Norge klar for VM etter tosifret over Albania

Norge rundspilte svake Albania og vant til slutt hele 11-0. Nå er jentene klar for sitt sjuende VM-sluttspill.

Caroline Hansen

Norge klar for fotball-VM. Se sammendrag fra kampen her.

Norges kvinnelandslag i fotball trengte bare en borteseier mot Albania for å kvalifisere seg til sitt sjuende VM-sluttspill på rad.

Albanias svært svake spillere ga imidlertid etter hvert opp kampen mot Norge, og forestillingen ble etter hvert nærmest parodisk.

Til slutt kunne Norges landslagskvinner gå av banen med 11-0-seier.

– Vi hadde ventet tøffere motstand, men da det første målet ble scoret i dag var kampen egentlig avgjort. Det var så stor klasseforskjell, sier landslagssjef Even Pellerud til NRK.

– Ikke nødvendig

NRKs ekspertkommentator Lise Klaveness gleder seg over at Norge nå er klar for VM, men ergrer seg over at avgjørelsen falt mot en så dårlig motstander som Albania.

Hun mener det gir et misvisende bilde av nivået på kvinnefotballen.

– Det kan skape et inntrykk av at det er lett for Norge å kvalifisere seg til VM, men det er det ikke. Sportslig sett er det ikke nødvendig med disse lagene i kvaliken, mener hun.

Albania er blant gruppens desidert dårligste lag. De har slått poengløse Hellas, men ellers har laget tapt alle sine sju kamper mot gruppens øvrige lag.

– Det er ikke noen god opplevelse for spillerne å spille på dette nivået, sier Klaveness, som mener kampen fortonte seg mer som en treningskamp.

– Men jeg er imponert over at de (norske spillerne) greide å holde konsentrasjonen oppe gjennom hele kampen, sier hun.

Norge dominerte

Det første målet i kampen kom etter 18 minutters spill etter et frispark av Caroline Graham Hansen. Isabell Herlovsen headet frisparket presist inn til ledelse.

Det var stort sett Norge som kom til sjanser i den 1. omgangen, og etter 34 minutter økte Maren Mjelde til 2-0 etter en dødballsituasjon.

De to siste målene i 1.- omgang kom like før pause. Caroline Graham Hansen og Herlovsen satte inn hver sine mål før spillerne gikk til garderoben.

Fortsatte dominansen

Den norske dominansen fortsatte i 2. omgang.

Etter 60 minutter økte Ada Hegerberg til 5-0 etter et innlegg fra Mykjåland. Tre minutter senere satte samme spiller inn 6-0.

Etter 66 minutters spill headet Maren Mjelde inn sitt andre mål og Norge ledet dermed 7-0. Etter 82 minutters spill sikret så Herlovsen hat trick da hun satte inn 8-0.

Haavi sørget for 9-0, mens Graham sørget for tosifret og Norges tiende mål etter 89 minutter. Og så, like før sommer blåste av marerittet for det albanske laget, la innbytter Ida Enget på til 11-0.

Siden 1986 har Norge kvalifisert seg til 10 EM-sluttspill og 6 VM-sluttspill på rad. Norge har vunnet alle sine kvalifiseringskamper til nå. Norges siste kamp i kvalifiseringen spilles på Nadderud mot Nederland onsdag.

– Vi føler at vi er et bra lag og at vi kan bli bedre, men hvor langt vi kan nå neste år er for tidlig å vurdere, sier Pellerud.

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Sarpsborg 08 vant hele 3-0 over Vålerenga borte i semifinalen i cupen onsdag kveld. De møter vinneren av kampen Molde-Lillestrøm som spiller torsdag.
Se alle målene her.
Se alle målene her.