NRK Meny
Normal

NRK-ekspertene spår eliteserien: - Rosenborg vil kjempe om gullet

NRK-ekspertene spår en rekordjevn kamp om medaljene i årets eliteserie.

Jönsson og Andresen

Vålerenga-trener Martin Andresen (t.v) og Rosenborg-trener Jan Jönsson har mye å revansjere i årets sesong. NRK-ekspertene spår begge to i toppen.

Foto: Scanpix

NRK vil fylle opp eliteserietabellen (se nederst) ytterligere hver dag frem mot seriestart på fredag 23. mars. Følg med på forhåndstipsene utover uka!

Dagen før dagen er kommet, og NRKs ekspertpanel spår lagene som skal gjøre opp om medaljene. Dette er lagene som regnes som seriens mest stabile – men som gjerne mangler det siste lille på å nå helt til topps.

Les om gullfavoritten fredag!

Ekspertpanelet består av NRKs fotballkommentator Arne Scheie, fotballekspert Karl-Petter Løken, programleder for NRKs fotballprogram «Bakrommet», Knut Nesbø, og vaktsjef i NRK-Sporten, Erik Strand.

Skal vi tro ekspertene, finner vi Vålerenga, Brann, Tromsø og Rosenborg i denne kategorien i år.

  • Enig/uenig med ekspertenes tips? Si din mening og sett opp din egen tabell nederst i saken!

Les også: Disse lagene havner i midten

Les også: Disse lagene overlever – så vidt

Les også: Disse lagene rykker ned

Ny sjanse for Jönsson

Jan Jönsson

RBK-trener Jan Jönsson fikk utdelt bronsemedalje etter endt eliteserie i fjor. Utifra bildet var han ikke spesielt fornøyd med det.

Foto: Alley, Ned / Scanpix

Rosenborg er ekspertpanelets klareste medaljekandidat – og kan bli gullfavorittens største utfordrer.

– Rosenborg bør og vil kjempe om seriegullet, sier Knut Nesbø.

Rosenborg karet seg inn til bronse i fjor, etter en særdeles treg start på sesongen. De regjerende mesterne fra 2010 gikk hele fem serierunder før de tok sin første trepoenger (2-0 mot Vålerenga), og hadde sin verste seriestart siden 1986 etter ni poeng på de ni første kampene.

Trenden snudde imidlertid over sommeren, og laget klatret kraftig på tabellen i siste halvdel av sesongen. Laget tok 39 poeng på de siste 20 kampene, som tilsvarer et poengsnitt på 1,95 poeng per kamp.

Det er et snitt det lukter gull av.

– De må bli mer stabile og ha et bedre bunnivå enn de hadde i fjor. De må rett og slett prestere jevnere, sier Karl-Petter Løken.

Foran årets sesong har Steffen Iversen returnert fra Crystal Palace – i tillegg er Vålerengas stortalent Stefan Strandberg (21) hentet inn for å styrke midtforsvaret med tempo og ungt pågangsmot.

– Rosenborg har eliteseriens bredeste stall sammen med Molde. Får de problemer i år, så har de økonomiske muskler til å kjøpe seg ut av problemene, sier Scheie.

Hjemme-Tromsø

Tromsø tapte kun én hjemmekamp i fjor – som var mye av grunnen til at laget kunne innkassere en svært imponerende sølvmedalje ved sesongslutt.

Forsvaret er som alltid solid – men fremover på banen er laget svekket.

Sigurd Rushfeldt

Sigurd Rushfeldt takket for seg, etter over 20 år som profesjonell fotballspiller. 39-åringen endte til slutt på 172 scoringer i eliteserien.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / SCANPIX

I år er lagets toppscorer Mos Abdellaoue (17 mål) forsvunnet til danske FC København, i tillegg til at evigunge Sigurd Rushfeldt (10 mål) har lagt fotballskoene på hylla.

Disse to spillerne stod for halvparten av målene til Tromsø i fjor.

– Tromsø vil slite fordi de kommer til å score for få mål, tror Knut Nesbø.

