Det kjente begrepet «Corner er mål!» får virkelig kjørt seg i den nye fotballboken Tallenes Tale - Alt du vet om fotball er feil.
AVLIVER FOTBALLMYTER: David Sally mener fotballtrenere kan lære mye ved å studere og bruke tall og statistikk i trenergjerningen.
Foto: Nicolay André Ramm / NRKBoken tar for seg en rekke myter som har preget måten vi ser fotball på.
For eksempel påstanden om at et lag er mest sårbart for baklengsmål etter at det selv har scoret. Eller at det er stjernespilleren som er lagets viktigste spiller. Eller at et hjørnespark kan være en god mulighet til å score.
Alt dette er hoderystende galt, hevder forfatterne.
Blir lurt av TV-statistikk
Forfatterne Anderson og Sally har studert tallmateriale fra statistikktjenestene Opta og Infostrada i jakten på «sannheten» om verdens mest populære idrett.
– Arbeidet med boken startet for tre år siden. Vi har intervjuet en rekke mennesker i fotballverden og samlet inn helt ekstreme mengder data på veien, forklarer David Sally til NRK.no.
Den amerikanske forfatteren er på norgesbesøk for å skape blest om sitt dyptgående prosjekt. Boken har blitt lansert i en rekke europeiske land i tillegg til USA og sør-Amerika.
– Når man ser fotball på TV får man opp en rekke tall som blir fortalt er viktig for kamputfallet. Dette stemmer ikke i det hele tatt. Ballinnehav, antall cornere, antall gule kort – i det store og hele er det helt betydningsløse faktorer for hvem som vinner kampen, sier Sally.
– Jeg tror vi sitter på et tallmateriale som flere managere ute i fotballverden burde tatt seg tid til å se på, sier han.
To mål hvert 100. hjørnespark
Hjørnesparkets rolle i en fotballkamp blir grundig studert i boken. I alt har 1434 hjørnespark fra Premier League blitt lagt til grunn for forfatternes konklusjon.
Resultatet er krystallklart: Det finnes ingen sammenheng mellom antall cornere et lag blir tildelt og hvor mange mål laget scorer.
«Man kan få ett hørnespark eller sytten hjørnespark i løpet av en kamp – det har ingen betydning for hvor mange mål laget scorer», fremgår det i boken.
Statistikken viser nemlig at bare hvert femte hjørnespark ender med skudd på mål. Og ni av ti skudd på mål etter corner ender uten scoring. Sannsynligheten for at et lag scorer etter et hjørnespark er beregnet til nærmest ubetydelige 2,2 prosent.
Enklere forklart: I gjennomsnitt er det kun hvert 50. hjørnespark som faktisk ender med scoring.
«Hjørnespark er nærmest verdiløse, særlig tatt i bektraktning den risiko de medfører for å utløse en kontring fra motstanderne mens dine egne forsvarsspillere befinner seg langt oppe på motpartens banehalvdel», heter det i boken.
Dermed gir det kanskje mening at et lag som Barcelona stadig oftere velger å ta korte hjørnespark – og først og fremst benytter hjørnesparket til å beholde ballen i laget fremfor å slå ballen inn i feltet og satse på å skape en målsjanse.
(artikkelen fortsetter under bildet)
UFARLIG: Det scores svært få mål etter hjørnespark i fotballen. Her er det Odds Fredrik Semb Berge som prøver seg i kamp mot Fredrikstad i 2012.
Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpixTrenger ingen stjerne
Boken tar også for seg hvor avhengig fotballag er av å ha en stjernespiller – en Lionel Messi, Cristiano Ronaldo eller Luis Suarez. Det viser seg at dette har liten eller ingen betydning.
– Det som er viktig er å ha 11 jevngode spillere. Du trenger ikke å ha en stor måljeger eller tilrettelegger. Det er viktigere å unngå å ha én dårlig spiller, sier Sally.
Statistikken viser nemlig at den ene dårlige spillerens mange tabber har langt større utslag på kampresultatet enn stjernespillerens prestasjoner over tid.
– Jeg tror fotballtrenere må bli flinkere til å luke ut, eller styrke, de svake leddene i laget fremfor å hylle lagets stjerner. Eller gjøre taktiske endringer som gjør at de svake leddene i laget ikke blir like avgjørende, sier Sally.
Avliver baklengsmål-myte
Det har også blitt hevdet at et lag er mest sårbart for baklengsmål etter at det selv har scoret. Denne myten blir kraftig knust i boken. Det viser seg nemlig at et lag er minst sårbart for å slippe inn mål etter å ha scoret selv.
Boken har vært tilgjengelig på det internasjonale markedet i lang tid, men blir først utgitt på norsk i disse dager.