Disse kameraene kan forandre fotballen

Hvordan bør Tom Høgli posisjonere seg for å slippe Cristiano Ronaldo til færrest mulig målsjanser? Nye «superkameraer» vil i fremtiden kunne tallfeste hva som lønner seg.

SportVU-kameraer

NBA-laget Minnesota Timberwolves har installert seks kameraer på pressetribunen. Kameraene gir laget koordinatene på alle spillerne og ballen til enhver tid. De enorme datamengdene har vært med på å knuse en rekke myter om taktikk og fysikk i basketballen.

Foto: Timberwolves.com

Dag Johansen, professor ved UiT

Professor Dag Johansen ved Universitetet i Tromsø har allerede vært med på et banebrytende analyseprosjekt i samarbeid med Tromsø IL. Han mener fotballanalyse kan komme langt i løpet av bare noen få år.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Se for deg at treneren på favorittlaget ditt plutselig får statistikk på at det lønner seg å la en ekstra forsvarsspiller stå igjen når man har corner.

Tenk deg at han får tall på at det ikke er lurt å slå lange baller mot lag som ligger lavt, eller at venstrebacken hans konsekvent ligger litt for langt unna motspillere.

Treneren gjør en liten forandring i spillestil og backen blir bedt om å ligge litt tettere.

Stort mer skal det ikke til for å avgjøre en kamp i dagens jevne og tette toppfotball. Og det trenger ikke være lenge til slik analyse blir en del av fotballen.

Kameraer gir enorme datamengder

Ny forskning og kamerateknikk i amerikanske idretter viser nemlig at utviklingen allerede på god vei.

En artikkel på Grantland.com viser hvordan basketlaget Toronto Raptors bruker seks spesialkameraer for å knuse myter og endre taktiske disponeringer i NBA.

Kameraene registrerer koordinater på hvor alle spillerne og ballen befinner seg på banen til enhver tid i løpet av hele sesongen.

Analysen har gitt flere oppsiktsvekkende resultater.

Fant ut at «egospill» lønner seg

Raptors har blant annet funnet ut at det lønner seg å spille mer «ego» enn man har trodd tidligere.

Det har lenge vært sett på som lite effektiv basketball å la en god angrepsspiller prøve å skape noe på egenhånd, altså såkalte «isolasjons-angrep». Tallene fra kameraene viser det er mye mer effektivt enn man har trodd tidligere.

– Isolasjons-angrep er fantastiske for oss, sier Alex Rucker, analysedirektør i Toronto Raptors, i en annen artikkel på Grantland.com.

Animasjon viser spillerne hva de gjør galt

Raptors jobber også med å visualisere dataene. Det beste eksemplet er animasjonsvideoer som den under (fra Grantland.com):

Dwight Howard og David Lee

Ved hjelp av kameraene har analytikere for eksempel funnet ut at David Lee (t.h.) er en sjokkerende dårlig forsvarsspiller nærme kurven. Her kløner han det mot Dwight Howard. Les analysen her: http://www.grantland.com/blog/the-triangle/post/_/id/52811/courtvision-david-lees-interior-defense-a-k-a-the-golden-gate.

Foto: Mark J. Terrill / Ap

De hvite rundingene viser hvor Raptors-spillerne var i forsvar under en kamp mot New York Knicks.

De grå «spøkelsesspillerne» viser hvor trenerteamet mener de burde vært.

Posisjonen er basert på blant annet hvor god treffprosent de forskjellige motstanderne har og hvilken forsvarstaktikk treneren liker.

– Vi tallfester godt forsvarsspill

Slike analyser har for eksempel vist Raptors at forsvarsspillerne gang på gang ligger for tett på sin egen mann. De burde i stedet trekke nærmere mannen med ballen. Og animasjonen gir dem muligheten til å vise spillerne akkurat hva som er problemet.

– Alle som vil slakte bruken av statistikk sier ting som at «du ikke kan tallfeste godt forsvarsspill», at det handler om ting du ikke kan måle. Men det er nettopp de tingene vi måler, sier analyseteknisk direktør Keith Boyarsky til Grantland.com.

Tror fotballen er neste

15 av lagene i NBA har skaffet seg spesialkameraene, og alle deler dataene med hverandre.

Det finnes hundrevis av små og store ting man kan finne ut ved å studere så store datamengder. Spørsmålet for oss her hjemme blir om noe lignende er mulig i Norge, for eksempel i fotballen.

Professor Dag Johansen ved Universitetet i Tromsø samarbeider med Tromsø Idrettslag om å utvikle systemer for fotballanalyse, og har blant annet blitt omtalt på NRK.no i forbindelse med videosystemene Muithu og Bagadus.

