Straffebommene som kostet Norge EM-gullet

STOCKHOLM (NRK.no): Trine Rønning og Solveig Gulbrandsen bommet på hver sin straffe i EM-finalen mot Tyskland. Da Norge også ble snytt for et tredje straffespark, brast gulldrømmen for de norske jentene.

Norge avgjorde finalekampen med disse to strabommene

Verken Trine Rønning og Solveig Gulbrandsen bommet klarte å score fra straffemerket. Dermed tapte Norge EM-finalen mot Tyskland.

Even Pellerud

Even Pellerud var naturligvis en skuffet mann etter finaletapet for Tyskland.

– Vi misser på to straffespark. Det skal ikke skje. Det så ikke ut til at det skulle gå vår vei i dag. Det er sjelden man ser noe liknende, sa en skuffet landslagsstrener Even Pellerud til NRK etter kampen.

For der Norge ikke engang klarte å score fra elleve meter, lyktes Tyskland i det meste de foretok seg på Friends Arena i Stockholm. Anja Mittag ble byttet inn i pausen og brukte kun tre minutter på å sende Tyskland opp i 1-0-ledelse.

  • Se scoringen i bunnen av artikkelen!

På det tidspunktet hadde allerede Trine Rønning bommet på et straffespark i den første omgangen.

Så, en halvtime før slutt, feilet også Solveig Gulbrandsen da det gjaldt som mest.

Dermed ble det et skuffende og ikke minst ufortjent finaletap for Even Pelleruds mannskap.

Straffemarerittet

Der Norge vise seg som svært solide i straffesparkkonkurransen mot Danmark i EM-semifinalen, var de det stikk motsatte i finalen mot Tyskland.

Cathrine Dekkerhus gikk i bakken innenfor Tysklands 16-meter etter 27 minutter, og dommer Christina Dorcioman pekte på straffemerket.

Reprisene viste Celia Okoyino Da Mbabi tråkket på hælen til Dekkerhus, og til tross for et noe teatralsk fall av den norske jenta, var straffesperket korrekt idømt ifølge NRKs fotballekspert Tom Nordlie.

Trine Rønning, som scoret på det avgjørende straffesparket da Norge slo ut Danmark i semifinalen, fikk muligheten fra ellevemeteren. Denne gangen var hun ikke like sikker, og straffen ble reddet midt i mål av Tysklands keeper Nadine Angerer.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Her bommer Rønning på straffe.

Trine Rønning regnes som sikkerheten selv fra ellevemeteren. Søndag bommet hun da det gjaldt som mest i EM-finalen.

Etter timen spilt, og etter at Anja Mittag hadde sendt Tyskland opp i ledelsen, fikk også Solveig Gulbrandsen sjansen fra straffemerket etter at Caroline Graham Hansen hadde blitt felt.

Gulbrandsens straffe var bedre plassert enn Rønning sin, uten at det hjalp i målprotokollen. Angerer reddet nok en gang, til de norske spillerne store fortvilelse.

– Surt at de bommer

Kaptein Ingvild Stensland fortalte til NRK etter kampen at både Rønning og Gulbrandsen var veldig innstilt på å forsøke seg fra straffemerket.

– Det var vi tre som var straffeskyttere. Begge de to ville ta straffe. Det er surt at de bommer, sa Stensland skuffet.

– Det er alltid lett å si i etterkant at de burde ha scoret, men det er tøft gjort bare det å gå frem for å forsøke seg, legger kapteinen til.

NRKs fotballekspert Tom Nordlie var ikke nådig i sin kritikk mot straffeskytterne.

– Det er to utrolig dårlige straffespark av to ellers markante spillere. Rønning sitt forsøk er midt i mål. Gulbrandsen sitt er halvannen meter fra hjørnet. Det er ikke bra nok, sa Nordlie.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Her bommer Norge på straffe igjen.

Solveig Gulbrandsen feilet da det gjaldt som mest. Dermed tapte Norge EM-finalen mot Tyskland.

Snytt for ny straffe?

Ada Stolsmo Hegerberg var den eneste av de norske jentene som klarte å få ballen over målstreken. Hennes scoring etter 64 minutter spill ble imidlert korrekt annullert for offside.

Noen minutter senere var innbytter Elise Thorsnes nære ved å utlikne Tysklands ledelse, men avslutningen med tåspissen trillet halvmeteren utenfor.

Thorsnes ble imidlertid meid ned av keeper Angerer i avslutningsforsøket, og flere dommere kunne fort løftet fløyta til munnen i den situasjonen.

Thorsnes, som ble liggende å vri seg i smerte etter avslutningen, ble imidlertid ikke hørt av dommeren.

– Keeperen var bare på meg og ikke på ballen, kommenterte Thorsnes etter kampen.

Tyskland åpnet best

Norge slo Tyskland 1-0 i gruppespillet tidligere i EM, men ble raskt satt under press da dommeren blåste i gang søndagens finale.

Allerede før minuttet var spilt var tyskerne nære å score etter en heading av Dzsenifer Marozsan, men Norge slapp med skrekken.

Etter 20 minutter viste Tyskland igjen frem sin hodestyrke, da Mbabi headet like utenfor krysset etter et hjørnespark.

Selv om Norge fikk både én og to straffer, og i store deler av kampen fremsto som det beste laget, var Tyskland best til slutt. Dermed kunne de tyske jentene slippe jubelen løs for EM-gull.

– «Fair enough», jeg synes vi ga Tyskland en veldig god fight. Jeg er veldig stolt over laget. Vi har levert gode kamper hele veien, avsluttet Pellerud.

Her går Tyskland i 1-0 ledelse

Her går Tyskland i 1-0 ledelse

Fotballnyheter