Hopp til innhold

«Derfor famler Rosenborg i blinde»

Rosenborg slo Odd på søndag, men trønderne bør lære av motstanderens kontinuitet. Det skriver Tom Nordlie i sin faste mandagsspalte på NRK.no.

RBK

Rosenborg vant 2-0, men imponerte ikke mot Odd, ifølge Tom Nordlie.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Rosenborg-trener Per Joar Hansen hevdet for 14 dager siden at det ikke går an å spille 4-3-3-formasjon som på 90-tallet. Jeg er uenig. Alt utvikler seg, men det er uten tvil mulig å spille med samme system og filosofi som for 20 år siden.

Det hele avgjøres av hvilke spilletyper man har, hvilke rolleferdigheter man har i forhold til spillestilen og hvordan man gjennomfører den - med hvilken kvalitet.

Der bør Rosenborg lære av gårsdagens motstander Odd.

Odds suksessoppskrift

Hvis toalettet er ødelagt ringer du til rørleggeren, ikke til elektrikeren.

Tom Nordlie

Selv om Odd har et poeng mindre enn Rosenborg, ligner de mer på hvordan Rosenborg skal se ut enn Rosenborg selv.

Odd har, som RBK i sine glansdager, hatt kontinuitet på spillestil og på trenersiden. De viste i forrige serierunde at gamle ideer fortsatt duger mot en av gullkandidatene Molde, og de var bedre enn Rosenborg på Lerkendal i går.

Rosenborg har faktisk fått i overkant godt betalt i poeng hittil i sesongen.

Odd har gjennom vinteren coachet en stamme i laget i de rollene spillerne er tiltenkt i systemet. De utvikler egne spillere og rekrutterer utenfra etter flere kriterier:

1) De skal passe inn i spillestilen og hentes til en spesiell rolle i laget som krever spesielle ferdigheter.

2) Hvilken sosial kompetanse har spilleren i forhold til resten av troppen og hva kan de tilføre den?

3) Hvilken fotballkulturell bakgrunn har de?

Når dette skjer over tid, bygger man kultur.

De trenger ikke hente de største navnene, men de som passer best til lagets identitet. Økonomisk er dette besparende, da muligheten for å treffe med signeringer av spillere øker. Derfor blir Odd å regne med i år.

Dag Eilev Fagermo

Odd og Dag Eilev Fagermo har bygget kultur over tid.

Foto: Rolf Marnburg / NRK

Rosenborg offensivt

Rosenborg leter litt i blinde etter roller til flere av sine spillere.

Tom Nordlie

RBK er selvsagt med sin historie og ressurser en klar gullkandidat, men famler i blinde offensivt i de tre første kampene.

Tidligere nedfelte postulater om hvordan Rosenborg skal spille er opplest og vedtatt. Dette er etter min mening en større motstander enn lagene de møter!

De har en enorm bredde i stallen og det er en lederutfordring å holde så mange stjerner ute av laget. Dette gir en unik mulighet til å rullere på laget, men det går utover samhandlingen.

Det er kanskje ikke mulig med dagens tempo og krav til fysikk å spille med det samme laget hele sesongen, og de er da nødt til å ha dobbel dekning på alle plasser. Rosenborg har nettopp dette, men etter min mening har de ikke mange nok spillere med de riktige rolleferdighetene til den stilen det er vedtatt å spille.

Rosenborg leter litt i blinde etter roller til flere av sine spillere. De bruker ofte Bille Nilsen som ving. Han er en ok spiss, men ingen toppspiss som Carew, Brattbakk, Rushfeldt og Sørloth var for RBK.

De bruker Søderlund som midtspiss alene. Han er klart best i par med en makker ved sin side.

Riku Riski har rolleferdigheter til å kunne bli en god ving, men trenger tid for å fungere relasjonelt med de andre. Han er vant til å være «fri» kontringsspiss i Hønefoss.

Tobias Mikkelsen er en av få rene vinger/kanter, men har vist varierende prestasjoner siden han kom til RBK.

Morten Gamst Pedersen er en klar forsterkning for RBK med sine holdninger, sin fysikk og rutine, samt sin eminente venstrefot, som har produsert tre målgivende pasninger så langt. Han har blitt brukt som indreløper i 4-3-3 og «sittende» sentral midtbanespiller i et 4-2-3-1-system. Hvor er han best? Hvor får han utnyttet sine spesielle egenskaper best?

Etter min mening bør han brukes som indreløper eller ving/kant i 4-3-3 for å få brukt sin løpskapasitet, sin pasningsfot og sine avslutningskvaliteter høyere opp i banen. I den sentrale midtbaneposisjonen blir han stasjonær. Han blir ofte en ballfordeler uten avgjørende pasninger. Unntaket var fremspillet til 2-0 i går og dødballer - og de kan utnyttes uansett hvilken posisjon han spiller i.

De som passer best i klare roller i spillestilen er for eksempel Pål Andre Helland, Ole Sælnes, Jonas Svensson og Mikkel «Mix» Diskerud. De vurderes foreløpig for dårlige eller er skadet.

Stor rullering av mannskapet fra kamp til kamp, og stadig leting etter riktige roller for den enkelte spiller, skaper lite trygghet, dårlig samhandling og liten rytme i det offensive spillet.

Det virker som den gamle spillestilen er blitt en liten tvangstrøye.

Tom Nordlie

Det er vanskelig og farlig å være bastant så lenge jeg ser dette utenfra, men for meg virker den gamle spillestilen og at man skal tilbake til røttene som en liten tvangstrøye for Per Joar Hansen og co.

De bør dyrke spillere i trygge roller, utvikle dem internt og rekruttere spillere utenfra enda mer bevisst utifra spillestil og roller i laget.

Rolleferdigheter må da telle mer enn tidligere meritter og navn.

«Hvis toalettet er ødelagt ringer du til rørleggeren, og ikke til elektrikeren».

Dette tar noe tid og krever tålmodighet, noe det er lite av i Trondheim, der historien per i dag er en begrensende faktor for videre utvikling.

Skal resultater skapes raskt, må man ta mer hensyn til hvordan troppen ser ut - og spille deretter. Da må den nedfelte spillestilen vike for en periode!

Rosenborg defensivt

Rosenborg var defensivt meget solide i fjor og hadde færrest innslupne mål i serien. Denne sesongen har de startet rufsete i det kollektive forsvarsspillet, noe som kan skyldes lengre skadeavbrekk på stopperne Tore Reginiussen og Stefan Strandberg. Reginiussen har fått noen kamper i kroppen, og Strandberg var tilbake igjen i gårsdagens kamp mot Odd. Vips så virket Rosenborg bedre defensivt.

Intensiteten og forflyttingsevnen i forsvarsspillet må forbedres hvis de skal vinne ballen i gunstige posisjoner høyere i banen og stresse motstanderen i større grad.

En klarere backup for Gamboa på høyre back er også nødvendig. Defensivt holder Rosenborg medaljenivå, spesielt med Aleksander Lund Hansens keeperspill og stopperne Reginiussen og Strandberg på plass.

Paradokset

Rosenborg er og bør være en klar gullkandidat, men har skuffet stort spillemessig så langt. De største utfordringene ligger i det offensive spillet, hvor det begynner å bli lenge siden de har prestert på et stabilt høyt nivå.

Paradoksalt nok er de resultatmessig med for fullt.

Det blir spennende å se om det Rosenborg viser er en tilfeldighet eller en klar tendens. Det er ennå tidlig i sesongen og tre poeng i går kan være utløsende for selvtilitten i laget.

Flere svar får vi allerede i neste runde. Vi gleder oss!

Laster innhold, vennligst vent..

Fotball

  • Nyland bekrefter kontraktsforhandlinger med Sevilla

    Landslagskeeper Ørjan Håskjold Nyland stortrives i sin spanske klubb Sevilla, og forteller at han allerede er i forhandlinger for å forlenge kontrakten.

    – Vi har hatt en fin samtale den siste tiden. Det ser bra ut, så får vi se hvordan det går de neste ukene, sier Nyland til NRK.

    33-åringen signerte en toårskontrakt med Sevilla i fjor sommer, og har stort sett blitt foretrukket som førstekeeper foran Marko Dmitrović.

    Totalt har Nyland stått 19 kamper for La Liga-klubben i alle turneringer.

    – Det hadde vært fint å fortsette der. Det er en kjekk tid. Det er et fint sted å være og utvikle seg. Jeg føler at den siste tiden så har jeg fått vise det på banen, sier Nyland og fortsetter:

    – Jeg har levert stabilt og godt, og vært med å ta en del poeng som har vært viktig for oss.

    Ørjan Håskjold Nyland mot Real Madrid
    Foto: VIOLETA SANTOS MOURA / Reuters
  • Messi-fans får 50 prosent refusjon etter Hongkong-fiaskoen

    Fans som kjøpte billetter for å se Lionel Messi i Hongkong får tilbakebetalt 50 prosent av billettprisen etter at argentineren mistet treningskampen.

    Det er riktignok kun så lenge de ikke iverksetter rettslige skritt mot arrangøren.

    Et utsolgt stadion betalte fra 880 Hongkong-dollar (1200 norske kroner) for å se den åttedobbelte gullballvinneren i aksjon 4. februar. Da ble det spilt en treningskampen mellom Inter Miami mot en utvalgt Hongkong XI.

    Reaksjonene var sterke da Messi ble sittende på benken gjennom hele kampen på grunn av en skade.

    Det ble ikke bedre da han tre dager senere spilte en halvtime da laget hans møtte japanske Vissel Kobe i Tokyo. Da kom anklagene om at Messis «no show» i Hongkong var rettet mot Kina.

    Arrangør Tatler Asia tilbød mandag 50 prosent refusjon for «de som kjøpte billetter gjennom offisielle kanaler til kampen».

    De som vil ha noen av pengene tilbake, må godta vilkår og betingelser som inkluderer at de ikke kan ta rettslige skritt mot arrangøren.

    Messi på benken under kampen i Hongkong
    Foto: AFP
  • Skadet Messi ute av Argentinas landslagstropp

    Lionel Messi er ikke aktuell for Argentinas kommende privatlandskamper i USA som følge av en hamstringskade.

    Det opplyser fotballforbundet i Argentina mandag.

    Messi pådro seg skaden i kampen mot Nashville i nord- og mellom-Amerikas mesterliga forrige torsdag, og den 36 år gamle fotballstjernen gikk også glipp av Inter Miamis MLS-møte med DC United lørdag.

    «Lionel Messi vil ikke være i troppen til vennskapskampene i USA på grunn av en mindre hamstringskade i det høyre låret pådratt,» skriver forbundet på X.

    Messi er det siste i rekken av forfall for landslagssjef Lionel Scalonis. Roma-spissen Paulo Dybala, Bayer Leverkusens midtbanespiller Exequiel Palacios og Bournemouth-forsvareren Marcos Senesi er også uaktuelle.

    Argentina møter El Salvador fredag i Philadelphia, før Costa Rica er motstander fire dager senere i Los Angeles. (NTB)

    FILE PHOTO: World Cup - South American Qualifiers - Brazil v Argentina
    Foto: Sergio Moraes / Reuters
  • Haugesund-keeper røk korsbåndet

    Haugesund-keeper Amund Wichne fikk mandag den tunge beskjeden om at korsbåndet er røket og at hele sesongen sannsynligvis ryker.

    Det skriver eliteserieklubben på sine hjemmesider.

    Wichne pådro seg skaden under den nylig avsluttede treningsleiren i Spania. Mandag forelå diagnosen.

    26-åringen fra Mandal har røket korsbåndet og må med normal rekonvalens belage seg på seks til ni måneders fravær fra fotballen.

    – Det er selvsagt en veldig tøff beskjed å få som fotballspiller, men Amund har et så sterkt hode og en så sterk mentalitet at han garantert kommer tilbake for fullt, sier Haugesunds sportslige leder Eirik Opedal.

    Haugesund spiller åpningskampen i den nye eliteseriesesongen søndag 31. mars borte mot Odd. (NTB)

    Eliteserien fotball 2023: Odd - Haugesund (1-1)
    Foto: Frederik Ringnes / NTB
  • Overtidsseier sendte Chelsea til semifinale i FA-cupen

    Chelsea fikk tøff kamp av Leicester i kvartfinalen av FA-cupen i London søndag. To scoringer dypt inne i overtiden sørget likevel for avansement.

    Avgjørelsen falt to minutter ut i tilleggstiden da Carney Chukwuemeka spilte vegg med Cole Palmer før han bredsidet inn 3-2-scoringen.

    Like etterpå økte Noni Madueke ledelsen til 4-2 på vakkert vis.

    Før det hadde Chelsea gjort det unødvendig spennende for seg selv etter en god start.

    Litt over tolv minutter var spilt da Nicolas Jackson driblet seg inn i feltet og fant Marc Cucurella med et flatt innlegg. Backen var umarkert på bakerste stolpe og kunne enkelt plassere ballen i det åpne målet.

    Raheem Sterling bommet så på straffe, men gjorde opp for seg like etter da han serverte Cole Palmer foran mål i forkant av 2-0-målet.

    Chelsea styrte komfortabelt mot semifinale, men Axel Disasi skapte ny spenning etter sidebyttet da han leverte en kandidat til årets selvmål.

    Franskmannen var under press da han skulle spille en pasning til egen keeper. Pasningsforsøket var ikke i nærheten av å finne Robert Sánchez og fløy isteden i eget mål.

    Like etter timen spilt kom også utligningen. Stephy Mavididi driblet seg gjennom Chelsea-forsvaret og curlet ballen inn i det lengste hjørnet til 2-2.

    Leicesters Callum Doyle ble sendt av banen like etterpå, og Chelsea utnyttet fordelen med å finne veien til nettmaskene for tredje og fjerde gang i kampen. (NTB)

    Britain Soccer FA Cup
    Foto: Dave Shopland / AP
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Borussia Dortmund v PSV Eindhoven
Terland
Molde-spilleren Emil Breivik måtte bæres ut på båre etter stygg skade i cupfinalen.