Han tror det er mulig å gjøre en rekke interessante analyser av fotballkamper basert på slike tall som de bruker i USA.

– Jeg er ikke i tvil om at denne typen analyse av kamper blir en viktig del av moderne fotball og moderne idrett, sier Johansen.

Dag Johansen, professor ved UiT

Dag Johansen, professor ved Universitetet i Tromsø, viser fram analysesystemene han har vært med på å utvikle. Systemene Muithu og Bagadus gjør at Tromsøs trenerteam kan trykke på en knapp på mobilen for å lagre et videoklipp av en situasjon i kamp.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Mange muligheter

Det er for eksempel en smal sak for en analytiker med slike data å finne ut om en corner er innoverskrudd eller utoverskrudd, og hvilken av de to som gir flest scoringer per corner.

– Det er mye man kan få til. Det kan handle om hvor mange spillere det lønner seg å ha i 16-meteren når det kommer innlegg, for eksempel. Det tror jeg vil være en helt triviell ting å finne ut, og jeg tror det vil være relevant. Det er ikke langt unna, sier Johansen.

Med et system som det Toronto Raptors bruker, kan det også være mulig å regne ut hvor nærme Tom Høgli har ligget Cristiano Ronaldo i første omgang - og hvor nærme det statistisk sett lønner seg å ligge i forhold til Ronaldo for at han skal skape færrest mulig målsjanser.

– Motstanderanalyse kan bli mye mer konkret. Det kan handle om at Giggs tar overstegsfinter syv av åtte ganger eller at Messi alltid skjærer inn med så og så spiss vinkel, ikke bare «pass på Messi, han er god», sier Johansen.

– Det er ingen tvil om at avgjørelser om både taktikk og fysiologi vil bli tatt mye mer basert på fakta enn på synsing i fremtiden, fortsetter professoren.

Analysesystemet Bagadus

Tromsøs analysesystem gir treneren mulighet til å vite hvor spillerne er på banen til enhver tid. Treneren kan markere en hendelse med mobilen mens den skjer, også lagrer systemet video av akkurat den situasjonen, som man senere kan vise til spillerne.

Foto: Norges forskningsråd

Vanskelig å måle fotballen

Hovedproblemet med slik analyse i fotballen er at det er mye lettere å måle resultatene av en basketballkamp enn en fotballkamp.

I basket ender hvert eneste angrep med mellom null og fire poeng, mens i fotballen kan en hel kamp ende uten mål. Hvordan skal man da måle hvor effektiv hver lille hendelse i kampen var?

– I fotball har kameraer som dette tradisjonelt vært brukt til å regne ut ting som hvor langt og fort spillere løper. Men det er ikke dermed sagt at det ikke er mulig å få til en annen type informasjon med mer avansert ball-tracking, sier Andrew Opatkiewicz, direktør for strategisk utvikling i SportVU, firmaet som produserer NBA-kameraene.

– Er du enig med de som sier at dette kan bli en revolusjon også i fotballen?

– Ja, jeg er enig. Men dette er komplekst, og noe de som jobber med fotball bare er i ferd med å integrere. Tradisjonelt sett har fotball vært en sport hvor det har vært regnet som nærmest umulig å tallfeste prestasjoner på en meningsfull måte, sier Opatkiewicz til NRK.no.

Lignende systemer i Norge

I dag brukes kameraene i rundt 45-50 fotballklubber over hele verden, inkludert Real Madrid, Chelsea, Manchester United og Manchester City, men analysen av tallmaterialet er ikke kommet like langt.

I tillegg brukes en rekke andre kameratyper for å gi lignende, men sjelden like omfattende informasjon.

Kamerarigg på Alfheim stadium

Kameraene på Alfheim i Tromsø fanger opp spillerne når de har på seg et spesialbelte, men kan fortsatt ikke fange opp ballen perfekt. Der ligger en del av utvikingspotensialet i forhold til kameraene i amerikansk basket.

Foto: Norges forskningsråd

SportVU-kameraene har ikke nådd norsk fotball ennå, men mange bruker lignende systemer.

I Tromsø må spillerne bruke et belte rundt magen for at dataene registreres, og ballen blir ikke fanget opp skikkelig. Likevel er videoanalysen svært nyttig for klubben.

– Vi utvikler og eksperimenterer med denne typen analyseteknologi og har en fem-seks prosjekter gående med Tromsø Idrettslag og Universitetet i Oslo, sier professor Johansen.

