Hopp til innhold

Straffebommene som kostet Norge EM-gullet

STOCKHOLM (NRK.no): Trine Rønning og Solveig Gulbrandsen bommet på hver sin straffe i EM-finalen mot Tyskland. Da Norge også ble snytt for et tredje straffespark, brast gulldrømmen for de norske jentene.

Norge avgjorde finalekampen med disse to strabommene

Verken Trine Rønning og Solveig Gulbrandsen bommet klarte å score fra straffemerket. Dermed tapte Norge EM-finalen mot Tyskland.

Even Pellerud

Even Pellerud var naturligvis en skuffet mann etter finaletapet for Tyskland.

– Vi misser på to straffespark. Det skal ikke skje. Det så ikke ut til at det skulle gå vår vei i dag. Det er sjelden man ser noe liknende, sa en skuffet landslagsstrener Even Pellerud til NRK etter kampen.

For der Norge ikke engang klarte å score fra elleve meter, lyktes Tyskland i det meste de foretok seg på Friends Arena i Stockholm. Anja Mittag ble byttet inn i pausen og brukte kun tre minutter på å sende Tyskland opp i 1-0-ledelse.

 • Se scoringen i bunnen av artikkelen!

På det tidspunktet hadde allerede Trine Rønning bommet på et straffespark i den første omgangen.

Så, en halvtime før slutt, feilet også Solveig Gulbrandsen da det gjaldt som mest.

Dermed ble det et skuffende og ikke minst ufortjent finaletap for Even Pelleruds mannskap.

Straffemarerittet

Der Norge vise seg som svært solide i straffesparkkonkurransen mot Danmark i EM-semifinalen, var de det stikk motsatte i finalen mot Tyskland.

Cathrine Dekkerhus gikk i bakken innenfor Tysklands 16-meter etter 27 minutter, og dommer Christina Dorcioman pekte på straffemerket.

Reprisene viste Celia Okoyino Da Mbabi tråkket på hælen til Dekkerhus, og til tross for et noe teatralsk fall av den norske jenta, var straffesperket korrekt idømt ifølge NRKs fotballekspert Tom Nordlie.

Trine Rønning, som scoret på det avgjørende straffesparket da Norge slo ut Danmark i semifinalen, fikk muligheten fra ellevemeteren. Denne gangen var hun ikke like sikker, og straffen ble reddet midt i mål av Tysklands keeper Nadine Angerer.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Her bommer Rønning på straffe.

Trine Rønning regnes som sikkerheten selv fra ellevemeteren. Søndag bommet hun da det gjaldt som mest i EM-finalen.

Etter timen spilt, og etter at Anja Mittag hadde sendt Tyskland opp i ledelsen, fikk også Solveig Gulbrandsen sjansen fra straffemerket etter at Caroline Graham Hansen hadde blitt felt.

Gulbrandsens straffe var bedre plassert enn Rønning sin, uten at det hjalp i målprotokollen. Angerer reddet nok en gang, til de norske spillerne store fortvilelse.

– Surt at de bommer

Kaptein Ingvild Stensland fortalte til NRK etter kampen at både Rønning og Gulbrandsen var veldig innstilt på å forsøke seg fra straffemerket.

– Det var vi tre som var straffeskyttere. Begge de to ville ta straffe. Det er surt at de bommer, sa Stensland skuffet.

– Det er alltid lett å si i etterkant at de burde ha scoret, men det er tøft gjort bare det å gå frem for å forsøke seg, legger kapteinen til.

NRKs fotballekspert Tom Nordlie var ikke nådig i sin kritikk mot straffeskytterne.

– Det er to utrolig dårlige straffespark av to ellers markante spillere. Rønning sitt forsøk er midt i mål. Gulbrandsen sitt er halvannen meter fra hjørnet. Det er ikke bra nok, sa Nordlie.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Her bommer Norge på straffe igjen.

Solveig Gulbrandsen feilet da det gjaldt som mest. Dermed tapte Norge EM-finalen mot Tyskland.

Snytt for ny straffe?

Ada Stolsmo Hegerberg var den eneste av de norske jentene som klarte å få ballen over målstreken. Hennes scoring etter 64 minutter spill ble imidlert korrekt annullert for offside.

Noen minutter senere var innbytter Elise Thorsnes nære ved å utlikne Tysklands ledelse, men avslutningen med tåspissen trillet halvmeteren utenfor.

Thorsnes ble imidlertid meid ned av keeper Angerer i avslutningsforsøket, og flere dommere kunne fort løftet fløyta til munnen i den situasjonen.

Thorsnes, som ble liggende å vri seg i smerte etter avslutningen, ble imidlertid ikke hørt av dommeren.

– Keeperen var bare på meg og ikke på ballen, kommenterte Thorsnes etter kampen.

Tyskland åpnet best

Norge slo Tyskland 1-0 i gruppespillet tidligere i EM, men ble raskt satt under press da dommeren blåste i gang søndagens finale.

Allerede før minuttet var spilt var tyskerne nære å score etter en heading av Dzsenifer Marozsan, men Norge slapp med skrekken.

Etter 20 minutter viste Tyskland igjen frem sin hodestyrke, da Mbabi headet like utenfor krysset etter et hjørnespark.

Selv om Norge fikk både én og to straffer, og i store deler av kampen fremsto som det beste laget, var Tyskland best til slutt. Dermed kunne de tyske jentene slippe jubelen løs for EM-gull.

– «Fair enough», jeg synes vi ga Tyskland en veldig god fight. Jeg er veldig stolt over laget. Vi har levert gode kamper hele veien, avsluttet Pellerud.

Her går Tyskland i 1-0 ledelse

Her går Tyskland i 1-0 ledelse

Fotball

 • Sverige markerte sammen med det spanske landslaget

  Sammen med Spania markert Sverige sin motstand mot bråket i det spanske fotballforbundet før lagenes kamp i nasjonsligaen fredag kveld.

  Før kampen poserte de to lagene med et stort banner med teksten «Vår kamp er en global kamp».

  De siste ukene har det vært mye bråk i det spanske forbundet etter at fotballpresidenten kysset en av spillerne på munnen, mot hennes vilje, etter VM-triumfen i sommer. Flere av landslagsspillerne har nektet å spille og presidenten har etter hvert gått av.

  Helt opp til denne uken var det usikkert om Spania i det hele tatt kunne stille lag i nasjonsligakampene mot Sverige og Sveits.

  En avtale mellom regjeringen og fotballforbundet gjorde at de fleste av de uttatte spillerne møtte opp til kamp under den nye treneren Montse Tome.

  Sverige og Spania markerer sammen
  Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters
 • Julian Nagelsmann ansatt som tysk landslagssjef i fotball

  Julian Nagelsmann erstatter Hansi Flick som sjef for det tyske herrelandslaget i fotball, bekrefter det tyske fotballforbundet.

  36-åringen skal lede laget fram mot EM-sluttspillet i 2024.

  – Vi går mot et EM i vårt eget land. Det blir noe helt spesielt, noe som skjer med noen tiårs mellomrom. Jeg har et stort ønske om å ta denne utfordringen, sier Nagelsmann i en uttalelse.

  Nagelsmann ledet Bayern München fra sommeren 2021 og fram til han fikk sparken i mars i år. I den tyske storklubben var han blant annet med på å vinne den tyske serien i 2021/22-sesongen. Tidligere har han også trent Hoffenheim og Leipzig.

  Hansi Flick mistet nylig jobben som landslagssjef for Tyskland etter 1-4-nederlaget for Japan på hjemmebane. Sparkingen skjedde bare ett år før EM på hjemmebane.

  Flick ble landslagssjef i 2021 og fikk 25 kamper i lederstolen. Han tok over ansvaret for «Die Mannschaft» etter at han i 2019/2020-sesongen ledet Bayern München til klubbens andre mestertrippel da laget vant både Bundesliga, den tyske cupen og mesterligaen. (NTB)

  nagelsmann
  Foto: INA FASSBENDER / AFP
 • Martin Ødegaard blir i Arsenal

  Landslagskapteinen har undertegnet en ny avtale, bekrefter Premier League-klubben i dag. Ifølge nettavisa The Athletic har Ødegaard skrevet under en femårskontrakt som gjør ham til det engelske lagets best betalte spiller.

  Martin Ødegaard er kaptein også i Arsenal, der han har spilt siden han første gang kom på lån i januar 2021.

  I forrige sesong ble han kåret til klubbens beste spiller, og onsdag kveld scoret han sitt første mål i Mesterligaen.

 • Newcastle slapp unna Milan-kanonade

  AC Milan var det klart beste laget hjemme på San Siro da de innledet årets mesterliga mot Newcastle tirsdag kveld. Særlig i førte omgang skapte italienerne mye.

  Den offisielle kampstatistikken viser 25-6 i avslutninger og 8-1 i avslutninger på mål. Newcastles eneste skudd på mål kom først fire minutter på overtid.

  Men Nick Pope i Newcastle-målet hadde en meget bra kveld på jobben, og dermed endte kampen 0-0. Det betyr at Samuel Chukwueze (bildet) og hans medpspilelre måtte rive seg i håret av frustrasjon, mens Newcastle fikk med seg et viktig bortepoeng i det som er omtalt som «dødens gruppe».

  De to øvrige lagene i gruppe F er nemlig Paris Saint-Germaine og Borussia Dortmund.

  AC Milan's Samuel Chukwueze
  Foto: Daniele Mascolo / Reuters/NTB
 • Brentford-back ute for sesongen

  Brentfords venstreback Rico Henry må opereres for en alvorlig kneskade og mister trolig resten av sesongen. Det opplyser London-klubben på sitt nettsted.

  26-åringen falt forkjært etter en duell med Kieran Trippier i helgens 0-1-tap for Newcastle i Premier League, og nå er det klart at skaden er alvorlig.

  – Rico må opereres i løpet av nærmeste framtid, og deretter følger dessverre en langvarig periode med restitusjon, sier Brentfords medisinsk ansvarlige Neil Greig.

  (NTB)

  Nu1No0WdcZU
  Foto: PAUL ELLIS / AFP