Ny bok knuser mytene om fotball: – Corner er IKKE mål

Fotballanalytikerne David Sally og Chris Anderson har brukt tre år på å studere fotballstatistikk med lupe. Underveis har forfatterduoen avlivet en rekke myter – blant annet hvor ubetydelig et hjørnespark faktisk er.

Kaka slår corner

BLIR NESTEN ALDRI MÅL: AC Milan-spiller Kaká slår et hjørnespark i kamp mot Parma denne sesongen. En ny fotballbok knuser myten om at corner ofte resulterer i scoring.

Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp

Det kjente begrepet «Corner er mål!» får virkelig kjørt seg i den nye fotballboken Tallenes Tale - Alt du vet om fotball er feil.

David Sally

AVLIVER FOTBALLMYTER: David Sally mener fotballtrenere kan lære mye ved å studere og bruke tall og statistikk i trenergjerningen.

Foto: Nicolay André Ramm / NRK

Boken tar for seg en rekke myter som har preget måten vi ser fotball på.

For eksempel påstanden om at et lag er mest sårbart for baklengsmål etter at det selv har scoret. Eller at det er stjernespilleren som er lagets viktigste spiller. Eller at et hjørnespark kan være en god mulighet til å score.

Alt dette er hoderystende galt, hevder forfatterne.

Blir lurt av TV-statistikk

Forfatterne Anderson og Sally har studert tallmateriale fra statistikktjenestene Opta og Infostrada i jakten på «sannheten» om verdens mest populære idrett.

– Arbeidet med boken startet for tre år siden. Vi har intervjuet en rekke mennesker i fotballverden og samlet inn helt ekstreme mengder data på veien, forklarer David Sally til NRK.no.

Den amerikanske forfatteren er på norgesbesøk for å skape blest om sitt dyptgående prosjekt. Boken har blitt lansert i en rekke europeiske land i tillegg til USA og sør-Amerika.

– Når man ser fotball på TV får man opp en rekke tall som blir fortalt er viktig for kamputfallet. Dette stemmer ikke i det hele tatt. Ballinnehav, antall cornere, antall gule kort – i det store og hele er det helt betydningsløse faktorer for hvem som vinner kampen, sier Sally.

– Jeg tror vi sitter på et tallmateriale som flere managere ute i fotballverden burde tatt seg tid til å se på, sier han.

To mål hvert 100. hjørnespark

Hjørnesparkets rolle i en fotballkamp blir grundig studert i boken. I alt har 1434 hjørnespark fra Premier League blitt lagt til grunn for forfatternes konklusjon.

Resultatet er krystallklart: Det finnes ingen sammenheng mellom antall cornere et lag blir tildelt og hvor mange mål laget scorer.

«Man kan få ett hørnespark eller sytten hjørnespark i løpet av en kamp – det har ingen betydning for hvor mange mål laget scorer», fremgår det i boken.

Statistikken viser nemlig at bare hvert femte hjørnespark ender med skudd på mål. Og ni av ti skudd på mål etter corner ender uten scoring. Sannsynligheten for at et lag scorer etter et hjørnespark er beregnet til nærmest ubetydelige 2,2 prosent.

Enklere forklart: I gjennomsnitt er det kun hvert 50. hjørnespark som faktisk ender med scoring.

«Hjørnespark er nærmest verdiløse, særlig tatt i bektraktning den risiko de medfører for å utløse en kontring fra motstanderne mens dine egne forsvarsspillere befinner seg langt oppe på motpartens banehalvdel», heter det i boken.

Dermed gir det kanskje mening at et lag som Barcelona stadig oftere velger å ta korte hjørnespark – og først og fremst benytter hjørnesparket til å beholde ballen i laget fremfor å slå ballen inn i feltet og satse på å skape en målsjanse.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Hjørnespark

UFARLIG: Det scores svært få mål etter hjørnespark i fotballen. Her er det Odds Fredrik Semb Berge som prøver seg i kamp mot Fredrikstad i 2012.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Trenger ingen stjerne

Boken tar også for seg hvor avhengig fotballag er av å ha en stjernespiller – en Lionel Messi, Cristiano Ronaldo eller Luis Suarez. Det viser seg at dette har liten eller ingen betydning.

