- Vi kan klare topp fire allerede i år

En gammel legende ut, en ny og lovende manager inn. Og økonomisk opprydning. Spenningen er stor for Liverpool-supporterne foran årets sesong.

Brendan Rodgers
Foto: ANDREW YATES / Afp

- Vi er nøkterne optimister i år, men det er ikke lenge til vi skal være tilbake på toppen, sier Tore Hansen i Liverpools norske supporterklubb - en klubb med over 37.000 medlemmer.

Ragnhild Lund Ansnes

Ranghild Lund Ansnes

Foto: Tony Wolliscroft

- Vi har en manager som kan få oss tilbake til gamle høyder, bare han får tid, sier Ragnhild Lund Ansnes, forfatter av to bøker fra Liverpool-miljøet.

- Vi må tilbake til topp fire for å være med i Champions League, og det kan vi klare allerede denne sesongen, er begge enige om.

Hansen er spent foran sesongåpningen lørdag. For det har skjedd mye i Liverpool siden Kenny Dalglish' mannskap i mai avsluttet sesongen med en skuffende åttendeplass tross kjøp av spillere som var dyre både i innkjøp og lønninger.

Sparer over 100 mill i lønn

Nå er Dalglish fjernet, det er også sportsdirektøren. Inn har Brendan Rodgers kommet som manager, og flere stjerner med tunge lønninger er borte. Nye unge, men ikke på langt nær så kostbare, erstattere er hentet inn.

Dette skal spare Liverpools lønnsbudsjett for godt over 100 millioner kroner i året.

- Jeg tror vi må tilbake til noen av verdiene Liverpool har hatt tidligere, nemlig at en spiller ikke får topplønn før han har prestert og vist at han fortjener det, sier Tore Hansen til NRK.

I fjor gikk 70 prosent av klubbens utgifter til lønn. - Det er for mye. Nå må vi handle billigere og lurere, sier Hansen.

Har tapt en milliard

For Liverpool har også et annet problem: De siste tre sesongene har de ikke vært i Champions League. Det betyr inntektssvikt på 30-35 millioner pund i sesongen, eller rundt en millard norske kroner til sammen på de årene. Derfor er det viktig å komme tilbake dit. Og det krever en plass blant topp fire i Premier League.

- Det tror jeg vi skal kunne klare allerede i år. Det blir tøft, men det er mulig, sier Hansen, som har tro på den nye manageren Brendan Rodgers.

Det er nå snart to år siden de nye amerikanske eierne New England Sport Ventures overtok Liverpool. Nå har de hentet inn Rodgers for å bygge opp klubben, og har signalisert at de vil gi ham tid.

Vil bruke tid på gjenoppbyggingen

- Da vi kjøpte klubben, visste vi at det ville ta tid å bygge Liverpool opp igjen til den tette rivaliseringen med Manchester United som vi har sett før, har eierne sagt, og trekker paralleller med baseballklubben Boston Red Sox, som de eier i USA.

- Da lå den langt nede. Vi brukte 11 år på å bygge den opp igjen til å matche vår gamle erkerival New York Yankees, sier de, og lover å gjøre noe liknende med Liverpool.

- De gjorde nok noen tabber i starten, bl.a. ved å ansette en sportsdirektør. Det har aldri fungert i engelsk fotball. Men nå er han borte, og vi har en manager jeg har veldig tro på, sier Tore Hansen.

- Dalglish var ingen tabbe

Kenny Dalglish

Kenny Dalglish ble ansatt av de nye eierne i januar i fjor, men fikk sparken etter millionkjøp og en åttendeplass i vår

Foto: PAUL ELLIS / Afp

Ragnhild Lund Ansnes er ikke helt enig i at de nye eierne gjorde store tabber i starten Ansettelsen av Kenny Dalglish som manager var iallfall ingen tabbe.

- Eierne var nødt til å gjøre noe for å roe fansen, som var i ferd med å svikte klubben etter vanstyret fra de forrige eierne. Klubben var rett og slett i en eksistensiell krise. Å ansette den gamle klubblegenden Dalglish roet tilhengerne. Han skulle uansett bare være en kortsiktig løsning, men jeg tror nok eierne undervurderte hans status blant fansen. Det var derfor det var så vanskelig å sparke ham i vår, sier Ansnes.

- Husk at Liverpool er en stor merkevare, og det var det de forrige eierne ikke klarte å ta vare på. Da vi vant Champions League i 2005, var det ikke engang nok drakter å få kjøpt, sier hun.

Signerer bøker med Alan Kennedy

Når NRK snakker med henne, sitter hun sammen med en annen Liverpool-legende, Alan Kennedy, mannen som i sin tid avgjorde to europacupfinaler for klubben. De to skal signere hennes site bok "Liverpoolhelter" i Tromsø.

Brendan Rodgers ble hentet fra Swansea i sommer. Han fikk Swansea opp i Premier League i fjor, og ledet laget til en imponerende 11.-plass i første sesongen. Men han har ikke erfaring fra en klubb av Liverpools størrelse.

- Men jeg liker det jeg har sett og hørt av ham, og har tro på ham. Jeg tror at hvis han klarer å gjøre det eierne krever de to første sesongene, selv om han kanskje ikke lykkes helt i å komme inn blant topp fire, kan han få et langt liv som Liverpool-manager, sier Tore Hansen.

- Rodgers kan bli stor

- Jeg har enorm tro på Rodgers, selv om han ikke har erfaring fra en storklub. Han har vist at han vil lære, han er ydmyk, og han er nysgjerrig. Brendan Rodgers kan bli en stor Liverpool-manager, sier Ragnhild Lund Ansnes, som skal over for å se Liverpools første hjemmekamp for året - mot ligamester Manchester City.

- Og så skal jeg være der nesten hele oktober, legger hun til.

Liverpool sesongåpner borte mot West Bromwich lørdag. WBA har også ny manager - det er Steve Clark, som var Kenny Dalglish' assistent i Liverpool i forrige sesong, og som ble sparket sammen med sjefen i mai.

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp