NRK Meny
Normal

Norge raser mot VM-banen: – Synd for fotballen

OTTAWA (NRK): De norske spillerne mener VM-banen ødelegger kvaliteten på spillet og øker sjansen for skader.

Gulbrandsen

VANT PÅ PLAST: Her prøver Solveig Gulbrandsen å vinne ballen fra Thailands Naphat Seesraum.

Foto: Marc DesRosiers / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..

– Det lugget fælt. Det er ekstremt tørt og helt kort kunstgress. Det gjør det vanskelig å få skikkelig balltempo og rytme. Det er skikkelig kjipt. Det er likt for begge lag, selvsagt, men det er kjipt for spillet vårt – idretten vår, sier Lene Mykjåland til NRK.

Mykjåland

KRITISK: Lene Mykjåland. Her i duell med Warunee Phetwiset.

Foto: Marc DesRosiers / Reuters

For første gang i historien arrangeres et verdensmesterskap i fotball på kunstgress. En rekke fotballstjerner klagde høylytt på avgjørelsen, men Mykjåland var en av de som ikke hadde innvendinger mot underlaget.

– Utrolig skuffende

Det var imidlertid før åpningskampen i VM, hvor Norge slo Thailand 4-0. Hun forteller at hun ble svært overrasket over det hun mener er dårlig kvalitet på banen.

– Vi snakket om at det må være lov å si at det er utrolig skuffende. Vi forventer det beste i et VM, og jeg har ikke vært motstander av kunstgresset, men dette er ikke bra nok. Det er synd for fotballen, sier Mykjåland.

NRKs fotballekspert Tom Nordlie var blant dem som reagerte under kampen, og Avaldsnes-treneren beskrev underlaget som «borrelås».

Vannet med to brannslanger

– Jeg måtte faktisk skifte sko på oppvarmingen for å få en glattere overflate. Det gjør man ikke med mindre det er litt krise, sier Mykjåland.

Også Solveig Gulbrandsen reagerte, fortrinnsvis på vanningen av banen.

– Det er veldig trått, og du ser at de tekniske spillerne får veldig heng når de prøver å gjøre noe, sier Gulbrandsen.

Spillerne påpeker at forholdene kunne vært bedre hvis banen hadde blitt vannet bedre.

Arrangøren i Ottawa har nemlig en noget uvanlig løsning på vanningen. I pausen ble det dratt ut to gigantiske brannslanger som ble holdt oppe av en rekke funksjonærer. Det så ikke ut til å være like effektivt som vannsprederne som brukes på de fleste andre baner.

Landslagssjef Even Pellerud forteller at han ga beskjed om at banen måtte vannes bedre allerede før kampen mot Thailand.

– Vi kan bare konstatere at det burde vært vannet bedre. Det er mulig høyere skaderisiko på en slik bane, og det går også utover spillet, sier han.

Underlaget hindret ikke Norge i å ta en solid seier over Thailand. Isabell Herlovsen scoret to mål, mens Ada Hegerberg og Trine Rønning satte ett hver.

– Det er godt å få en slik start. Så må vi opp mange hakk før vi møter Tyskland, sier Gulbrandsen.

Norge møter europamester Tyskland torsdag - på samme bane som søndag.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.