NRK Meny
Normal

Norge klarer ikke å reise seg etter baklengsmål

REYKJAVIK (NRK.no): Norges fire siste landskamper viser en urovekkende tendens før resten av VM-kvalifiseringen: Laget klarer ikke å snu kamper slik de har gjort før.

Moa

Mohammed 'Moa' Abdellaoue og resten av de norske spillerne har ikke vunnet en eneste av de fire siste kampene. Felles for kampene er at Norge har havnet under 0-1. Her har «Moa» fått en liten skade under kampen mot Island.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Både mot England, Kroatia, Hellas og nå Island har Norge havnet under 0-1. Ingen av kampene har endt med norsk seier.

– I internasjonale kamper er det første målet avgjørende for utfallet, men gode fotballag klarer likevel å snu kamper og vi skal være et sånt lag, sier assistenttrener Ola By Rise til NRK.no.

«Lurvemål»

Etter det skuffende 0-2-tapet mot Island fredag kveld var det, slik han sa det selv, «få positive følelser i kroppen». Fire ganger i løpet av kampforberedelsene har By Rise vist spillerne video av taktikken Island bruker på lange innkast. Likevel tok de ledelsen på nettopp det.

Drillo og Ola By Rise

Den norske trenerbenken har nok å tenke på før tirsdagens kamp mot Slovenia. Et vesentlig spørsmål er hvordan Norge skal klare å komme tilbake når motstanderen scorer først. Her er blant andre (f.h.) landslagssjef Egil Olsen, assistent Ola By Rise og keepertrener Frode Grodås under fredagens kamp mot Island.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Målet ble avgjørende for utviklingen av kampen, mener By Rise som ergrer seg over at Norge ikke maktet å komme tilbake etter det han kaller et «lurvemål».

Slo Frankrike, Irland og Island

Med åpen boblejakke og sitt sedvanlige lune blikk påpekte han selv det som kan felle Norges VM-drøm:

At laget ikke lenger klarer å snu kamper slik det gjorde høsten for to år siden - da forrige kvalik startet.

Da snudde Norge kampene mot både Frankrike, Island og Irland (alle 2-1-seire) etter å ha ligget under.

«Lars! Lars! Lagerbäck»

Hva som har skjedd, tør ikke Ola By Rise si. Utfordringen er uansett at dette sitter mellom ørene på spillerne og ikke kan trenes opp ved hjelp av en ball.

– Det er sånne ting som det ikke går an å trene på. En fotballspiller må være sterk i hodet og da kan du ikke være livredd for å slippe inn mål. Du må være løsningsorientert, sier By Rise.

Island-spillerne feirer scoring mot Norge

Når motstanderen tar ledelsen og jubler først sliter Norge med å komme tilbake i kampen. Her feirer de islandske spillerne 1-0-scoringen mot Norge.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Etter Islands klønete 0-1-scoring fremsto ikke de norske spillerne særlig løsningsorienterte. Midtbanen klarte ikke å få skikkelig tak på kampen og mens hjemmefansen taktfast hamret inn sitt nye heiarop, «Lars! Lars! Lagerbäck», økte frustrasjonen blant de norske spillerne.

Skylder på små marginer

– Alt i fotball handler om marginer, i dag bikket de mot oss, sier Håvard Nordtveit som glapp i markeringen på 1-0.

At den franske dommer Antony Gautier annullerte et mål fra debutant Joshua King på stillingen 0-1, gjorde ikke ting enklere for Norge.

– Hadde vi fått 1-1 der (ved det annullerte målet, journ. anm.) tror jeg vi hadde vunnet, sier John Arne Riise som ikke tok seg tid til å takke verken motspillere eller tilreisende norske fans for kampen.

– Med en utligning i 2. omgang kunne vi ha jaget ledelsen på slutten, det er små marginer, sier By Rise som skal analysere Island-kampen nøye.

Til tirsdag venter Slovenia på Ullevaal.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.