Norge har falt 35 plasser på to år

Norge faller ytterligere åtte plasser på den ferske FIFA-rankingen, og er nå nede på 47.-plass på lista over verdens beste fotballnasjoner. Nedgangen er formidabel siden 2011.

Per-Mathias Høgmo

Per-Mathias Høgmo har et 0-3-tap for Slovenia og 1-1 mot Island på sin landslags-CV. Den norske landslagsnedturen blir ekstra synlig når man ser på FIFA-rankingen.

Foto: Jure Makovec / Afp

– Sånn går det når man ikke vinner fotballkamper, dessverre. Det er selvfølgelig meget skuffende, sier NRKs mangeårige fotballkommentator Arne Scheie når han får se den nye rankingen.

Arne Scheie

Arne Scheie ser med skrekk på Norges utvikling på FIFA-rankingen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Da Norge startet den nylig avsluttede VM-kvalifiseringen, var vi rangert som verdens 12. beste fotballnasjon. Dermed var vi også førsteseedet til gruppa.

To år senere er situasjonen en helt annen.

FIFAs oktoberutgave av lista er Norge helt nede på 47.-plass - passert av miniputtnasjoner som Kapp Verde (500.000 innbyggere) og Island (320.000 innbyggere).

Sist måned var vi nummer 39.

Frykter for EM-kvaliken

Norges Fotballforbund er forberedt på at den svake rangeringen kan få følger for hvilke lag Norge møter i den kommende EM-kvalifiseringen.

– I forrige EM-kvalik foretok UEFA seedingen på bakgrunn av kvalifisering og kamper i de tre siste mesterskapene. På FIFA-rankingen er det også regnet med privatlandskamper. Vi har foreløpig ikke fått vite hva UEFA vil legge til grunn for seedingen denne gangen, sier NFFs kommunikasjonsdirektør, Svein Graff, til NRK.no.

– Det er i utgangspunktet seks seedingsnivåer, at Norge ikke havner på nivå 1 er innlysende og vi havner trolig heller ikke på nivå 2. Vi får vente å se hvor vi havner til slutt, sier Graff.

Norge, som tidlig på 1990-tallet lå på 2.-plass på FIFA-rankingen, har hatt store svingninger på lista det siste tiåret. De siste to-tre årene har vi likevel vært stabilt inne blant de 10-30 beste nasjonene.

Det er først nå det siste halvåret vi virkelig har rast nedover igjen.

Det er mer enn fire år siden sist vi var dårligere enn nummer 47 - i juli 2009 var vi rangert som nummer 50.

I desember 2008 nådde vi vårt foreløpige bunnpunkt - da var vi på 59.-plass. Norge har aldri vært utenfor topp 60 på FIFA-rankingen.

Spania best

– Per-Mathias Høgmo har en stor jobb foran seg. Vi har heller ingen klubblag som markerer seg ute i Europa, og ingen store stjerner. Brede Hangeland er det nærmeste vi kommer en internasjonal stjerne i øyeblikket, sier Scheie.

Spania topper lista, slik de har gjort i lang tid. Bak dem følger Tyskland og Argentina. Noe overraskende er Colombia og Belgia oppe på 4.- og 5.-plass.

England stiger kraftig og er inne på 10.-plass.

Sverige og Danmark innehar 25.- og 26.-plassen for oktobermåned.

Kapp Verdes landslag

BEDRE ENN NORGE: Kapp Verdes landslag er i skrivende stund ranket som et bedre fotballag enn Norge. Her fra en landskamp mot Tunisia i september.

Foto: FETHI BELAID / Afp

Fotball

Oppsummert

11.00: Uttak av nødlandslaget, som spiller borte mot Østerrike onsdag kveld.

På pressekonferansen: Leif Gunnar Smerud, Pål Bjerketvedt, Lise Klaveness og Gro Tvedt.

 • Liverpool mistet seieren på overtid

  Det ble noen høydramatiske sluttminutter da Liverpool møtte Brighton borte i engelsk Premier League. Liverpool ledet kampen etter scoring fra formspilleren Diogo Jota.

  Mohamed Salah og Sadio Mané scoret også for Liverpool, men fikk målene annullert etter at VAR hadde sjekket situasjonene som ledet frem til målene.

  På overtid grep VAR inn igjen, og det ble dømt straffespark da Andrew Robertson sparket i foten til Brighton-spiss Danny Welbeck.

  Pascal Gross var sikker fra straffemerket og utlignet tre minutter på overtid.

  wfwafd
  Foto: Mike Hewitt / AFP