Normal

Nordlie om U21-uttaket: – Feil å vrake Henriksen

ULLEVAAL (NRK.no) NRKs fotballekspert Tom Nordlie mener Tor Ole Skullerud burde ha satset på at Norge tok seg videre fra gruppespillet.

Skullerud

U21-landslagssjef Tor Ole Skullerud presenterte troppen til EM i Israel onsdag.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Mushaga

Her er Mushaga Bakenga i aksjon under EM-kvalifiseringskampen mot Island 12 juni 2012. 20-åringen var blant de 40 spillerne i bruttotroppen, men onsdag ble han vraket i den endelige U21-troppen til EM.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Det er ikke riktig å vrake Markus Henriksen. Jeg skjønner tankegangen til Skullerud, men jeg hadde gamblet på at Norge gikk videre. Norge kunne fått stor nytte av Henriksen senere i mesterskapet, sier Nordlie til NRK.no.

  • Synes du Markus Henriksen burde ha vært med til EM? Si din mening om U21-uttaket i kommentarfeltet under artikkelen!

Tor Ole Skullerud fant nemlig ikke plass til Markus Henriksen, som er ventet å spille en sentral rolle når Norge møter Albania i VM-kvalifiseringen 7. juni.

U21-landslaget møter England dagen etterpå, før siste gruppespillkamp i EM går mot Italia 11. juni.

– Jeg vet at Skullerud vurderte å ofre en annen midtbanespiller, men jeg hadde ofret en back. Du skal være uheldig med skader hvis du skal få bruk for en talentfull Alexander Groven for eksempel. Det er ikke til forkleinelse for ham, men jeg hadde tenkt litt kynisk, sier Nordlie.

Skullerud har valgt å ta med fire backer til Israel, men NRKs ekspert peker på at A-landslagssjef Egil Olsen trakk frem Håvard Nordtveit som alternativ på både back- og midtstopperplass.

– Da har jo Skullerud enda et alternativ på backen med ham. Henriksen har pekt seg ut som den aller beste U21-spilleren, og jeg mener han burde ha vært der i tilfelle Norge tar seg videre, sier Nordlie.

– Et typevalg

Skullerud forklarte Henriksen-vrakingen med at han trengte friske midtbanebein til de to første EM-kampene.

– Det var av hensyn til balansen i troppen. Vi skal spille to kamper før vi kan dra nytte av spillerne som er med i A-troppen. Skulle jeg tatt med alle tre midtbanespillerne til EM, ville jeg ikke hatt nok midtbanespillere til de to første kampene. Valon og Nordtveit kan bekle flere roller, sier Skullerud til NRK.no.

– Det var et typevalg etter hvem vi har mest bruk for, legger han til.

Tom Nordlie

NRKs fotballekspert Tom Nordlie er uenig i vrakingen av Markus Henriksen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Også Rosenborgs Jonas Svensson, Aalesunds Fredrik Ulvestad og Branns Kristoffer Larsen er vraket til U21-troppen. Larsen har vært en av mange unge Brann-talent som har fått mye spilletid det siste året, og den mest aktuelle av Branns yngste til Israel-EM.

– Jeg hadde et luksusproblem. Det har vært mange profiler som har preget lag som kjemper i toppen av eliteserien. Jeg tok noen tunge telefonrunder i går, sier Tor Ole Skullerud.

– Årets skuffelse?

En annen som heller ikke fikk plass i U21-troppen, var Club Brugges Mushaga Bakenga (20).

Trønderen, som har fått mye spilletid på utlån i Cercle Brugge, har bidratt i flere kvalifiseringskamper.

Han var tydelig skuffet da han fikk beskjeden om at han er vraket:

– Årets klart største skuffelse et faktum #U21 #???????? skriver Bakenga på Twitter.

Skullerud forstår godt frustrasjonen til Bakenga.

– Jeg vet hvor mye det betydde for «Mush». Det har han gitt utrykk for. Jeg vet at han er veldig skuffet, sier Skullerud, og forklarer:

– Det har vært en vurdering av hva vi trenger. Vi landet på Kastrati, som gjorde en god figur og scoret mot både Nederland og Spania. Begge er vurdert som innbyttere, og vi valgte Kastrati. Det var en vanskelig vurdering.

PS! Onsdag kjøpte TV 2 rettighetene til å vise alle kamper fra U21-EM. NRK har kjøpt radiorettighetene.

Fotballnyheter