NRK Meny
Normal

Norge er 7,36 centimeter høyere enn Spania

RAMAT GAN/OSLO (NRK.no): Fotballekspert Tom Nordlie (51) mener U21-gutta må bruke sin overlegne høyde for alt den er verdt mot de små spanjolene.

Norge er høyere enn Spania

Jo Inge Berget er 1,84 meter og den norske spilleren som ligger nærmest gjennomsnittet i den norske troppen (184,82 cm). Spanske Cristian Tello er 1,77 meter - altså tett opp mot den spanske gjennomsnittshøyden på 177,45.

Foto: NTB Scanpix

– At vi er 7-8 centimetere høyere enn dem blir først og fremst en fordel på dødball, sier Tom Nordlie til NRK.no.

Ørjan Håskjold Nyland

HØYEST: Landslagskeeper Ørjan Håskjold Nyland er Norges høyeste spiller med sine 193 cm. Han er tre centimeter høyere enn Spania-keeper David de Gea.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

De norske U21-gutta er klare for semifinale mot Spania i kveld - et lag nordmennene knuser på strømpelesten.

Følg semifinalen i U21-EM: Spania - Norge lørdag fra kl 17.30

Rager over spanjolene

Det norske laget er nemlig hele 184,82 centimeter i gjennomsnittshøyde, mens de tekniske spanjolene kun har en snitthøyde på 177,45 centimeter (sjekk faktaboks for mer høydeinformasjon).

Altså: De spanske spillerne må stå på en 7,36 centimeter høy krakk for å kunne måle seg med de norske gigantene.

Den store høydeforskjellen kan bli avgjørende, mener Nordlie.

– En viktig faktor blir å utnytte dødballene våre. Vi må utnytte det at vi er vassere på høye baller inn i feltet, analyserer den tidligere trenerprofilen.

En av U21-lagets faste dødballføtter, Vegar Eggen Hedenstad, vet det er opp til ham å hjelpe Norge til scoringssjanser gjennom å slå gode cornere og frispark.

– Jeg må «serve» bra og treffe de høye gutta våre. Vi har bra «pondus» i feltet, sier Vegar Eggen Hedenstad.

Norge har imidlertid fremdeles til gode å score direkte fra hjørnespark i U21-EM. Etter 18 cornere har Norge ingen mål - utenom Fredrik Semb Berges 1-0-scoring mot England som ble skapt i andre angrepsbølge etter en klarert corner.

– Vi skal være bedre enn Spania på dødball, fastslår Markus Henriksen.

Har lekt seg til semifinale

Spanjolene har imidlertid langt på vei bevist at det ikke er størrelsen det kommer an på. Med lekre finter, raskt tici-taca-pasningsspill og stor bevegelse foran ballfører har laget enkelt tatt seg til semifinale.

Russland, Tyskland og Nederland ble senket én etter én i gruppespillet, med resultatene 1-0, 1-0 og 3-0. Spanjolene har altså ikke sluppet inn et eneste mål så langt i turneringen.

Selv om Spanias spill kan skremme vannet av de fleste, er Nordlie klar på at Norge ikke må entre banen med halen mellom beina.

Tom Nordlie 2

NRKs fotballekspert Tom Nordlie er klar på at Norge må angripe om de skal ha en sjanse til å tukte storfavoritt Spania i semifinalen.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

– Vi må våge. Vi skal ikke ryke ut i semifinalen etter å ha spilt traust eller ved å ligge lavt. Det er ingen som hadde forventet at vi skulle komme så langt, nå må vi bare gyve løs, oppfordrer Nordlie.

– Hva må fungere om vi skal klare å slå Spania?

Har øvd på dødball

– Vi må ligge svært kompakt, og utnytte overgangene når vi får dem. Mye går på å gå tøft på ballfører - uansett presshøyde. Det blir også viktig å ikke slå fra oss ballen med en gang vi vinner den. Vi må prøve å ha mye folk rundt ballfører når vi gjenvinner ballen. Og selvfølgelig dødballene, sier Nordlie.

Fredag trente U21-landslaget på Ramat Gan stadion, like utenfor Tel Aviv. Landslagsledelsen bekrefter at de har fokusert spesifikt på dødball frem mot Spania-kampen.

– Vi har satt to-tre dødballvarianter i dag, bekrefter assistenttrener Knut Tørum overfor NRK.no.

– Vi kommer til å være et bra dødballag. Jeg er sikker på at vi kommer til å levere på akkurat det punktet, slår Tørum fast.

Nordlie ser også optimistisk på Norges sjanser til å kapre en sensasjonell finaleplass. Måtte det høyeste laget vinne, mener han.

– Det er fullt mulig å slå dem, slår Nordlie fast.

  • Tror du Norge kan overraske mot Spania? Si din mening i kommentarfeltet under!

VIDEO: U21-spillerne skal lage trøbbel for Spania

- Vi skal angripe uten respekt!. Det er melodien i den norske troppen som i morgen møter mesterskapsfavoritt Spania i semifinalen i U21-EM.

VIDEO: Ingen respekt for Spania. Reporter. Marius Skjelbæk.

Fotballnyheter