Skullerud: - Vi var fryktelig gode etter pause

Netanya, Israel (NRK.no): Norge var i realiteten sjanseløse mot et meget godt Spansk lag i semifinalen i U21-EM, og ble til slutt slått med 3-0.

Rodrigo scorer

Rodrigo ble Spanias helt med seier-scoringen sin sekunder før pause. Keeperhelten Ørjan Nyland måtte melde pass denne ene gangen

Foto: Alex Grimm / Getty Images

Kampfakta: Spania U21 - Norge U21 3-0

– Vi justerte litt formasjonen fra starten av andre omgang og fikk litt bedre press og vant flere baller, og jeg syntes vi var fryktelig gode etter pausen, sa trener Tor Ole Skullerud til NRK.no etter tapet.

– Du tok ut Joshua King i pausen. Var det feil å starte med ham når du ser kampen i etterkant?

Offensvt laguttak

– Nei, uttaket var offensivt. Det bygde på et ønske om å gå i angrep og score. Jeg angrer ingenting, og jeg er mest opptatt av måten vi snudde kampen på. Det er fokuset mitt, og jeg synes det var mektig imponerende, sa Skullerud, og oppsummerte Norges EM-deltakelse slik.

– Det har vært et eventyr å få jobbe med denne gjengen her.

Men toppfotballsjef Nils Johan Semb så ingen grunn til å deppe etter Norges bronsemedalje i årets EM.

– Dette har gutta all ære av. De har gjort en fantastisk prestasjon ved å ta bronse, og de er fantastiske ambassadører for norsk fotball. Dette er framtidens landslag, sa Nils Johan Semb til NRK etter tapet.

Han syntes også de klarte seg godt mot Spania, tross 0–3.

– Vi ble utspilt før pause, men viste i andre at vi kan på jevnt med dem. Da spilte vi godt og presset dem, sier Semb.

Prøvde å være offensive

Ørjan Nyland

Dette så vi ofte i første omgang: Ørjan Nyland måtte ut i for å rydde opp. Han hadde i tillegg noen gode reaksjonsredninger som holdt Norge inne i kampen i nesten en omgang

Foto: Alex Grimm / Getty Images

– Var vi for feige før pause?

– Nei, vi prøvde å gå offensivt ut, og ikke bare mure igjen bak. Men det ga noen hull som de ballsikre spanjolene klarte å utnytte. Da var det bare Ørjan Nyland som holdt oss inne i kampen, sier Semb.

Norge ble overkjørt før pause, men holdt likevel nesten nullen. Etter pause ble det mye jevnere, og Spania skapte ingenting før i de aller siste minuttene.

Harmeet Singh fikk ikke spille kampen, noe han var skuffet over. Men han innrømmet at tapet var fortjent.

– Vi blir overkjørt i første omgang, men vi løfter oss mye etter pause. Vi møtte et lag som var bedre. Det er bare å ta av seg hattwen, sier Singh til NRK.no.

Nytt bronselag

Men alt i alt var det meget fortjent at Spania tok finaleplassen. Norge får iallfall bronse i årets EM – en tangering av det beste de noensinne har klart tidligere.

Det så ut som om om Norge skulle klare å holde nullen til pause. Men to sekunder etter at klokka passerte 45 minutter, misset det norske forsvaret for en gangs skyld. Det utnyttet Rodrigo, og da kunne selv ikke Ørjan Nyland hindre scoring.

Det øyeblikket viste seg å bli avgjørende, selv om Spania tok det mer med ro i andre omgang og lot Norge komme lenger framover.

At det ble 2–0 og 3–0 ved Isco og Morata i kampens siste minutter, kom langt på vei av at Norge måtte framover. 2-0-målet kom bare et par minutter etter en stor sjanse til norsk utlikning.

Opphevet så vidt offsiden

Tor Ole Skullerud

Tor Ole Skullerud har ledet laget til bronse, men måtte bare konstatere at Spania ble altfor sterke

Foto: Alex Grimm / Getty Images

Tor Ole Skullerud la armene i kors og kikket ned i gressmatta da Rodrigo sendte Spania i ledelsen på overtid i første omgang.

Barca-stjernen scoret det forløsende målet for spanjolene, som trillet ball i hatt med Norge i store deler av kampen.

Ved scoringen lå to norske spillere også akkurat langt nok bak til å oppheve offsiden.

Ørjan Håskjold Nyland var én av få norske som sto frem, og Molde-spilleren vartet opp med flere tigersprang som holdt Norge inn i kampen.

– Vi fikk en skikkelig lærepenge i dag. 3–0 er litt kjipt, men vi møtte et meget sterkt lag, sa TV 2-Zebra-ekspert Ole Martin Årst rett etter kampslutt.

– Det er klasseforskjell på lagene, ikke minst i pasningskvalitet. Men jeg er litt skuffet over at vi ikke turte mer, sier SIF-trener Ronny Deila.

Kjørte over Norge

Det var selvfølgelig fortjent. Spania hadde radet opp sjanse på sjanse. Men Nyland og et godt norsk midtforsvar stod alltid i veien.

Sjansestatistikken i viste 24–5 til Spania.

Spania fikk også ekstra hjelp fra brorparten av de 12.000 på Netanya stadion. Hver dribling og avslutning ble møtt av begeistring hos det ellers så beskjedne publikummet.

Spanjolene kjørte hardt ut, og det norske forsvaret fikk som ventet rikelig med arbeid. Men de kom sjelden gjennom, og bakerst var Ørjan Nyland sikkerheten selv.

Stolpetreff

Etter 25 minutter fikk han fingertuppene på et godt skudd fra Rodrigo, og slo ballen i stolpen.

Norge prøvde seg på noen overganger, men det ble for spedt.

Rodrigo

Rodrigo scoret Spanias ledermål i første omgangs sluttsekunder. Her i duell med Markus Henriksen og Stefan Johansen

Foto: Alex Grimm / Getty Images

Overkjørsel før pause, altså, men bare ett mål til Spania. Og i andre omgang prøvde Norge virkelig å gjøre noe med det.

De klarte å møte spanjolene høyt oppe, og skapte også et par gode sjanser.

Den største kom fem minutter før slutt etter et godt slått frispark fra Vegard Hedenstad, og Strandberg satte den utenfor fra kort hold.

Men samtidig trakk Spania seg bevisst noe tilbake for å sikre ledelsen uten å bruke unødig mye krefter i den varme sommerkvelden. Mot slutten av kampen virket de ikke interessert i å angripe.

Likevel var det ikke overraskende da Isco satte inn 2–0. Han viste sin klasse ved å dra av Nordtveit og vippet ballen opp i krysset fra 10–12 meter.

Og i overtidens siste sekunder, da alt var avgjort uansett, løp Alvaro Morata fra alt og alle. Skuddet ble først reddet av Nyland, men deretter scoret spanjolen i åpent mål fra nesten død vinkel.

Fotballnyheter