NRK Meny
Normal

Nordmenn reiser til Sverige for å slåss

Ifølge politiet var en norsk 24-åring fra Romerike blant de pågrepne forrige gang det var fotballbråk i Sverige - for bare to uker siden.

Supporterbråk

Slik så det ut på Ullevaal stadion under møtet mellom Vålerenga og Lillestrøm i november 2012. Fotballvolden er foreløpig mer alvorlig i Sverige der en Djurgården-supporter ble drept søndag, men Kripos bekrefter at enkelte norske casuals reiser over grensen for å slåss.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Ifølge Svenska Dagbladet ble tre personer arrestert i forbindelse med cupkampen mellom Malmö og Hammarby lørdag 15. mars.

NRK vet at én av dem var en nordmann tilknyttet det voldelige casuals-miljøet rundt Lillestrøm.

Politiet beskriver 24-åringen som en lederskikkelse i miljøet og som «en kjenning» som også er kjent fra andre kriminelle miljøer.

politiet Helsingborg

Politiet i Helsingborg satte inn store styrker for å få kontroll på supporterbråket i byen søndag.

Foto: JOHAN NILSSON / Afp
Gordon Petterson

Seksjonsleder for etterretning i Kripos, Gordon Petterson.

Foto: Håvard Hagen / NRK

Flere arrestert i Sverige

Men 24-åringen er ikke den eneste nordmannen som har reist til Sverige for å slåss.

Overfor NRK bekrefter Kripos at norske casuals reiser over grensen for å gi juling sammen med sine allierte svensker.

– Vi har eksempler på at risikosupportere har reist til Sverige og blitt arrestert for voldsutøvelse der, sier seksjonslederen for etterretning i Kripos, Gordon Petterson, til NRK.

Video: Norske casuals reiser til Sverige for å slåss

Norske fotballsupportere reiser til Sverige for å slåss. NRK kan avsløre at en nordmann tilknyttet voldsmiljøet Lillestrøm ble arrestert i forbindelse med en cupkamp i Malmö. Nå frykter Kripos at folk blir redde for å gå på kamp - også i Norge. Reporter: Marius Skjebæk Foto: Håvard G. Hagen redigering: Peder Bergholt

Svensker kommer til Norge

Casuals-miljøet i Lillestrøm, som er gruppert under navnet «Sportsklubbens Fineste», har et samarbeid med casuals-miljøet i Hammarby, og bistår sine svenske casuals-kolleger i såkalte høyrisikokamper.

Det har også skjedd at supportere fra Hammarby har kommet til Lillestrøm.

NRK får bekreftet at svenske supportere sloss i bråket under cupkampen mellom Lillestrøm og Grorud i mai i fjor, der casuals fra Vålerenga plutselig dukket opp i pausen.

– Vi prøver å følge godt med gjennom kontakter i de ulike politidistriktene i forbindelse med risikokamper slik at vi har kontroll på risikosupporterne, sier Petterson og legger til:

– Vi utveksler erfaringer og opplysninger med våre nordiske kollegaer.

Pågrep 28-åring

Mandag fortalte NRK at fotballvolden i Norge økte i 2013, og at politiet i flere tilfeller mener det bare har vært tilfeldig at liv ikke har gått tapt.

Fotballvolden i Sverige ble synlig på verst tenkelig måte da en 43 år gammel firebarnsfar ble brutalt slått ned og mishandlet til døde før en seriekamp søndag ettermiddag.

Politiet i Helsingborg har pågrepet og mistenkt en 28-åring fra området for drapet. 28-åringen har innrømmet at han var involvert i bråket før kampen, men har foreløpig ikke tilstått å ha drept familiefaren.

Det er ikke kjent om nordmenn deltok i bråket i Helsingborg søndag.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.