NRK skal sende fotball-EM i sommer

NRK har kjøpt rettighetene til å sende 10 kamper fra sommerens fotball-EM i Polen og Ukraina.

South Africa Soccer WCup Spain Germany Preview

De spanske stjernene jubler i EM-finalen i 2008. Spania-Italia blir en av kampene som NRK skal vise under EM.

Foto: Martin Meissner / Ap

Vi fant en mulighet til å kjøpe disse kampene, sier sportsredaktør i NRK Sport, Rune Haug.

– Det er en mulighet vi har luktet på ganske lenge, og nå fikk vi en pris som vi kunne akseptere, forteller han.

Det er Canal+ som har de opprinnelige rettighetene til EM, men de har tidligere solgt en tredel av kampene til TV 2, inkludert finalen.

Rune Haug

Sportsredaktør i NRK Sport, Rune Haug.

Foto: NRK

Nå har NRK kjøpt en tredel av de 31 EM-kampene.

– Vi er veldig glade for å ha fått i stand denne avtalen om fotball-EM. Etter at NRK av økonomiske årsaker ble nødt til å selge sin del av fotball-VM i 2010, er vi stolte over igjen å kunne tilby publikum topp internasjonal fotball fra EM, sier Rune Haug, i en kommentar.

Av godbiter NRK skal sende i sommer, kan det nevnes oppgjør som: Nederland – Danmark, Spania – Italia og Danmark – Portugal.

– Ett av NRKs langsiktige, strategiske mål er nettopp å samle folket, og her spiller store sportsbegivenheter en viktig rolle, sier en fornøyd Haug.

NRK skal i tillegg til fotball-EM, også sende sommer-OL og EM i friidrett i sommer. Rune Haug garanterer likevel at NRK skal satse på sendingene fra fotball-EM.

– Vi skal dekke EM på en god måte, og vil utvikle et bra konsept for de som er fotballinteresserte, kommenterer han.

– Veldig fornøyd

EM i fotball 2012 skal arrangeres i Polen og Ukraina sommeren 2012. EM åpner fredag 8. juni og avsluttes med finalen søndag 1. juli.

NRK sitter også på rettighetene til halvparten av kampene i VM-sluttspillet i Brasil i 2014.

– Konkurransen om de mest attraktive internasjonale sportsrettighetene har blitt stadig tøffere, og vi er veldig fornøyd med å komme til enighet med Canal+ om EM 2012, sier rettighetssjef for sport i NRK, Runar Østmo.

NRK viser følgende kamper fra fotball-EM:

Nederland – Danmark (9. juni)
Spania – Italia (10. juni)
Danmark – Portugal (13. juni)
Italia – Kroatia (14. juni)
Hellas – Russland (16. juni)
Portugal – Nederland (17. juni)
Italia – Irland (18. juni)
+ 2 kvartfinaler i perioden 21. – 24. juni og 1 semifinale 27. eller 28. juni.

Alle kampene gratis for norske seere

Det er ikke bare de ti kampene NRK viser som kommer til å være gratis tilgjengelige for norske seere. De resterende kampene kommer til å bli vist på TV2 og Canal + sin frikanal - Canal 9.

Så har du disse kanalene tilgjengelig på din TV i dag, kan du se fram i mot sommerens mesterskap uten å bekymre deg for ekstra kostnader.

FBL-EURO-2012-SMR-NED -

Klaas Jan Huntelaar (v) og Dirk Kuyt på Nederlands landslag blir å se på NRK under fotball-EM i sommer. NRK har nemlig kjøpt rettighetene til 10 EM-kamper.

Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp

Fotball

Oppsummert

 • Klokken 17.30: Brann-styret møter pressen om nachspielskandalen.
 • Tviler på fullsatt Lerkendal

  Det åpnes for fulle stadioner igjen i helgen, men Rosenborg tror ikke det blir fullsatt på Lerkendal når 80-åringen Nils Arne Eggen skal hylles i kampen mot Mjøndalen søndag.

  Men selv om samfunnet da er gjenåpnet, tror ikke markedssjef Harald Lundemo i Rosenborg at det blir fulle tribuner allerede da.

  – Vi håper på 9-10.000, sier Lundemo til NTB.

  Det er langt under Lerkendals kapasitet på 21.400 tilskuere.

  – Folk trenger tid på å omstille seg, beskjeden om gjenåpning kom i seneste laget for denne kampen. Men mot Vålerenga skal vi ha en skikkelig åpningsfest der målet er å fylle Lerkendal, sier Lundemo om oppgjøret 17. oktober.

  mZarcfiz-V8
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Bayern München vant derbyet

  Tabelljumbo Greuther Fürth gikk offensivt til verks mot serieleder Bayern München, men måtte se seg slått 3-1 tross overtall i nesten en omgang.

  Håvard Nielsen og hans lagkamerater presset høyt og aggressivt fra start i Bayern-derbyet, men ble tatt på en kontring etter ti minutter. Gjestene doblet ledelsen før pause og økte den ytterligere selv om Benjamin Pavard ble utvist tidlig i den andre omgangen.

  Innbytter Cedric Itten nikket inn et trøstemål rett før slutt.

  Robert Lewandowski ville med scoring ha tangert legenden Gerd Müllers rekord på scoring i 16 bundesligakamper på rad, men kom ikke nærmere enn en avslutning i tverrliggeren. Han tvang også fram selvmålet som ga 3-0-ledelse.

  Bundesliga - Greuther Fuerth v Bayern Munich
  Foto: Andreas Gebert / Reuters
 • Koeman utestengt i to kamper

  Barcelona-trener Ronald Koeman har tunge dager. På toppen av svake resultater er han utestengt i to kamper på grunn av protester mot dommerne.

  I torsdagens 0-0-kamp mot Cádiz fikk Koeman rødt kort av dommer Carlos del Cerro etter at han gjentatte ganger uttrykte sin misnøye overfor fjerdedommeren og i tillegg forlot det tekniske området flere ganger.

  Barcelona har ennå ikke tapt i ligaen, men er bare nummer sju på tabellen, sju poeng bak erkerivalen Real Madrid på tabelltopp.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Joan Monfort / AP
 • Gauseth gir seg etter sesongen

  Mjøndalen-spilleren Christian Gauseth avslutter karrieren etter at sesongen 2021 er over.

  – Ja, ja, ja, ja. Jeg har sammen med en kompis allerede plukket ut noen snutter fra karrieren, sier Mjøndalen-kapteinen til VG.

  Veteranen har spilt for Mjøndalen siden 2013.

  Romsdalingen har slitt med skader gjennom sesongen. Han har kun startet åtte seriekamper. Gauseth kaller det et marerittår.

  Gauseth ser ikke for seg at han fortsetter i en annen rolle for Mjøndalen eller innen fotballen. Han sier at han vil prøve seg i arbeidslivet utenfor fotballen.

  Eliteserien i fotball 2020: Sarpsborg 08 - Mjøndalen (2-0)
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Wenger oppgitt over VM-motstand

  Tidligere Arsenal-manager mener følelser heller enn fornuft styrer reaksjonene på hans forslag om å arrangere fotball-VM hvert annet år.

  Wenger er i dag utviklingsdirektør i Det internasjonale fotballforbundet (Fifa). Han er mannen bak forslaget om å la verden få se VM-fotball annethvert år i stedet for kun hvert fjerde som i dag. Det har møtt betydelig motstand.

  – Mange av de negative reaksjonene har kommet fordi folk ikke har sett hele konseptet. Det blir mye følelser, hvilket jeg kan forstå, siden vi alle er vokst opp med en annen syklus, sier Wenger i BBCs podkast Sports Desk, ifølge Ritzau.

  Det europeiske fotballforbundet Uefa har gått sterkt mot planene om hyppigere VM-spill, men Wenger mener mange har snudd når de har sett hele opplegget.

  Ifølge Wengers forslag skal hele fotballkalenderen endres slik at spillerne skal få en lengre pause og reise mindre.

  Forslaget skal diskuteres på et Fifa-møte i slutten av neste uke.

  Arsène Wenger mot Aston Villa
  Foto: Clive Mason / Getty Images
World Cup - UEFA Qualifiers - Group I - Hungary v England
Sverige
Ronaldo