Hopp til innhold

Ny bok knuser mytene om fotball: – Corner er IKKE mål

Fotballanalytikerne David Sally og Chris Anderson har brukt tre år på å studere fotballstatistikk med lupe. Underveis har forfatterduoen avlivet en rekke myter – blant annet hvor ubetydelig et hjørnespark faktisk er.

Kaka slår corner

BLIR NESTEN ALDRI MÅL: AC Milan-spiller Kaká slår et hjørnespark i kamp mot Parma denne sesongen. En ny fotballbok knuser myten om at corner ofte resulterer i scoring.

Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp

Det kjente begrepet «Corner er mål!» får virkelig kjørt seg i den nye fotballboken Tallenes Tale - Alt du vet om fotball er feil.

David Sally

AVLIVER FOTBALLMYTER: David Sally mener fotballtrenere kan lære mye ved å studere og bruke tall og statistikk i trenergjerningen.

Foto: Nicolay André Ramm / NRK

Boken tar for seg en rekke myter som har preget måten vi ser fotball på.

For eksempel påstanden om at et lag er mest sårbart for baklengsmål etter at det selv har scoret. Eller at det er stjernespilleren som er lagets viktigste spiller. Eller at et hjørnespark kan være en god mulighet til å score.

Alt dette er hoderystende galt, hevder forfatterne.

Blir lurt av TV-statistikk

Forfatterne Anderson og Sally har studert tallmateriale fra statistikktjenestene Opta og Infostrada i jakten på «sannheten» om verdens mest populære idrett.

– Arbeidet med boken startet for tre år siden. Vi har intervjuet en rekke mennesker i fotballverden og samlet inn helt ekstreme mengder data på veien, forklarer David Sally til NRK.no.

Den amerikanske forfatteren er på norgesbesøk for å skape blest om sitt dyptgående prosjekt. Boken har blitt lansert i en rekke europeiske land i tillegg til USA og sør-Amerika.

– Når man ser fotball på TV får man opp en rekke tall som blir fortalt er viktig for kamputfallet. Dette stemmer ikke i det hele tatt. Ballinnehav, antall cornere, antall gule kort – i det store og hele er det helt betydningsløse faktorer for hvem som vinner kampen, sier Sally.

– Jeg tror vi sitter på et tallmateriale som flere managere ute i fotballverden burde tatt seg tid til å se på, sier han.

To mål hvert 100. hjørnespark

Hjørnesparkets rolle i en fotballkamp blir grundig studert i boken. I alt har 1434 hjørnespark fra Premier League blitt lagt til grunn for forfatternes konklusjon.

Resultatet er krystallklart: Det finnes ingen sammenheng mellom antall cornere et lag blir tildelt og hvor mange mål laget scorer.

«Man kan få ett hørnespark eller sytten hjørnespark i løpet av en kamp – det har ingen betydning for hvor mange mål laget scorer», fremgår det i boken.

Statistikken viser nemlig at bare hvert femte hjørnespark ender med skudd på mål. Og ni av ti skudd på mål etter corner ender uten scoring. Sannsynligheten for at et lag scorer etter et hjørnespark er beregnet til nærmest ubetydelige 2,2 prosent.

Enklere forklart: I gjennomsnitt er det kun hvert 50. hjørnespark som faktisk ender med scoring.

«Hjørnespark er nærmest verdiløse, særlig tatt i bektraktning den risiko de medfører for å utløse en kontring fra motstanderne mens dine egne forsvarsspillere befinner seg langt oppe på motpartens banehalvdel», heter det i boken.

Dermed gir det kanskje mening at et lag som Barcelona stadig oftere velger å ta korte hjørnespark – og først og fremst benytter hjørnesparket til å beholde ballen i laget fremfor å slå ballen inn i feltet og satse på å skape en målsjanse.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Hjørnespark

UFARLIG: Det scores svært få mål etter hjørnespark i fotballen. Her er det Odds Fredrik Semb Berge som prøver seg i kamp mot Fredrikstad i 2012.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Trenger ingen stjerne

Boken tar også for seg hvor avhengig fotballag er av å ha en stjernespiller – en Lionel Messi, Cristiano Ronaldo eller Luis Suarez. Det viser seg at dette har liten eller ingen betydning.

– Det som er viktig er å ha 11 jevngode spillere. Du trenger ikke å ha en stor måljeger eller tilrettelegger. Det er viktigere å unngå å ha én dårlig spiller, sier Sally.

Statistikken viser nemlig at den ene dårlige spillerens mange tabber har langt større utslag på kampresultatet enn stjernespillerens prestasjoner over tid.

– Jeg tror fotballtrenere må bli flinkere til å luke ut, eller styrke, de svake leddene i laget fremfor å hylle lagets stjerner. Eller gjøre taktiske endringer som gjør at de svake leddene i laget ikke blir like avgjørende, sier Sally.

Avliver baklengsmål-myte

Det har også blitt hevdet at et lag er mest sårbart for baklengsmål etter at det selv har scoret. Denne myten blir kraftig knust i boken. Det viser seg nemlig at et lag er minst sårbart for å slippe inn mål etter å ha scoret selv.

Boken har vært tilgjengelig på det internasjonale markedet i lang tid, men blir først utgitt på norsk i disse dager.

