NRK Meny
Normal

Ny vanskelig kamp for Sverige

De svenske jentene åpnet VM med 1-1 mot Nigeria. Nå venter mesterskapets største favoritt USA.

Hanna Marklund, Victoria Svensson, Hanna Ljungberg

De svenske spillerene Hanna Marklund, Victoria Svensson og Hanna Ljungberg.

Foto: LIU JIN / AFP

Nett-TV: Se Sverige-USA fra kl 10.55

Fotball-VM: Disse kampene spilles i dag

Svenskene ledet lenge 1-0 i kampen mot Nigeria.

Men en svak avslutning av oppgjøret ødela, og dermed ble det bare ett poeng til Sverige. Victoria Svensson scoret i forrige kamp, og profilen bør score igjen for at laget skal lykkes.

Savner Mostrøm

Dessuten må stjernespillerne Schelin og Ljungberg også storspille. Mye tyder på at resten av laget ikke er av samme klasse som i VM for fire år siden da det ble sølv. Laget savner midtbanespilleren Malin Mostrøm som har lagt opp.

Samspilt USA

Heller ikke USA fikk med seg tre poeng i åpningskampen. Det ble 2-2 mot Nord-Korea, og alt tyder på at gruppe B blir svært jevn. Mesterskapet har vært preget av mye dårlig keeperspill så langt, og den amerikanske målvakten tabbet seg ut på tirsdag.

Men USA har et meget godt samspilt lag, og en rekke spillere med lang internasjonal erfaring. Kristine Lilly har spilt samtlige sluttspillskamper for USA siden 1991, og har verdensrekord i antall landskamper.

Mot Sverige gjør hun sin 331 landskamp, og Lilly har vunnet VM så vel som de olympiske leker i løpet av den imponerende karrieren.

Enormt press

Presset er enormt på de to lagene. Begge har vært med å dominere idretten i en årrekke, og nedturen vil være enorm for Sverige og USA dersom det ikke blir kvartfinalespill.

For klokka 1400 norsk tid spiller de to andre lagene i gruppen, da møter Nigeria Nord-Korea. Et morsomt poeng er at disse fire lagene også møttes i gruppespillet i VM for fire år siden. Da gikk Sverige og USA videre.

Svenskene endte opp med sølv mens USA fikk bronse. Tyskland ble verdensmester. Dersom svenskene blir utslått etter gruppespillet risikerer laget også å se de olympiske leker i Kina neste år fra tribuneplass.

Kan bli forandringer

Og i følge den svenske avisen Aftonbladet kan det bli forandringer i det svenske laget siden åpningskampen mot Nigeria. Mye tyder på at svenskene går fra 4-3-3 til en 4-4-2 formasjon.

Dermed kan hurtige Schelin spille spiss sammen med Ljungberg. Og Svensson får en offensiv rolle på midtbanen. På den måten håper svenskene å bryte igjennom det amerikanske forsvaret.

USA er ikke vant til å tape. Laget har nå 47 strake kamper uten tap. Det er snart tre år siden forrige gang de amerikanske jentene ikke klarte enten seier eller uavgjort. Sverige har med andre ord en stor utfordring.

Fotballnyheter