Hopp til innhold

Sjokktall ryster Riises Roma

Fra spisslegenden Batistuta til gartneren på treningsfeltet - AS Roma har pengetrøbbel overalt. Nå skal de nye amerikanske eierne få skikk på hovedstadsklubben.

Francesco Totti, John Arne Riise og Gabriel Batistuta

AS Roma skylder den gamle storscoreren Gabriel Batistuta 70 millioner kroner. Det er bare én av gjeldspostene som har kommet fram i forbindelse med en gjennomgang av klubbøkonomien.

Foto: Bildemontasje: NRK / Scanpix

Thomas DiBenedetto

Thomas DiBenedetto, lederen av det amerikanske selskapet som har kjøpt Roma, har fått en enorm utfordring i fanget.

Foto: Chitose Suzuki / Ap
Thomas Høy

Thomas Høy, president i Romas norske supporterklubb.

Foto: Privat

AS Roma har ikke akkurat vært kjent for stabil og solid økonomisk drift de siste årene, men en fersk gjennomgang av klubbøkonomien viser hittil ukjente sider ved klubbøkonomien.

Den italienske avisen Repubblica skriver at de har fått tilgang til en mengde oppsiktsvekkende tall om John Arne Riises klubb:

  • Gammel gjeld: Klubben skylder penger til et utall forskjellige aktører - fra så mye som ti år tilbake. Blant annet krever den legendariske storscoreren Gabriel Batistuta 70 millioner kroner. Totalt skylder Roma rundt 400 millioner kroner i forbindelse med rettstvister og lignende.
  • Merkelige løpende utgifter: Hvem er alle de fast ansatte? En entrepenør får 500.000 i året uten at noen vet hva han gjør. Barnelegen til tidligere direktør Rosella Sensi får over 200.000 i året.
  • Pensjonister på lønningslisten: Roma har ansatt 189 pensjonister de siste fem årene - uten at det er klart hva de gjør for klubben.
  • Rare disposisjoner: Selv gartneren på klubbens treningsfelt tjener 117.000 kroner i måneden!

Journalisten forklarer at han kunne fortsatt og fortsatt, og at tilfellene han nevner bare er eksempler på den økonomiske kulturen i Roma.

– Ser ut som de har tappet

Thomas Høy, president i Romas norske supporterklubb, fikk bakoversveis da han gikk gjennom tallene.

– Det er helt utrolig. Man blir nesten litt lamslått, sier Høy til NRK.no.

– Når man leser dette, ser det dessverre ut som de har tappet klubben for penger, enten til egen vinning eller noe annet. Det er trist når du vet de har måttet selge spillere for å redde økonomien, sier Høy til NRK.no.

Vondt har blitt til verre

Rosella Sensi

Det har stormet rundt den tidligere presidenten Rosella Sensi før. Det blir neppe bedre etter de nye avsløringene.

Foto: CHRISTOPHE SIMON / Afp

Gjennomgangen av klubben ble gjort i forbindelse med at Roma har fått nye, amerikanske eiere.

Aksjekursen tilsa at klubben var verdt 1,2 milliarder kroner, men verdien amerikanerne har gått utifra ved oppkjøpet er nesten en halv milliard lavere. Det er en av mange grunner til at aksjekursen nå styrter på den italienske børsen.

– Jeg har fulgt med på regnskapene over lengre tid. De siste årene har det vært en merkelig kostnadsstruktur hvor det har vært vanskelig å få ordentlig innsyn, sier Høy.

Klubben har slitt økonomisk siden 2001, da de gikk hardt ut på transfermarkedet og blant annet kjøpte argentineren Gabriel Batistuta for 300 millioner kroner.

Høy mener situasjonen har blitt enda verre de siste par-tre årene. Ved flere anledninger har det gått lang tid før spillere har fått lønn.

– Roma har pleid å gå i null om de har vært med i mesterligaen, og med dundrende underskudd om de ikke har vært det. I år har de vært med i mesterligaen, og likevel er det underskudd, sier Høy.

Les saken fra 2004: Roma - en historie om bråk

Mener tallene er misvisende

Bruno Conti

Tidligere Roma-trener Bruno Conti føler seg krenket av saken. Han skal ha mottatt et rentefritt lån på 1,5 millioner kroner.

Foto: MAX ROSSI / REUTERS

Klubben selv har forholdt seg relativt stille, men i en pressemelding skriver de at tallene gir et feilaktig bilde av situasjonen.

Klubben går ikke til angrep på noen av enkeltpåstandene i saken.

Bruno Conti, tidligere spiller og nå teknisk direktør i Roma AS, er anklaget for å ha fått et rentefritt lån på 1,5 millioner av klubben. Han går langt hardere ut.

– Jeg har gitt alt for Roma, og føler meg ærekrenket av historiene som dukket opp i dag. Jeg har instruert Antonio Conte (AS Romas advokat) for å se om det kan bli tatt rettslige skritt, melder Conti til nyhetsbyrået Ansa.

Les også: - Jeg som elsker La Liga synes ikke noe om "Team Dubai"

Amerikanere til unnsetning?

Nå skal de nye, amerikanske eierne rydde opp i den økonomiske ukulturen.

De har på klassisk amerikansk vis bestemt seg for å melke Roma-merkevaren for alt det er verdt, og satser på å finne bedre sponsorer og på lang sikt bygge ny stadion.

– Vårt håp og mål er å bli like suksessfulle som Silvio Berlusconi og Milan, sa den nye eieren Thomas DiBenedetto på pressekonferansen etter overtagelsen, ifølge Goal.com.

De amerikanske eierne vil restrukturere administrasjonen i klubben. Samtidig vil de øke andelen tilskuere med sesongbillett til 40 prosent.

– Det blir sannsynligvis større satsning på å øke inntektene, og det tror jeg er veldig positivt, sier Høy.

Les: Italias vanskelige tiår

John Arne Riise og Vincenzo Montella

Serie As yngste trener: Montella tok over klubben i februar etter Ranieri sa opp. Men klubben sliter fortsatt sportslig.

Foto: ALBERTO PIZZOLI / Afp

Vemodig avskjed med Sensi

Supporterlederen er litt vemodig for at Sensi-familiens styre måtte ende på en slik måte, men er ikke redd for overamerikanisering.

– Man kan ikke drive en fotballklubb på dette nivået med bare en idealistisk lokalgjeng. Jeg tror dessuten at supporterne i Roma har såpass mye makt at de setter ned foten om det blir noen overtramp, sier Høy.

PS: Les mer om de nye eierne og Romas vei videre i denne grundige artikkelen på asroma.no.

Roma-tilhengere

Roma-tilhengerne feirer amerikanernes ankomst med amerikansk flagg. mange håper Thomas DiBenedetto og co kan ordne opp i økonomien.

Foto: ALBERTO PIZZOLI / Afp

Fotball

  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland