Hopp til innhold

Ny bok knuser mytene om fotball: – Corner er IKKE mål

Fotballanalytikerne David Sally og Chris Anderson har brukt tre år på å studere fotballstatistikk med lupe. Underveis har forfatterduoen avlivet en rekke myter – blant annet hvor ubetydelig et hjørnespark faktisk er.

Kaka slår corner

BLIR NESTEN ALDRI MÅL: AC Milan-spiller Kaká slår et hjørnespark i kamp mot Parma denne sesongen. En ny fotballbok knuser myten om at corner ofte resulterer i scoring.

Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp

Det kjente begrepet «Corner er mål!» får virkelig kjørt seg i den nye fotballboken Tallenes Tale - Alt du vet om fotball er feil.

David Sally

AVLIVER FOTBALLMYTER: David Sally mener fotballtrenere kan lære mye ved å studere og bruke tall og statistikk i trenergjerningen.

Foto: Nicolay André Ramm / NRK

Boken tar for seg en rekke myter som har preget måten vi ser fotball på.

For eksempel påstanden om at et lag er mest sårbart for baklengsmål etter at det selv har scoret. Eller at det er stjernespilleren som er lagets viktigste spiller. Eller at et hjørnespark kan være en god mulighet til å score.

Alt dette er hoderystende galt, hevder forfatterne.

Blir lurt av TV-statistikk

Forfatterne Anderson og Sally har studert tallmateriale fra statistikktjenestene Opta og Infostrada i jakten på «sannheten» om verdens mest populære idrett.

– Arbeidet med boken startet for tre år siden. Vi har intervjuet en rekke mennesker i fotballverden og samlet inn helt ekstreme mengder data på veien, forklarer David Sally til NRK.no.

Den amerikanske forfatteren er på norgesbesøk for å skape blest om sitt dyptgående prosjekt. Boken har blitt lansert i en rekke europeiske land i tillegg til USA og sør-Amerika.

– Når man ser fotball på TV får man opp en rekke tall som blir fortalt er viktig for kamputfallet. Dette stemmer ikke i det hele tatt. Ballinnehav, antall cornere, antall gule kort – i det store og hele er det helt betydningsløse faktorer for hvem som vinner kampen, sier Sally.

– Jeg tror vi sitter på et tallmateriale som flere managere ute i fotballverden burde tatt seg tid til å se på, sier han.

To mål hvert 100. hjørnespark

Hjørnesparkets rolle i en fotballkamp blir grundig studert i boken. I alt har 1434 hjørnespark fra Premier League blitt lagt til grunn for forfatternes konklusjon.

Resultatet er krystallklart: Det finnes ingen sammenheng mellom antall cornere et lag blir tildelt og hvor mange mål laget scorer.

«Man kan få ett hørnespark eller sytten hjørnespark i løpet av en kamp – det har ingen betydning for hvor mange mål laget scorer», fremgår det i boken.

Statistikken viser nemlig at bare hvert femte hjørnespark ender med skudd på mål. Og ni av ti skudd på mål etter corner ender uten scoring. Sannsynligheten for at et lag scorer etter et hjørnespark er beregnet til nærmest ubetydelige 2,2 prosent.

Enklere forklart: I gjennomsnitt er det kun hvert 50. hjørnespark som faktisk ender med scoring.

«Hjørnespark er nærmest verdiløse, særlig tatt i bektraktning den risiko de medfører for å utløse en kontring fra motstanderne mens dine egne forsvarsspillere befinner seg langt oppe på motpartens banehalvdel», heter det i boken.

Dermed gir det kanskje mening at et lag som Barcelona stadig oftere velger å ta korte hjørnespark – og først og fremst benytter hjørnesparket til å beholde ballen i laget fremfor å slå ballen inn i feltet og satse på å skape en målsjanse.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Hjørnespark

UFARLIG: Det scores svært få mål etter hjørnespark i fotballen. Her er det Odds Fredrik Semb Berge som prøver seg i kamp mot Fredrikstad i 2012.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Trenger ingen stjerne

Boken tar også for seg hvor avhengig fotballag er av å ha en stjernespiller – en Lionel Messi, Cristiano Ronaldo eller Luis Suarez. Det viser seg at dette har liten eller ingen betydning.

– Det som er viktig er å ha 11 jevngode spillere. Du trenger ikke å ha en stor måljeger eller tilrettelegger. Det er viktigere å unngå å ha én dårlig spiller, sier Sally.

Statistikken viser nemlig at den ene dårlige spillerens mange tabber har langt større utslag på kampresultatet enn stjernespillerens prestasjoner over tid.

– Jeg tror fotballtrenere må bli flinkere til å luke ut, eller styrke, de svake leddene i laget fremfor å hylle lagets stjerner. Eller gjøre taktiske endringer som gjør at de svake leddene i laget ikke blir like avgjørende, sier Sally.

Avliver baklengsmål-myte

Det har også blitt hevdet at et lag er mest sårbart for baklengsmål etter at det selv har scoret. Denne myten blir kraftig knust i boken. Det viser seg nemlig at et lag er minst sårbart for å slippe inn mål etter å ha scoret selv.

Boken har vært tilgjengelig på det internasjonale markedet i lang tid, men blir først utgitt på norsk i disse dager.

Fotball

 • Sverige markerte sammen med det spanske landslaget

  Sammen med Spania markert Sverige sin motstand mot bråket i det spanske fotballforbundet før lagenes kamp i nasjonsligaen fredag kveld.

  Før kampen poserte de to lagene med et stort banner med teksten «Vår kamp er en global kamp».

  De siste ukene har det vært mye bråk i det spanske forbundet etter at fotballpresidenten kysset en av spillerne på munnen, mot hennes vilje, etter VM-triumfen i sommer. Flere av landslagsspillerne har nektet å spille og presidenten har etter hvert gått av.

  Helt opp til denne uken var det usikkert om Spania i det hele tatt kunne stille lag i nasjonsligakampene mot Sverige og Sveits.

  En avtale mellom regjeringen og fotballforbundet gjorde at de fleste av de uttatte spillerne møtte opp til kamp under den nye treneren Montse Tome.

  Sverige og Spania markerer sammen
  Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters
 • Julian Nagelsmann ansatt som tysk landslagssjef i fotball

  Julian Nagelsmann erstatter Hansi Flick som sjef for det tyske herrelandslaget i fotball, bekrefter det tyske fotballforbundet.

  36-åringen skal lede laget fram mot EM-sluttspillet i 2024.

  – Vi går mot et EM i vårt eget land. Det blir noe helt spesielt, noe som skjer med noen tiårs mellomrom. Jeg har et stort ønske om å ta denne utfordringen, sier Nagelsmann i en uttalelse.

  Nagelsmann ledet Bayern München fra sommeren 2021 og fram til han fikk sparken i mars i år. I den tyske storklubben var han blant annet med på å vinne den tyske serien i 2021/22-sesongen. Tidligere har han også trent Hoffenheim og Leipzig.

  Hansi Flick mistet nylig jobben som landslagssjef for Tyskland etter 1-4-nederlaget for Japan på hjemmebane. Sparkingen skjedde bare ett år før EM på hjemmebane.

  Flick ble landslagssjef i 2021 og fikk 25 kamper i lederstolen. Han tok over ansvaret for «Die Mannschaft» etter at han i 2019/2020-sesongen ledet Bayern München til klubbens andre mestertrippel da laget vant både Bundesliga, den tyske cupen og mesterligaen. (NTB)

  nagelsmann
  Foto: INA FASSBENDER / AFP
 • Martin Ødegaard blir i Arsenal

  Landslagskapteinen har undertegnet en ny avtale, bekrefter Premier League-klubben i dag. Ifølge nettavisa The Athletic har Ødegaard skrevet under en femårskontrakt som gjør ham til det engelske lagets best betalte spiller.

  Martin Ødegaard er kaptein også i Arsenal, der han har spilt siden han første gang kom på lån i januar 2021.

  I forrige sesong ble han kåret til klubbens beste spiller, og onsdag kveld scoret han sitt første mål i Mesterligaen.

 • Newcastle slapp unna Milan-kanonade

  AC Milan var det klart beste laget hjemme på San Siro da de innledet årets mesterliga mot Newcastle tirsdag kveld. Særlig i førte omgang skapte italienerne mye.

  Den offisielle kampstatistikken viser 25-6 i avslutninger og 8-1 i avslutninger på mål. Newcastles eneste skudd på mål kom først fire minutter på overtid.

  Men Nick Pope i Newcastle-målet hadde en meget bra kveld på jobben, og dermed endte kampen 0-0. Det betyr at Samuel Chukwueze (bildet) og hans medpspilelre måtte rive seg i håret av frustrasjon, mens Newcastle fikk med seg et viktig bortepoeng i det som er omtalt som «dødens gruppe».

  De to øvrige lagene i gruppe F er nemlig Paris Saint-Germaine og Borussia Dortmund.

  AC Milan's Samuel Chukwueze
  Foto: Daniele Mascolo / Reuters/NTB
 • Brentford-back ute for sesongen

  Brentfords venstreback Rico Henry må opereres for en alvorlig kneskade og mister trolig resten av sesongen. Det opplyser London-klubben på sitt nettsted.

  26-åringen falt forkjært etter en duell med Kieran Trippier i helgens 0-1-tap for Newcastle i Premier League, og nå er det klart at skaden er alvorlig.

  – Rico må opereres i løpet av nærmeste framtid, og deretter følger dessverre en langvarig periode med restitusjon, sier Brentfords medisinsk ansvarlige Neil Greig.

  (NTB)

  Nu1No0WdcZU
  Foto: PAUL ELLIS / AFP