Mos og Rushfeldt har blitt erstattet med Thomas Kind Bendiksen fra skotske Rangers og Ole Martin Årst fra Start. Ekspertene er likevel usikre på om det er godt nok til å kunne løfte Tromsø til nok en medaljeplass.

– Tromsø er alltid skumle, men tar neppe medalje i år, mener Strand.

Arne Scheie mener Tromsø aldri må avskrives.

– Tromsø har en egen evne til å henge med i toppen. Selv om de kanskje mangler en spiss eller to, tror jeg de kommer til å sanke bra med poeng, sier Scheie.

Martins prosjekt må gi resultater

I Oslo er Martin Andresen inne i sin femte sesong som Vålerenga-trener, og hans «prosjekt» – som skulle bringe både medaljer og Europa-eventyr til den ressurssterke klubben – har foreløpig kun resultert i én sølvmedalje, fra 2010.

Marcus Pedersen

Marcus Pedersen er hentet på lån fra nederlandske Vitesse. Her fra tiden i Strømsgodset.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Ettersom det ble 7.-plass i fjor, har Andresen store planer om å gjenskape magien fra 2010-sesongen i år. På veien dit har Oslo-klubben fått eksperthjelp fra nederlenderen Raymond Verheijen, som har vært med å endre treningsopplegget foran denne sesongen.

Veigar Páll Gunnarsson er inne i sin andre sesong som Vålerenga-playmaker – mens råsterke Fegor Ogude på midtbanen har blitt ett år eldre. I tillegg er den potensielle målmaskinen Marcus Pedersen hentet på lån fra nederlandske Vitesse. Mange faktorer peker Vålerengas vei i år, mener ekspertpanelet.

– Vålerenga har etter min mening ligaens beste midtbane – med flust av gode spillere, sier Scheie.

– Vålerenga er helt umulig å tippe. For alt jeg vet vinner de hele greia, sier Nesbø.

Brann forsterket

Rune Skarsfjord

Rune Skarsfjord ble kåret til årets trener i fjor. Han måtte likevel se laget sitt tape cupfinalen mot Aalesund.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix

Brann endte på 4.-plass i fjor, og blir spådd å kjempe i toppen også i år. Forskjellen i år er at Brann faktisk er forventet å henge med i medaljekampen – i fjor var topplasseringen noe overraskende.

– Brann vil ta et steg opp fra i fjor, spår Strand.

Lagets trener Rune Skarsfjord har mistet den kreative driblefanten Diego Guastavino – men inn har sterke spillere som Fredrik Nordkvelle (fra Strømsgodset), Tomasz Sokolowski (fra Viking) og Amin Askar (fra Fredrikstad) kommet.

Også i forsvarsrekken er laget forsterket. Svenske Markus Jonsson signerte for bergenserne i januar, etter to år i greske Panionios. Før det har han også spilt tre år for den svenske toppklubben AIK. I tillegg har de fått på plass den venstrebente venstrebacken Erdin Demir – som er spådd til å kunne bli en av årets store unge profiler.

– Brann har kanskje funnet roen, og er spennende dersom de klarer å beholde Rodolph Austin og Kim Ojo, sier Nesbø.

Tipskonseptet:

NRKs fotballeksperter har i år gått bort fra det vanlige systemet med å forhåndstippe eliteserietabellen plassering for plassering.

– Å tippe om et lag blir nummer seks eller nummer ni er meningsløst og uinteressant. Målet er å dele forhåndstipsene inn i ulike kategorier på tabellen. Det gir en tydeligere pekepinn på styrkeforholdet mellom lagene, forklarer Knut Nesbø, programleder i NRKs fotballprogram «Bakrommet».

I år kommer vi derfor til å putte eliteserielagene inn i fem forskjellige grupper:

  • Gullfavoritten (1.-plass) publiseres fredag 23. mars.
  • Medaljekandidatene (2.- til 5.-plass) publisert torsdag 22. mars.

NRK-ekspertenes tipstabell:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.