Motbevist myte

Allerede nå har tallknusere motbevist fotballmyter. For eksempel er det nå relativt velkjent i fotballkretser at det er viktigere med spillere som kan løpe fort mange ganger i løpet av en kamp enn spillere som kan løpe langt totalt.

Likevel heller Johansen isvann i årene på de som måtte tro at dataanalyse og videoteknologi kan revolusjonere fotballen. Han vil heller kalle det en gradvis evolusjon.

– Jeg tror trenere skal være forsiktige med å kalle dette en «holy grail». Det kan kanskje ha 20 prosent betydning i en del idretter, men i fotballen kan det kanskje ha én til to prosent effekt. Men ikke glem at det er svært små marginer i toppfotballen, og det er ikke mye som skal til for å gjøre en forskjell, sier Johansen.

SportVU-kamera

15 av de 30 lagene i NBA bruker kameraene fra SportVU. Her følges en trening med Minnesota Timberwolves.

Foto: Timberwolves.com

Fotball

Oppsummert

 • Cirka 20.05: Pressekonferanse med Ståle Solbakken og en utvalgt spiller etter kampen mot Tyrkia.
 • Selnæs utlånt til konkurrent

  Ole Selnæs (26) blir lånte ut frå Shenzhen til Hebei i den kinesiske superligaen ut sesongen 2021.

  Titan Sports Plus skriv at Shenzhen har fylt utanlandskvoten etter å ha signert tre nye spelarar, og at Shenzhen-trenar Jordi Cruyff dermed ikkje lenger har bruk for nordmannen.

  Selnæs har vore tilknytt Shenzhen sidan 2019.

  Pressetreff med fotballandslaget
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Godsets nye trener: – Klovneklubb

  Strømsgodsets nye trenerduo Håkon Wibe-Lund og Bjørn Petter Ingebretsen møtte i dag pressen utenfor Marienlyst. «BP» Ingebretsen var ærlig på at den siste uka har vært utfordrende for alle med hjertet i Drammen.

  – Det har ikke vært noen god situasjon. Jeg har ikke vært direkte involvert, men for meg, sett utenfra så er Strømsgodset nå en klovneklubb. Så det er det vi må ta tak i nå. Samle spillerne som vi sier. Vi starter med dette i dag. Hva hver enkelt spiller kan bidra med. Nå må vi stå sammen, alle sammen, sier han til NRK.

  Wibe-Lund var assistenttrener under Henrik Pedersen, mens Ingebrigtsen er tidligere hovedtrener i klubben.

  Wibe-Lund sier at han tok jobben på én betingelse: At «BP» også sa ja. Nå ser han framover.

  – Første pri er å bygge det opp igjen. For meg hadde det vært veldig vanskelig å tro på dette uten å ha med de folka som jeg vet har kapasiteten og det riktige verktøyet til å begynne den prosessen som Godset skal gjennom nå. Om det blir et lengre perspektiv vil tiden vise, sier han.

  Eliteserien fotball, menn (1. Runde): Strømsgodset - Haugesund (3-2)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Rekker ikke PSG

  Bayern Münchens stjernespiss Robert Lewandowski gjennomførte mandag sin første trening med løp etter kneskaden som har satt ham ut av spill en stund.

  Lewandowski pådro seg kneskaden under landslagsoppholdet for Polen mot Ungarn 25. mars.

  Bayern München opplyser ikke om når toppscoreren i Bundesliga kan spille igjen, men at han ikke er aktuell til tirsdagens returmøte i mesterligaen borte mot Paris Saint-Germain. Det franske laget vant det første møtet i München 3–2.

  Lewandowski har vært ute i de tre siste kampene. Lørdag møter Bayern München tredjeplasserte Wolfsburg i Bundesliga. (NTB)

  Robert Lewandowski
  Foto: Christof Stache / AFP
 • Köln sparket treneren

  Köln fjernet søndag hovedtrener Markus Gisdol med øyeblikkelig virkning etter 2–3-tapet hjemme mot Mainz.

  Laget ligger nest sist i 1. Bundesliga og har tre poeng opp til trygg plass når seks serierunder gjenstår.

  Gisdol fikk snaut halvannet år i sjefsstolen i en klubb som har for vane å skifte trenere hyppig.

  – Vi vil absolutt nå målet vårt om å holde oss oppe, og for å gjøre det, må vi få resultater. Der har vi stagnert de siste ukene. Med trenerskiftet ønsker vi å gi laget nye impulser i denne avgjørende fasen av sesongen, sier Köln-direktør Horst Heldt til klubbens nettsted.

  Gisdols erstatter er ennå ikke klar. (NTB)

  Bundesliga - FC Cologne v 1. FSV Mainz 05
  Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters