Hopp til innhold

- Vi kan klare topp fire allerede i år

En gammel legende ut, en ny og lovende manager inn. Og økonomisk opprydning. Spenningen er stor for Liverpool-supporterne foran årets sesong.

Brendan Rodgers
Foto: ANDREW YATES / Afp

- Vi er nøkterne optimister i år, men det er ikke lenge til vi skal være tilbake på toppen, sier Tore Hansen i Liverpools norske supporterklubb - en klubb med over 37.000 medlemmer.

Ragnhild Lund Ansnes

Ranghild Lund Ansnes

Foto: Tony Wolliscroft

- Vi har en manager som kan få oss tilbake til gamle høyder, bare han får tid, sier Ragnhild Lund Ansnes, forfatter av to bøker fra Liverpool-miljøet.

- Vi må tilbake til topp fire for å være med i Champions League, og det kan vi klare allerede denne sesongen, er begge enige om.

Hansen er spent foran sesongåpningen lørdag. For det har skjedd mye i Liverpool siden Kenny Dalglish' mannskap i mai avsluttet sesongen med en skuffende åttendeplass tross kjøp av spillere som var dyre både i innkjøp og lønninger.

Sparer over 100 mill i lønn

Nå er Dalglish fjernet, det er også sportsdirektøren. Inn har Brendan Rodgers kommet som manager, og flere stjerner med tunge lønninger er borte. Nye unge, men ikke på langt nær så kostbare, erstattere er hentet inn.

Dette skal spare Liverpools lønnsbudsjett for godt over 100 millioner kroner i året.

- Jeg tror vi må tilbake til noen av verdiene Liverpool har hatt tidligere, nemlig at en spiller ikke får topplønn før han har prestert og vist at han fortjener det, sier Tore Hansen til NRK.

I fjor gikk 70 prosent av klubbens utgifter til lønn. - Det er for mye. Nå må vi handle billigere og lurere, sier Hansen.

Har tapt en milliard

For Liverpool har også et annet problem: De siste tre sesongene har de ikke vært i Champions League. Det betyr inntektssvikt på 30-35 millioner pund i sesongen, eller rundt en millard norske kroner til sammen på de årene. Derfor er det viktig å komme tilbake dit. Og det krever en plass blant topp fire i Premier League.

- Det tror jeg vi skal kunne klare allerede i år. Det blir tøft, men det er mulig, sier Hansen, som har tro på den nye manageren Brendan Rodgers.

Det er nå snart to år siden de nye amerikanske eierne New England Sport Ventures overtok Liverpool. Nå har de hentet inn Rodgers for å bygge opp klubben, og har signalisert at de vil gi ham tid.

Vil bruke tid på gjenoppbyggingen

- Da vi kjøpte klubben, visste vi at det ville ta tid å bygge Liverpool opp igjen til den tette rivaliseringen med Manchester United som vi har sett før, har eierne sagt, og trekker paralleller med baseballklubben Boston Red Sox, som de eier i USA.

- Da lå den langt nede. Vi brukte 11 år på å bygge den opp igjen til å matche vår gamle erkerival New York Yankees, sier de, og lover å gjøre noe liknende med Liverpool.

- De gjorde nok noen tabber i starten, bl.a. ved å ansette en sportsdirektør. Det har aldri fungert i engelsk fotball. Men nå er han borte, og vi har en manager jeg har veldig tro på, sier Tore Hansen.

- Dalglish var ingen tabbe

Kenny Dalglish

Kenny Dalglish ble ansatt av de nye eierne i januar i fjor, men fikk sparken etter millionkjøp og en åttendeplass i vår

Foto: PAUL ELLIS / Afp

Ragnhild Lund Ansnes er ikke helt enig i at de nye eierne gjorde store tabber i starten Ansettelsen av Kenny Dalglish som manager var iallfall ingen tabbe.

- Eierne var nødt til å gjøre noe for å roe fansen, som var i ferd med å svikte klubben etter vanstyret fra de forrige eierne. Klubben var rett og slett i en eksistensiell krise. Å ansette den gamle klubblegenden Dalglish roet tilhengerne. Han skulle uansett bare være en kortsiktig løsning, men jeg tror nok eierne undervurderte hans status blant fansen. Det var derfor det var så vanskelig å sparke ham i vår, sier Ansnes.

- Husk at Liverpool er en stor merkevare, og det var det de forrige eierne ikke klarte å ta vare på. Da vi vant Champions League i 2005, var det ikke engang nok drakter å få kjøpt, sier hun.

Signerer bøker med Alan Kennedy

Når NRK snakker med henne, sitter hun sammen med en annen Liverpool-legende, Alan Kennedy, mannen som i sin tid avgjorde to europacupfinaler for klubben. De to skal signere hennes site bok "Liverpoolhelter" i Tromsø.

Brendan Rodgers ble hentet fra Swansea i sommer. Han fikk Swansea opp i Premier League i fjor, og ledet laget til en imponerende 11.-plass i første sesongen. Men han har ikke erfaring fra en klubb av Liverpools størrelse.

- Men jeg liker det jeg har sett og hørt av ham, og har tro på ham. Jeg tror at hvis han klarer å gjøre det eierne krever de to første sesongene, selv om han kanskje ikke lykkes helt i å komme inn blant topp fire, kan han få et langt liv som Liverpool-manager, sier Tore Hansen.

- Rodgers kan bli stor

- Jeg har enorm tro på Rodgers, selv om han ikke har erfaring fra en storklub. Han har vist at han vil lære, han er ydmyk, og han er nysgjerrig. Brendan Rodgers kan bli en stor Liverpool-manager, sier Ragnhild Lund Ansnes, som skal over for å se Liverpools første hjemmekamp for året - mot ligamester Manchester City.

- Og så skal jeg være der nesten hele oktober, legger hun til.

Liverpool sesongåpner borte mot West Bromwich lørdag. WBA har også ny manager - det er Steve Clark, som var Kenny Dalglish' assistent i Liverpool i forrige sesong, og som ble sparket sammen med sjefen i mai.

Fotball

  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten