NRK Meny
Normal

Norge centimetre fra seier i sluttminuttene: – Forferdelig at den ikke går inn

BERN (NRK.no): Tarik Elyounoussi kunne blitt den store helten minutter før slutt, men avslutningen til Rosenborg-spilleren gikk dessverre for Norge i stolpen.

Shaqiri Elyounoussi

Tarik Elyounoussi skjøt i stolpen rett før slutt. Her i duell med Sveits' Shaqiri under kampen.

Foto: PASCAL LAUENER / Reuters

– Jeg håpet det skulle være stang inn. Det er forferdelig kjedelig å vite at jeg var så nær. Jeg prøver å curle ballen inn og er rett og slett uheldig når den går ut, sier Tarik til NRK etter kampen.

Men til tross for stolpeskuddet kan det norske laget være godt fornøyd med sin prestasjon i Bern.

– Det er en veldig bra prestasjon. Vi står på, og vi var vel faktisk nesten nærmest. Jeg er fornøyd med prestasjonene, rimelig fornøyd med resultatet. Skulle gjerne vunnet, spesielt når vi ser den slutten der, sa Drillo til MAX etter kampen.

Norge utlignet sekunder etter sveitsisk ledelse

For bare sekunder etter at Mario Gavranovic hadde gitt Sveits ledelsen på hjørnespark i det 80. minutt, sto John Arne Riise klar med tilsvarende dødball på motsatt side.

Med venstrefoten sin fant han kaptein Brede Hangeland inne i feltet, som var høyest av alle og berget et svært viktig poeng for Norge.

Artikkelen fortsetter under bildet

Hangeland scorer

Hangeland utligner for Norge.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Jeg er stolt av laget. Vi har vært under stort press og leverte en veldig god kamp. Det var surt å komme under, men heldigvis får vi en utligning, og vi er nære ved å ta seieren også. Litt blanding av stor glede og litt skuffelse, sa Hangeland til NRK etter kampen.

– Det var en bra corner av John Arne, sier han om innlegget som ga han muligheten til å utligne.

Sveits åpnet best

Men det var kampens første omgang som var mest begivenhetsrik.

Sveits åpnet kampen best og klarte flere ganger å komme rundt på kantene.

Allerede i det første minuttet fikk Tranqiullo Barnetta en god mulighet etter innlegg fra høyrekanten, men headingen til Schalke-spilleren gikk rett over målet til Jarstein.

Dette var gjennomgangsmelodien det første kvarteret. Norge sto godt og var aggressive, men klarte ikke å hindre sveitsernes offensive backer fra å komme til farlige innlegg.

Fire på rad for Norge

Så våknet det norske laget, og sjansene kom på løpende bånd. Men fire store dødballsjanser mellom det 16. og 18. minutt ga dessverre ikke uttelling.

Først slo John Arne Riise inn et friskpark fra høyre side. Inne i feltet raget Brede Hangeland høyest, men headingen til den norske kapteinen fikk ut det beste i den sveitsiske keeperen som fikk slått ballen til hjørnespark.

Det påfølgende hjørnesparket fra Espen Ruud ble slått mot bakerste stolpe. Der ventet en umarkert Vegard Forren som fra skrått hold fikk til en god heading, men Benaglio i Sveits-målet var nok en gang på plass og fikk slått ballen ut til nytt hjørnespark.

Men faren var ikke over for sveitserne. En identisk situasjon fulgte, denne gang med Riise som servitør. Forren mottok nok en gang ballen umarkert på bakerste stolpe, og nok en gang reddet Benaglio Sveits. Ny corner.

Norge prøver en annen variant. Ruud spiller til Riise på hjørnet av 16-meteren. Backen skyter på direkten, men skuddet går like over nærmeste kryss.

– Norge fortjente seieren i dag. De var så utrolig gode på dødballer, sier NRKs fotballekspert Lise Klaveness.

Braaten banens beste

Dermed endte beleiringen av Sveits-målet resultatløst, og Otmar Hitzfelds gutter svarte med en overgang sekunder senere som gjorde at Brede Hangeland var det eneste som sto mellom Granit Xhaka og Jarstein i det norske målet.

Stopperkjempen posisjonerte seg godt, og presset et skudd ut av sveitseren som gikk utenfor mål.

Nå svingte det på Stade de Suisse Wankdorf i Bern. Like etterpå kom en svært god Daniel Braaten til et skudd på halv volley fra 18 meter. Et skudd som suste like over målet til Benaglio.

– Så lenge Daniel orket var han jævlig viktig for oss i dag óg, sa Drillo etter kampen om spilleren som ble kåret til kampens beste spiller.

Artikkelen fortsetter under bildet

Braaten Barnetta

Daniel Braaten spilte en kjempekamp og ble kåret til banens beste.

Foto: LAURENT GILLIERON / Ap

– Hyggelig med bestemannskåringa. Jeg gjorde en fin prestasjon i dag. 1-1 sånn opå tampen er godt det, sa Braaten selv.

– Det var gøy, og en fin ramme rundt matchen.Vi koser oss utpå der.

En svært sjanserik periode ble avsluttet minutter senere med kampens største sjanser. Lichtsteiner kom seg for ente gang fri på høyresiden, fant Barnetta inne i feltet som headet ballen i stolpen.

– Må nekte rom på kantene

– Vi må nekte dem det rommet på kantene. Klarer vi det så vil vi få enda flere muligheter til overganger, Sa en fornøyd Ola By Rise etter første omgang.

Men det virket ikke som om det norske guttene tok til seg beskjeden fra assistenttreneren.

Gang på gang i andre omgang kom sveitserne seg rundt på kanten og fikk slått inn, men heldigvis for Norge førte ikke dette med seg de største sjansene.

Nærmest var Barnetta i det 61. minutt, men avslutningen fra syv meter gikk rett i klypene på Jarstein.

Eksploderte ti minutter før slutt

Tilskuerne måtte vente til det gjensto ti minutter før kampen eksploderte igjen.

Xhaka stusser ballen videre i feltet etter en corner og innbytter Gavranovic får pirke ballen i mål bak en utspilt Jarstein.

Artikkelen fortsetter under bildet

Mario Gavranovic scorer mot Norge

Gavranovic pirker inn ledelse for Sveits.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

Men Norge svarte minuttet etterpå, og var etterpå nærmest seier i sluttminuttene.

Like etter utligningen får Norge innkast. Riise kaster langt og inne i boksen er Forren nok en gang og stanger på mål. Men igjen slår Benaglio til med en fantastisk redning.

Så var det Tarik sin tur.

King og Eikrem kontrer, men idet det ser ut som om Sveits skal avverge overgangen havner ballen i beina på Elyounoussi - som treffer stolpen med et skudd i motsatt hjørne.

Sveitserne misfornøyd med dommeren

Dermed endte det med poengdeling i Sveits, og et godt resultat for de norske guttene.

Etter kampen var ikke de sveitsiske spillerne og publikum særlig fornøyd med dommer David Fernández Borbalán, som de mente dømte mye i favør Norge.

– De var ikke helt fornøyd med dommeren, tror jeg. Jeg hører piping på hjemmelaget. Det er kreditt til oss, sa Espen Ruud til NRK etter kampen.

Tirsdag venter ny kamp for det norske landslaget, som tar turen fra Sveits til møtet med Kypros borte. Kypros tapte 1-2 borte mot Slovenia fredag, mens Island slo Albania 2-1 borte.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.