– Det som er viktig er å ha 11 jevngode spillere. Du trenger ikke å ha en stor måljeger eller tilrettelegger. Det er viktigere å unngå å ha én dårlig spiller, sier Sally.

Statistikken viser nemlig at den ene dårlige spillerens mange tabber har langt større utslag på kampresultatet enn stjernespillerens prestasjoner over tid.

– Jeg tror fotballtrenere må bli flinkere til å luke ut, eller styrke, de svake leddene i laget fremfor å hylle lagets stjerner. Eller gjøre taktiske endringer som gjør at de svake leddene i laget ikke blir like avgjørende, sier Sally.

Avliver baklengsmål-myte

Det har også blitt hevdet at et lag er mest sårbart for baklengsmål etter at det selv har scoret. Denne myten blir kraftig knust i boken. Det viser seg nemlig at et lag er minst sårbart for å slippe inn mål etter å ha scoret selv.

Boken har vært tilgjengelig på det internasjonale markedet i lang tid, men blir først utgitt på norsk i disse dager.

Fotball

Oppsummert

 • Her får du alt av fotballnyheter.
 • Glesnes med eventyrlig langskudd

  Jakob Glesnes fikk kjempetreff fra langt hold og scoret et fenomenalt mål da Philadelphia Union spilte 2-2 mot Atlanta United i Major League Soccer søndag.

  Glesnes fikk ballen midt på Atlantas banehalvdel to minutter på overtid. Den tidligere Strømsgodset-spilleren avanserte et par meter og fyrte så løs.

  Ballen føk som et prosjektil opp i krysset – via undersiden av tverrliggeren. Atlanta-keeper Brad Guzan var sjanseløs.

  Scoringen fullførte det som ble en sen snuoperasjon fra Glesnes og lagkameratene i Union. Hjemmelaget tok ledelsen 2-0 etter 83 minutters spill, før gjestene slo tilbake og reduserte minuttet etterpå.

  Jakob Glesnes
  Foto: Chris Szagola / AP
 • Tettey-comeback var ikke nok

  Selv en tilbakevendt Alexander Tettey og 600 tilskuere på Lerkendal var ikke nok til å skaffe Rosenborg tre poeng etter nedturen mot Strømsgodset forrige helg. Nå er det seks poeng opp til rival Molde på serielederplass.

  Selv om Rosenborgs Dino Islamovich fant veien til nettmaskene etter bare 12. minutter, stoppet dommeren den gleden. Målet ble annullert på grunn av offside.

  62. minutter skulle det ta før ballen satt i nettmaskene igjen. Det var det Joachim Thommassen som fikset - sitt første mål på over to år.

  Dermed endte gjensynet med Lerkendal poengløst for den mangeårige utenlandsproffen. Tettey avsluttet proffkarrieren i Norwich i vår.

  Rosenborg - Sarpsborg08
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Kamara matchvinner i MLS

  Ola Kamara fortsetter å score for DC United i MLS. Natt til søndag scoret han kampens eneste mål i 1-0-seieren mot et svekket Inter Miami.

  Miami-laget, som eies av David Beckham og trenes av Phil Neville, måtte klare seg uten blant andre Rodolfo Pizarro og Gonzalo Higuaín.

  20 minutter før slutt skulle Kamara få scoringen sin. 31-åringen trillet et straffespark kaldt og rolig i mål. Han så på keeper hele veien og ventet ham ut.

  Kamaras DC United ligger på 6.-plass i avdeling øst. Kamara har scoret fire mål på seks kamper, men kun startet i to av dem. (NTB)

  MLS DC United Inter Miami Soccer
  Foto: Jim Rassol / AP
 • Sindre Tjelmeland ny Start-trener

  Sindre Tjelmeland (31) fra Etne er bekreftet som ny Start-trener. Han kommer fra Ull/Kisa etter kun fem kamper.

  Start opplyser ikke hvor lang kontrakt Tjelmeland har signert med klubben, men Fædrelandsvennen melder at kontrakten er ut 2024.

  Sindre Tjelmeland
  Foto: Fredrik Hagen / NTB