millioner euro om de gjør nye forsøk på å bryte ut.

  Ifølge en pressemelding fra Uefa, har de ni klubbene akseptert disse betingelsene.

  Tre klubber risikerter imidlertid enda tøffere sanksjoner. Det gjelder klubbene Juventus, Barcelona og Real Madrid. Trioen har ikke gitt opp planene om en framtidig Super League i europeisk fotball. Saken mot disse klubbene sendes videre til Uefas disiplinærkomité.

  nZptWNhyI8s
  Foto: TOBY MELVILLE / Reuters
 • Haaland usikker før toppkamp

  Det er lite sannsynlig at Erling Braut Haaland spiller Borussia Dortmunds viktige hjemmekamp mot RB Leipzig lørdag, skriver Kicker. Ifølge NTB var ikke storscoreren fra Jæren var ikke å se under Dortmunds siste treningsøkt. Kicker mener det er et klart tegn på at Haaland uteblir fra helgens toppoppgjør mot Alexander Sørloths lag i Bundesliga.

  En lårskade har satt 20-åringen tilbake den siste tiden. Dortmund må vinne for å holde liv i mesterligahåpet.

  Haaland
  Foto: INA FASSBENDER / Reuters
 • Arsenal og Ødegaard ute

  Arsenal er ute av Europaligaen etter at det andre semifinale-oppgjeret mot Villarreal enda 0–0. Det spanske laget leia 2–1 etter det første oppgjeret, og sjølv om Arsenal hadde sine sjansar så lukkast dei ikkje med å få ballen i mål.

  Martin Ødegaard hadde ein relativt anonym kveld for heimelaget, og blei bytta ut etter om lag halvspelt andre omgang med det som såg ut som ein liten smell.

  Villarreal møter Manchester United i finalen i Gdansk 26. mai

  Europa League - Semi Final Second Leg - Arsenal v Villarreal
  Foto: Hannah Mckay / Reuters
Europa League - Semi Final Second Leg - AS Roma v Manchester United