Hopp til innhold

Nordmenn reiser til Sverige for å slåss

Ifølge politiet var en norsk 24-åring fra Romerike blant de pågrepne forrige gang det var fotballbråk i Sverige - for bare to uker siden.

Supporterbråk

Slik så det ut på Ullevaal stadion under møtet mellom Vålerenga og Lillestrøm i november 2012. Fotballvolden er foreløpig mer alvorlig i Sverige der en Djurgården-supporter ble drept søndag, men Kripos bekrefter at enkelte norske casuals reiser over grensen for å slåss.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Ifølge Svenska Dagbladet ble tre personer arrestert i forbindelse med cupkampen mellom Malmö og Hammarby lørdag 15. mars.

NRK vet at én av dem var en nordmann tilknyttet det voldelige casuals-miljøet rundt Lillestrøm.

Politiet beskriver 24-åringen som en lederskikkelse i miljøet og som «en kjenning» som også er kjent fra andre kriminelle miljøer.

politiet Helsingborg

Politiet i Helsingborg satte inn store styrker for å få kontroll på supporterbråket i byen søndag.

Foto: JOHAN NILSSON / Afp
Gordon Petterson

Seksjonsleder for etterretning i Kripos, Gordon Petterson.

Foto: Håvard Hagen / NRK

Flere arrestert i Sverige

Men 24-åringen er ikke den eneste nordmannen som har reist til Sverige for å slåss.

Overfor NRK bekrefter Kripos at norske casuals reiser over grensen for å gi juling sammen med sine allierte svensker.

– Vi har eksempler på at risikosupportere har reist til Sverige og blitt arrestert for voldsutøvelse der, sier seksjonslederen for etterretning i Kripos, Gordon Petterson, til NRK.

Video: Norske casuals reiser til Sverige for å slåss

Norske fotballsupportere reiser til Sverige for å slåss. NRK kan avsløre at en nordmann tilknyttet voldsmiljøet Lillestrøm ble arrestert i forbindelse med en cupkamp i Malmö. Nå frykter Kripos at folk blir redde for å gå på kamp - også i Norge. Reporter: Marius Skjebæk Foto: Håvard G. Hagen redigering: Peder Bergholt

Svensker kommer til Norge

Casuals-miljøet i Lillestrøm, som er gruppert under navnet «Sportsklubbens Fineste», har et samarbeid med casuals-miljøet i Hammarby, og bistår sine svenske casuals-kolleger i såkalte høyrisikokamper.

Det har også skjedd at supportere fra Hammarby har kommet til Lillestrøm.

NRK får bekreftet at svenske supportere sloss i bråket under cupkampen mellom Lillestrøm og Grorud i mai i fjor, der casuals fra Vålerenga plutselig dukket opp i pausen.

– Vi prøver å følge godt med gjennom kontakter i de ulike politidistriktene i forbindelse med risikokamper slik at vi har kontroll på risikosupporterne, sier Petterson og legger til:

– Vi utveksler erfaringer og opplysninger med våre nordiske kollegaer.

Pågrep 28-åring

Mandag fortalte NRK at fotballvolden i Norge økte i 2013, og at politiet i flere tilfeller mener det bare har vært tilfeldig at liv ikke har gått tapt.

Fotballvolden i Sverige ble synlig på verst tenkelig måte da en 43 år gammel firebarnsfar ble brutalt slått ned og mishandlet til døde før en seriekamp søndag ettermiddag.

Politiet i Helsingborg har pågrepet og mistenkt en 28-åring fra området for drapet. 28-åringen har innrømmet at han var involvert i bråket før kampen, men har foreløpig ikke tilstått å ha drept familiefaren.

Det er ikke kjent om nordmenn deltok i bråket i Helsingborg søndag.

Fotball

 • Flere storoppgjør i cupens 4. runde

  Trekningen av 4. runde i cupen ble foretatt onsdag kveld. NFF serverte tre lokaloppgjør i kampene som spilles onsdag 28. juni:

  Kjelsås – KFUM Oslo

  Bodø/Glimt – Tromsø

  Gjøvik-Lyn – HamKam

  Stjørdals-Blink – Vålerenga

  Raufoss – Viking

  Sogndal – Sarpsborg 08

  Molde – Strømsgodset

  Brattvåg – Brann

  – Vi er fornøyde med ny hjemmekamp og en mulighet til å konkurrere med Hamar og Hamkam som har ligget lengst fremme i distriktet i flere år. Vi kommer til å gi dem kamp. Kristian Onsrud har familie med en stor historie i sportsklubben Gjøvik-Lyn, så vi gleder oss, sier Gjøvik-Lyn-trener Espen Haug til NRK.

 • Nyland ferdig i RB Leipzig

  Fotballkeeper Ørjan Håskjold Nyland fra Volda får ikke forlenget kontrakten sin med Leipzig når den utløper i sommer.

  Det opplyser den tyske klubben i sine kanaler onsdag.

  32-åringen kom til Leipzig i september 2022 etter at klubbens førstekeeper Péter Gulácsi røk korsbåndet. Han har fått minimalt med spilltid.

  Tross utfordringene med spilletid har han fått beholde plassen som førstekeeper på det norske landslaget. (NTB)

  Fotball, trening med herrelandslaget
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Haaland: – Alltid drømt om Champions League-finale

  Erling Braut Haaland er bare noen dager unna å oppfylle en av sine aller største fotballdrømmer.

  Han og Manchester City møter italienske Inter i Champions League-finalen i Tyrkia lørdag. City har allerede sikret seg ligagullet og FA-cupseieren i England denne sesongen.

  – Jeg har alltid drømt om å spille i en Champions League-finale. Det vil være en ære å spille denne kampen, sier Haaland til Manchester Citys hjemmeside.

  – Vi må være på vårt aller beste mot et meget godt Inter-lag. Vi har hatt en utrolig sesong, men må avslutte den på best mulig måte, legger han til. (NTB)

  Champions League - Final - Manchester City Media Day
  Foto: JASON CAIRNDUFF / Reuters
 • Bekreftet: Benzema klar for al-Ittihad

  Karim Benzema takket tirsdag ettermiddag for seg i Real Madrid etter 14 år i den spanske hovedstaden. Nå er det bekreftet at den franske stjernen har signert for den Saudiarabiske klubben al-Ittihad.

  Det bekrefter klubben på sosiale medier.

  – Jeg gleder meg til å oppleve en ny liga i et annet land. Jeg har vært heldig nok til å oppnå fantastiske ting i min karriere og oppnå alt jeg kan i Spania og Europa, sier Benzema.

  – Nå føles det som tiden er inne for en ny utfordring og et nytt prosjekt. Jeg ser fram til å slutte meg til mine nye lagkamerater og sammen med dem hjelpe til å løfte denne flotte klubben og fotballen i Saudi-Arabia til nye høyder.

  Franskmannen vant Ballon d'or i fjor og har vunnet Mesterligaen fem ganger, og La Liga fire ganger. Han endte til slutt med 353 mål for den spanske storklubben.

  Nå følger han altså tidligere lagkompis Cristiano Ronaldos fotspor og fortsetter karrieren i den pengesterke ligaen i Saudi-Arabia. Ifølge spanske Marca vil kontrakten være verdt utrolige 100 millioner euro i året. Det vil gjøre Benzema til en av de best betalte fotballspillerne i verden.

  benzema
  Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP
 • Kasper Hjulmand fortsetter som dansk landslagstrener til 2026

  Kasper Hjulmand (51) har forlenget kontrakten som trener for det danske herrelandslaget i fotball til 2026, opplyser det danske forbundet.

  Kasper Hjulmand overtok som sjef for de danske fotballherrene etter Åge Hareide sommeren 2020.

  Året etter ledet han Danmark til semifinalen i EM, der de tapte 1-2 for England etter ekstraomganger.

  I VM i Qatar i 2022 endte Danmark sist i sin gruppe i puljespillet og måtte reise tidlig hjem. (NTB)

  Kasper Hjulmand
  Foto: LISELOTTE SABROE / AFP