– Nå får fotballspillere begynne å oppføre seg som idrettsutøvere snart

NRKs fotballekspert Tom Nordlie går rett i strupen på det han mener er en ukultur blant fotballspillere i Norge: At det er godtatt å ta seg en bytur få dager før kamp.

Tom Nordlie og Nicki Bille Nielsen

RETTER KRITIKK: NRK-ekspert og tidligere eliteserietrener Tom Nordlie forstår ikke hvordan norske fotballspillere kan dra på byen få dager før kamp. Fredag kveld skal Nicki Bille Nielsen ha vært i bråk med dansk politi etter en tur på byen i København.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– At man i det hele tatt er i nærheten av å dra på fylla tre-fire dager før kamp... Det virker som om det verste er at man blir tatt, ikke handlingen man har gjort. Nå får fotballspillere begynne å oppføre seg som toppidrettsutøvere snart, uttalte Tom Nordlie under mandagens 4-4-2-sending på NRK P1.

Den krasse uttalelsen kommer i kjølvannet av mandagens fyllebråk-sak rundt Rosenborg-spiss Nicki Bille Nielsen, en sak som preget norske medier gjennom hele 2. påskedag.

Reagerer på drikkekulturen

Nicki Bille Nielsen

BLE VRAKET: Nicki Bille Nielsen fikk ikke spille mandagens eliteseriekamp mot Bodø/Glimt. Det er ikke kjent om RBK kommer til å foreta ytterligere sanksjoner mot den danske spissen.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Dansken skal ifølge danske Ekstra Bladet ha havnet i klammeri med politiet i København under en bytur i den danske hovedstaden torsdag kveld.

Les mer: Nielsen siktet for politivold

RBK-spissen skal ha sparket til parkeringsautomater og sykler i København sentrum. Da en politipatrulje ble tilkalt og forsøkte å arrestere den danske angriperen, skal han ifølge den danske avisen ha slått seg vrang.

Politi-episode skal ha skjedd torsdag, fire dager før mandagens RBK-kamp mot Bodø/Glimt.

Les også: RBK snublet mot Glimt

Bille Nielsen har bedyret sin uskyld overfor RBK-ledelsen, som valgte å vrake spilleren fra mandagens kamp mot Bodø/Glimt. Det er ennå ikke kjent hva trønderklubben tenker å gjøre med den danske spissen.

– Vi ønsker ikke å dømme noen her og nå. Vi må finne ut mer av hva som faktisk har skjedd. Vi har lest skriveriene i media, og vi har snakket med Nicki. Vi skal kontakte politiet i Danmark for å finne ut mer, fortalte Rosenborgs sportslige leder, Erik Hoftun, til NRK før kampen mot Bodø/Glimt.

Nordlie er imidlertid ikke så opptatt av hva eller hvorfor Bille Nielsen nå har havnet i trøbbel på ny.

Den tidligere eliteserietreneren mener sanksjonene og reaksjonene fotballspillere må tåle etter fuktige byturer er altfor små. I Bille Nielsens tilfelle er det imidlertid ikke kjent om fotballspilleren var beruset eller ikke.

– Skiskyttergutta fikk 100.000 kroner i bot for å ha vært på fylla. De fikk ikke den boten fordi det de hadde gjort galt, de fikk den på grunn av fyll. Det er ikke akseptert i idretten, eksemplifiserer Nordlie, og fortsetter:

– Det er akkurat som om det er helt andre regler som gjelder for ishockeyspillere og fotballspillere.

Ikke første gang

Dansken har vært i utenomsportslig trøbbel tidligere. I september i fjor fikk han 10.000 kroner i bot for ordensforstyrrelser etter å ha blitt arrestert på byen.

– Han fikk en kraftig advarsel forrige gang. Vi har ikke dømt ham for noe denne gangen. Vi skal ikke ta noe på forskudd. Vi skal finne ut hva som har skjedd, sier Hoftun.

Ifølge TV2, som har sett overvåkningsbilder av Nielsen-pågripelsen i København, skal ikke den danske angriperen ha oppført seg truende overfor politiet, men reagert på å ha blitt sprayet i ansiktet med pepperspray.

Ifølge TV-kanalen har videoen blitt sendt til RBK-leder Erik Hoftun.

NRK banket på hjemme hos Nicki Bille Nielsen mandag ettermiddag, men den danske spissen ønsket ikke å kommentere helgens hendelser i København.

Fotball

Oppsummert

 • Her får du alt av fotballnyheter.
 • Bundesliga-profil til Aston Villa

  Leverkusens Leon Bailey har signert en fireårsavtale med Aston Villa. Overgangen skal ha en verdi på i underkant av 370 millioner kroner.

  Premier League-klubben bekrefter overganger på egne nettsider onsdag.

  Jamaicaneren tilbrakte 3,5 år i den tyske storklubben Leverkusen. Der noterte han seg for 39 mål og 22 assist på 156 kamper.

  Villa serieåpner borte mot nyopprykkede Watford lørdag 14. august.

  Leon Bailey
  Foto: Martin Meissner / AP
 • Brasil til finalen etter straffer

  Brasil er klar for OL-finale i fotball og fortsetter dermed jakten på sitt andre strake OL-gull, etter at de slo Mexico på straffer i semifinalen tirsdag. I finalen møter de Spania.

  Tittelforsvareren var så langt ubeseiret under sommerlekene i Tokyo, men fikk det tøft mot et Mexico som ønsket å kopiere gullbragden fra London-OL i 2012.

  Begge de ordinære omgangene ble sjansefattige, og ingen av lagene maktet å sette de to målvaktene på nevneverdige prøver.

  Ettersom det ikke ble nettsus i noen av ekstraomgangene heller, var det duket for straffesparkkonkurranse på Kashima stadion.

  Der var det gultrøyene fra Brasil som holdt hodet kaldest. Eduardo Aguirre og Johan Vasquez bommet for Mexico. Dortmund-spiller Reinier satte den avgjørende straffen for Brasil, som vant 4–1.

  Japan og Spania møttes i den andre semifinalen senere tirsdag. Der trakk spanjolene det lengste strået etter at Marco Asensio satte inn kampens eneste scoring langt inn i 2. ekstraomgang. Finalen spilles på Yokohama stadion lørdag. (NTB)

  DA
  Foto: Pedro Pardo / AFP
 • – Tottenham vil bøtelegge Kane

  Sky Sports melder mandag kveld at Tottenham planlegger å bøtelegge superspiss Harry Kane fordi 28-åringen ikke møtte opp til trening i dag.

  England-kapteinen skal angivelig ønske seg bort fra klubben, og ifølge flere engelske medier takket Tottenham nei til et bud på 100 millioner pund fra Manchester City tidligere i sommer.

  Spurs skal ifølge Sky Sports være «skuffet» over at Kane ikke møtte opp til trening i dag.

  Kane
  Foto: Ettore Ferrari / AP
 • Foreslår helsevarsel på fotballar

  Forsvarsspelarar har endå større risiko for demens og andre nevropatiske seinskadar etter karrieren enn andre utespelarar. Men tryggast er det å vere keeper.

  Det går fram av ein studie frå University of Glasgow. Forskarane der har kome til denne konklusjonen etter å ha granska ei rekke tidlegare profesjonelle spelarar.

  Granskinga styrkjer resultata frå tidlegare forsking, som viser ein klar samanheng mellom demens og fotballheadingar.

  Risikoen for målvakter er omtrent som gjennomsnittet i folket. Men for utespelarar er risikoen fire gonger så høg, og for forsvarsspelarar fem gonger, viser undersøkinga.

  Risikoen aukar også med lengda på karrieren.

  – I motsetnad til andre former for slike sjukdomar, veit vi no årsaka. Derfor kan vi også hindre det, seier nevropat og professor Willie Stewart.

  Og kjem med ein brannfakkel:

  – Er heading absolutt nødvendig i fotballen i i framstida? Eller sagt på ein annan måte: Er eksponerting av demens absolutt nødvendig for fotball, eller kan ei anna form for fotballkamp bli vurdert?

  – Vi er komne så langt i å finne årsakene at vi snart bør selje fotballar med helsevarsel: Gjentekne headingar av ein fotball kan gi auka risiko for demens, seier professoren.

  Heading, fotball
  Foto: Franck Fife / AFP
 • Bodø/Glimt henter talent fra Åsane

  Bodø/Glimt har sikret seg 18 år gamle Joel Mvuka Mugisha fra 1.-divisjonsklubben Åsane. Unggutten har signert en fireårsavtale med bodøværingene.

  Det melder klubben selv på egne nettsider mandag.

  Kantspilleren har av flere blitt beskrevet som et av de største talentene i Norges nest øverste divisjon, og spilte mer eller mindre fast for Åsane forrige sesong.

  – Jeg vil gripe muligheten med en gang, men det kommer helt sikkert til å ta tid. Jeg er forberedt på å være tålmodig, sier fotballtalentet om overgangen til Glimt.

  – Jeg er god én mot én, både defensivt og offensivt. Jeg tror det blir mye show på sidene, sier Mvuka, legger han til.

  Joel Mugisha
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB