«Derfor famler Rosenborg i blinde»

Rosenborg slo Odd på søndag, men trønderne bør lære av motstanderens kontinuitet. Det skriver Tom Nordlie i sin faste mandagsspalte på NRK.no.

RBK

Rosenborg vant 2-0, men imponerte ikke mot Odd, ifølge Tom Nordlie.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Rosenborg-trener Per Joar Hansen hevdet for 14 dager siden at det ikke går an å spille 4-3-3-formasjon som på 90-tallet. Jeg er uenig. Alt utvikler seg, men det er uten tvil mulig å spille med samme system og filosofi som for 20 år siden.

Det hele avgjøres av hvilke spilletyper man har, hvilke rolleferdigheter man har i forhold til spillestilen og hvordan man gjennomfører den - med hvilken kvalitet.

Der bør Rosenborg lære av gårsdagens motstander Odd.

Odds suksessoppskrift

Hvis toalettet er ødelagt ringer du til rørleggeren, ikke til elektrikeren.

Tom Nordlie

Selv om Odd har et poeng mindre enn Rosenborg, ligner de mer på hvordan Rosenborg skal se ut enn Rosenborg selv.

Odd har, som RBK i sine glansdager, hatt kontinuitet på spillestil og på trenersiden. De viste i forrige serierunde at gamle ideer fortsatt duger mot en av gullkandidatene Molde, og de var bedre enn Rosenborg på Lerkendal i går.

Rosenborg har faktisk fått i overkant godt betalt i poeng hittil i sesongen.

Odd har gjennom vinteren coachet en stamme i laget i de rollene spillerne er tiltenkt i systemet. De utvikler egne spillere og rekrutterer utenfra etter flere kriterier:

1) De skal passe inn i spillestilen og hentes til en spesiell rolle i laget som krever spesielle ferdigheter.

2) Hvilken sosial kompetanse har spilleren i forhold til resten av troppen og hva kan de tilføre den?

3) Hvilken fotballkulturell bakgrunn har de?

Når dette skjer over tid, bygger man kultur.

De trenger ikke hente de største navnene, men de som passer best til lagets identitet. Økonomisk er dette besparende, da muligheten for å treffe med signeringer av spillere øker. Derfor blir Odd å regne med i år.

Dag Eilev Fagermo

Odd og Dag Eilev Fagermo har bygget kultur over tid.

Foto: Rolf Marnburg / NRK

Rosenborg offensivt

Rosenborg leter litt i blinde etter roller til flere av sine spillere.

Tom Nordlie

RBK er selvsagt med sin historie og ressurser en klar gullkandidat, men famler i blinde offensivt i de tre første kampene.

Tidligere nedfelte postulater om hvordan Rosenborg skal spille er opplest og vedtatt. Dette er etter min mening en større motstander enn lagene de møter!

De har en enorm bredde i stallen og det er en lederutfordring å holde så mange stjerner ute av laget. Dette gir en unik mulighet til å rullere på laget, men det går utover samhandlingen.

Det er kanskje ikke mulig med dagens tempo og krav til fysikk å spille med det samme laget hele sesongen, og de er da nødt til å ha dobbel dekning på alle plasser. Rosenborg har nettopp dette, men etter min mening har de ikke mange nok spillere med de riktige rolleferdighetene til den stilen det er vedtatt å spille.

Rosenborg leter litt i blinde etter roller til flere av sine spillere. De bruker ofte Bille Nilsen som ving. Han er en ok spiss, men ingen toppspiss som Carew, Brattbakk, Rushfeldt og Sørloth var for RBK.

De bruker Søderlund som midtspiss alene. Han er klart best i par med en makker ved sin side.

Riku Riski har rolleferdigheter til å kunne bli en god ving, men trenger tid for å fungere relasjonelt med de andre. Han er vant til å være «fri» kontringsspiss i Hønefoss.

Tobias Mikkelsen er en av få rene vinger/kanter, men har vist varierende prestasjoner siden han kom til RBK.

Morten Gamst Pedersen er en klar forsterkning for RBK med sine holdninger, sin fysikk og rutine, samt sin eminente venstrefot, som har produsert tre målgivende pasninger så langt. Han har blitt brukt som indreløper i 4-3-3 og «sittende» sentral midtbanespiller i et 4-2-3-1-system. Hvor er han best? Hvor får han utnyttet sine spesielle egenskaper best?

Etter min mening bør han brukes som indreløper eller ving/kant i 4-3-3 for å få brukt sin løpskapasitet, sin pasningsfot og sine avslutningskvaliteter høyere opp i banen. I den sentrale midtbaneposisjonen blir han stasjonær. Han blir ofte en ballfordeler uten avgjørende pasninger. Unntaket var fremspillet til 2-0 i går og dødballer - og de kan utnyttes uansett hvilken posisjon han spiller i.

De som passer best i klare roller i spillestilen er for eksempel Pål Andre Helland, Ole Sælnes, Jonas Svensson og Mikkel «Mix» Diskerud. De vurderes foreløpig for dårlige eller er skadet.

Stor rullering av mannskapet fra kamp til kamp, og stadig leting etter riktige roller for den enkelte spiller, skaper lite trygghet, dårlig samhandling og liten rytme i det offensive spillet.

Det virker som den gamle spillestilen er blitt en liten tvangstrøye.

Tom Nordlie

Det er vanskelig og farlig å være bastant så lenge jeg ser dette utenfra, men for meg virker den gamle spillestilen og at man skal tilbake til røttene som en liten tvangstrøye for Per Joar Hansen og co.

De bør dyrke spillere i trygge roller, utvikle dem internt og rekruttere spillere utenfra enda mer bevisst utifra spillestil og roller i laget.

Rolleferdigheter må da telle mer enn tidligere meritter og navn.

«Hvis toalettet er ødelagt ringer du til rørleggeren, og ikke til elektrikeren».

Dette tar noe tid og krever tålmodighet, noe det er lite av i Trondheim, der historien per i dag er en begrensende faktor for videre utvikling.

Skal resultater skapes raskt, må man ta mer hensyn til hvordan troppen ser ut - og spille deretter. Da må den nedfelte spillestilen vike for en periode!

Rosenborg defensivt

Rosenborg var defensivt meget solide i fjor og hadde færrest innslupne mål i serien. Denne sesongen har de startet rufsete i det kollektive forsvarsspillet, noe som kan skyldes lengre skadeavbrekk på stopperne Tore Reginiussen og Stefan Strandberg. Reginiussen har fått noen kamper i kroppen, og Strandberg var tilbake igjen i gårsdagens kamp mot Odd. Vips så virket Rosenborg bedre defensivt.

Intensiteten og forflyttingsevnen i forsvarsspillet må forbedres hvis de skal vinne ballen i gunstige posisjoner høyere i banen og stresse motstanderen i større grad.

En klarere backup for Gamboa på høyre back er også nødvendig. Defensivt holder Rosenborg medaljenivå, spesielt med Aleksander Lund Hansens keeperspill og stopperne Reginiussen og Strandberg på plass.

Paradokset

Rosenborg er og bør være en klar gullkandidat, men har skuffet stort spillemessig så langt. De største utfordringene ligger i det offensive spillet, hvor det begynner å bli lenge siden de har prestert på et stabilt høyt nivå.

Paradoksalt nok er de resultatmessig med for fullt.

Det blir spennende å se om det Rosenborg viser er en tilfeldighet eller en klar tendens. Det er ennå tidlig i sesongen og tre poeng i går kan være utløsende for selvtilitten i laget.

Flere svar får vi allerede i neste runde. Vi gleder oss!

Laster innhold, vennligst vent..

Fotball

Oppsummert

 • Her får du alt av fotballnyheter.
 • – Messi nær ny avtale med Barca

  Lionel Messi skal nærme seg en kontrakt på to nye sesonger med Barcelona. Ifølge den spanske radiokanalen Cope har Messi gitt klubben et ja.

  Det gjenstår bare en uke av Messis kontrakt, som går ut 30. juni, men ifølge Cope skal argentineren ha fortalt Barcelona at han kommer til å godta en kontraktsforlengelse på to år.

  Den spanske radiokanalen hevder at avtalen kan bli annonsert allerede torsdag, når argentineren fyller 34 år. (NTB)

  Lionel Messi
  Foto: Lluis Gene / AFP
 • Orbán avlyser tur til München

  Den ungarske statsministeren, Viktor Orbán, skulle egentlig sitte på tribunen under EM-kampen mellom Tyskland og Ungarn onsdag kveld.

  Det kommer han ikke til å gjøre likevel, ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA. Storavisen Bild skriver det samme.

  Andre medier melder at det ikke har kommet noe offentlig informasjon om dette ennå, mens de tyske mediene spekulerer i om årsaken er de siste dagers diskusjoner rundt Uefas forbud mot å lyse opp Allianz Arena under kampen mellom Tyskland og Ungarn.

  De tyske mediene spekulerer i om årsaken er de siste dagers diskusjoner rundt UEFAs forbud mot å lyse opp Bayern Münchens hjemmebane i regnbuefarger.

  Hungary Portugal Euro 2020 Soccer. Viktor Orban
  Foto: Laszlo Balogh / AP
 • Drømmestart for Tjelmeland

  IK Start har hatt en noe tøff åpning i 1. divisjon, men i dag løsnet det skikkelig for sørlendingene.

  I Sindre Tjelmelands første kamp som Start-trener knuste de til slutt stakkars Grorud, og vant 4-1.

  Det var Martin Ramsland som åpnet ballet, og satte første omgangs eneste scoring.

  Men i andre omgang ble det skikkelig ketchup-effekt, og Sebastian Buch, Kristoffer Tønnessen og Eirik Schulze sørget for 4-0 med et kvarter igjen å spille.

  Oscar Aga sikret et trøstemål for Grorud da det var fem minutter igjen av kampen.

  Det har vært en spesiell uke for gultrøyene. De har for det første sparket Joey Hardarson. I tillegg trakk Atle Roar Håland seg som sportssjef i klubben.

  Start ligger nå på 7. plass i 1. divisjon, med fire poeng bak HamKam i tet.

  Fredrikstad gikk på et surt 2-3-tap mot Ull/Kisa, så nå kan HamKam skaffe seg et forsprang.

  Eliteserien i fotball 2020. KBK- Start (3-2)
  Foto: Ned Alley / NTB
 • Haavi scoret fire

  Emilie Haavi var i fyr og flamme og scoret fire mål mot Klepp. Kampen endte til slutt 1-5, og det var Mimmi Löfwenius Veum som satte den siste scoringen for LSK Kvinner.

  Marie-Yasmine D'Anjou scoret 1-1 for Klepp, men det holdt altså ikke for rogalendingene.

  LSK står med full pott i Toppserien etter fire kamper, mens Klepp står med seks poeng.

  Toppserien 2019, fotball kvinner, Vålerenga - LSK kvinner (1-2)
  Foto: Ryan Kelly / NTB
 • Maalen ferdig i Ranheim

  Svein Maalen slutter som trener i 1. divisjonsklubben Ranheim. Avgjørelsen ble offentliggjort kun noen timer før tirsdagens hjemmekamp mot Raufoss.

  Avgjørelsen om å avslutte samarbeidet med Maalen bekreftes på Ranheims nettsider.

  – Jeg har hatt utrolige år i Ranheim og hatt gleden av å gi mitt bidrag til at klubben har gått fra å være en liten underdog til å bli en klubb som kan konkurrere med de største i norsk fotball, sier han.

  Svein Maalen
  Foto: Ole Martin Wold / NTB