Pressekonferanse etter første kvartfinale i Serieligaen

Fotball

Oppsummert

 • Etter kampen: Pressekonferanse med Bodø/Glimt og Roma-manager José Mourinho.
 • Norge finaleklare i EM: – Utrolig spennende generasjon

  Norges jenter 19 tar seg hele veien til finalen i fotball-EM i Tsjekkia. I semifinalen slår de regjerende mester Frankrike 1-0. Norge er finaleklar i fotballturneringen for første gang siden 2011.

  Lyn-spiller Cathinka Tandbergs innlegg avgjorde kampen. Etter 52 minutter endte avleveringen i mål etter en klønete styring fra Frankrikes midtstopper Éloïse Sévenne.

  NRKs fotballekspert Carl Erik Torp er imponert over den store prestasjonen Norge har levert så langt i Tsjekkia.

  –Dette er et lag med spillere hvor alle spiller i Toppserien og noen er ganske toneangivende. Det er garantert noen som vil spille på den største scenen på landslaget om ikke så lenge. Utrolig spennende generasjon med spillere som vil prege toppserien i mange år og vil også ta steget ut på den internasjonale arenaen.

  –Det er helt fantastisk snuoperasjon de har gjort etter tapet mot Island i vinter der de blir knust, til å nesten ha vært ute av mesterskapet etter tapet mot England. Det vitner om en utrolig sterk mentalitet og god coaching. Det er litt sånn at du ikke skjønner det. Ser vi på de landene som er der og at vi går hele veien er helt fantastisk. Det hadde jeg aldri trodd. Det er veldig imponerende, fortsetter Torp.

  –Det er alltid enkeltspillere som viser seg frem, men fundamentet her er en spirit og en tro internt i gruppa som har vært helt avgjørende. Kampplanen de legger og inngangen til de siste tre kampene har vært helt perfekt.

  Lørdag venter Spania til kamp om EM-tittelen. Tidligere onsdag vant spanjolene 1-0 over Sverige. Finalen blir Norges femte i et europamesterskap på J19-nivå.

 • Oppgjøret mellom Kristiansund og Tromsø utsettes

  Oppgjøret mellom Kristiansund og Tromsø i Eliteserien torsdag utsettes grunnet reisetrøbbel for Tromsø.

  Det opplyser Tromsø selv på sine nettsider onsdag.

  Det ble tidligere i uken klart at Tromsø opprinnelig skulle reise med SAS, men i og med at flystreiken ble et faktum sto de plutselig uten reiseløsning. De har ikke lyktes å ordne en erstatning, opplyser de.

  – TIL har de siste dagene jobbet intenst med å finne løsninger slik at vi kunne reise til Kristiansund for å spille morgendagens planlagte eliteseriekamp. Det har ikke lyktes, skriver de i en uttalelse.

  Videre opplyses det at kampen er utsatt på ubestemt tid. Oppgjøret mellom lagene har vært utsatt én gang tidligere etter et influensautbrudd i KBK-troppen.

  Konkurransedirektør i Norges Fotballforbund, Nils Fisketjønn, har tidligere uttalt at de har bedt klubber om å ha busser tilgjengelige. Den løsningen gjelder imidlertid ikke for Tromsø, som overstiger maksgrensen på ni timer til de fleste av sine kamper. (NTB)

  Eliteserien i fotball 2022: Sandefjord - Tromsø (2-2)
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
 • RBK anker Henriksens karantene

  Rosenborg har sendt inn en anke på Markus Henriksens karantene for det røde kortet han fikk mot Viking i Eliteserien i helgen.

  Søndag fikk Vikings Zlatko Tripic rødt kort på overtid etter å ha meid ned Victor Jensen på stygt vis i et forsøk på å stoppe en RBK-kontring.

  Tirsdag kom dommen fra Norges Fotballforbund om at Tripic må sone to kamper, mens Henriksen må stå over en RBK-kamp. På Twitter opplyser trønderklubben at en anke er sendt inn. (NTB)

  Eliteserien 2022: Viking - Rosenborg (1-1)
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Berisha mister toppkampen mot Lillestrøm

  Veton Berisha må trolig stå over de to neste seriekampene for Viking grunnet en skade i leggen, melder Stavanger Aftenblad.

  Det betyr at både toppoppgjøret mot Lillestrøm søndag og hjemmekampen mot Kristiansund neste helg høyst trolig går uten lagets toppscorer.

  Trolig spares Berisha til Viking skal møte Sparta Praha på bortebane i den første av to kvalikkamper til conferenceligaen, skriver Stavanger Aftenblad.

  Første oppgjør spilles i Praha 21. juli. (NTB)

  Eliteserien i fotball 2022: Strømsgodset - Viking (3-2)
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Malacia ble ten Hags første United-signering

  Den nederlandske venstrebacken Tyrell Malacia (22) er klar for Manchester United. Han kommer fra spill i barndomsklubben Feyenoord.

  Det opplyser United på sine nettsider tirsdag.

  Malacia har lagt bak seg en flott sesong med klubben fra hjembyen Rotterdam. Feyenoord havnet på tredjeplass i ligaen og kom til finalen i conferenceligaen.

  22-åringen forlater nå laget til Marcus Holmgren Pedersen og Fredrik Aursnes for å slutte seg til Premier League og Manchester United.

  Han blir dermed landsmann Erik ten Hags første signering som manager for de røde djevlene. (NTB)

  Albania Soccer Europa Conference League Final
  Foto: Franc Zhurda / AP