NISO vil tydeliggjøre regelverket

Idrettsutøvernes fagforbund (NISO) ser svært alvorlig på Toppserie-spilleren som mener å ha blitt frosset ut av klubben sin for å ha avvist trenerens forelskelse. Utøverforbundet vil ha et klarere regelverk for hvordan spillere og trenere kan relatere til hverandre – og de møter åpne dører hos NFF.

Kvinnefotball

GJENGJELDTE IKKE TRENERENS FØLELSER: En profiler Toppserie-spiller mener hun ikke får fornyet kontrakten sin fordi hun ikke gjengjeldte følelsene fra sin egen trener.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Vi ser på dette som en veldig alvorlig sak. Vi tar det på største alvor, og vil gi all mulig støtte til spilleren i en vanskelig tid, sier Eirik Monsen, advokat i NISO, til NRK.no.

Tirsdag fikk NISO-representanten høre den oppsiktsvekkende historien til Toppserie-spilleren.

Spilleren, som også har fortalt sin historie i et lengre intervju med NRK, mener hennes egen trener satte henne ut av laget fordi hun ikke gjengjeldte følelsene hans. Den kvinnelige spilleren avviste trenerens forespørsel om å innlede et forhold, og påstår at nettopp dét skal ha vært bakgrunnen for at hun nylig ikke fikk forlenget sin kontrakt med klubben.

Les mer: – Treneren ga meg gavekort med tilbud om erotisk massasje

– All form for trakassering er uakseptabelt

Heidi Støre

Heidi Støre i fotballforbundet er åpen for en utbedring av det gjeldende regelverket.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Styret i den gjeldende klubben er også informert om situasjonen, og sier til NRK at de ser alvorlig på situasjonen. Det samme gjør NISO og NFF.

Nå ønsker spillerforeningen å se nærmere på hvordan man kan tydeliggjøre hvor grensen går for relasjonen mellom en spiller og en trener. Norges Fotballforbund ønsker også å luke ut eventuelle uklarheter i det gjeldende regelverket.

– Det er helt klart noe man må ta opp til vurdering. Vi vil gjerne sette oss ned med aktuelle parter, spesielt Norges Fotballforbund, og se på hvordan vi kan forhindre at slike situasjoner oppstår i fremtiden. Om det krever en form for regeltilførsel eller klarere retningslinjer må bli sett på. Klare grenser er nødvendig, sier Monsen.

– Vi er imøtekomne og stiller oss positive til all dialog rundt dette temaet. Det skal ikke være noe tvil hvor grensene går. All form for trakassering er uakseptabelt, spesielt der det er skjevhet i maktforholdet, sier kvinnenes toppfotballsjef i NFF, Heidi Støre, til NRK.no.

Oppfordrer utøvere om å ta kontakt

Spilleren valgte å stå frem med sin historie da hun ikke følte seg hørt av sin egen klubb. Spilleren gikk nemlig til klubbens sportslige ledelse og fortalte om trenerens pågående oppførsel overfor henne. Der møtte hun døve ører, hevder hun selv.

NISO oppfordrer derfor utøvere som opplever å være i en lignende situasjon, å ta kontakt med dem.

– Spillerne har to valg, ta kontakt med NISO eller med ledelsen i klubben. Dersom de opplever at de ikke blir hørt, kan de komme til oss. Det kan være belastende og vanskelig for en spiller å ta opp dette temaet med klubben. Vi er ikke direkte involvert, derfor kan det være lettere å snakke med oss, sier Monsen.

Fotball

Oppsummert

 • Her får du alt av fotballnyheter.
 • Drømmestart for Tjelmeland

  IK Start har hatt en noe tøff åpning i 1. divisjon, men i dag løsnet det skikkelig for sørlendingene.

  I Sindre Tjelmelands første kamp som Start-trener knuste de til slutt stakkars Grorud, og vant 4-1.

  Det var Martin Ramsland som åpnet ballet, og satte første omgangs eneste scoring.

  Men i andre omgang ble det skikkelig ketchup-effekt, og Sebastian Buch, Kristoffer Tønnessen og Eirik Schulze sørget for 4-0 med et kvarter igjen å spille.

  Oscar Aga sikret et trøstemål for Grorud da det var fem minutter igjen av kampen.

  Det har vært en spesiell uke for gultrøyene. De har for det første sparket Joey Hardarson. I tillegg trakk Atle Roar Håland seg som sportssjef i klubben.

  Start ligger nå på 7. plass i 1. divisjon, med fire poeng bak HamKam i tet.

  Fredrikstad gikk på et surt 2-3-tap mot Ull/Kisa, så nå kan HamKam skaffe seg et forsprang.

  Eliteserien i fotball 2020. KBK- Start (3-2)
  Foto: Ned Alley / NTB
 • Haavi scoret fire

  Emilie Haavi var i fyr og flamme og scoret fire mål mot Klepp. Kampen endte til slutt 1-5, og det var Mimmi Löfwenius Veum som satte den siste scoringen for LSK Kvinner.

  Marie-Yasmine D'Anjou scoret 1-1 for Klepp, men det holdt altså ikke for rogalendingene.

  LSK står med full pott i Toppserien etter fire kamper, mens Klepp står med seks poeng.

  Toppserien 2019, fotball kvinner, Vålerenga - LSK kvinner (1-2)
  Foto: Ryan Kelly / NTB
 • Maalen ferdig i Ranheim

  Svein Maalen slutter som trener i 1. divisjonsklubben Ranheim. Avgjørelsen ble offentliggjort kun noen timer før tirsdagens hjemmekamp mot Raufoss.

  Avgjørelsen om å avslutte samarbeidet med Maalen bekreftes på Ranheims nettsider.

  – Jeg har hatt utrolige år i Ranheim og hatt gleden av å gi mitt bidrag til at klubben har gått fra å være en liten underdog til å bli en klubb som kan konkurrere med de største i norsk fotball, sier han.

  Svein Maalen
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Hegerberg får dansk spisskollega

  Den danske fotballprofilen Signe Bruun forlater Paris Saint-Germain og blir spisskollega med Ada Hegerberg i Lyon.

  Det melder Lyon på sine nettsider. Bruun har signert en toårskontrakt med sin nye arbeidsgiver. 23-åringen har spilt for PSG siden 2018.

  Lyon har vært den dominerende klubben i europeisk kvinnefotball i en årrekke. Sist sesong ble imidlertid Hegerberg og lagvenninnene vippet ned fra tronen i hjemlandet av nettopp PSG.

  I mesterligaen ble det exit i kvartfinalen, også det mot PSG.

  Signe Bruun spilte tidligere for Fortuna Hjørring i fire sesonger. Hun står med 13 landskamper.

  Sammen med Bruun har også den nederlandske midtbanespilleren Daniëlle van de Donk og den chilenske keeperen Christiane Endler. Van de Donk har signert en toårskontrakt, mens Endler har kontrakt til juni 2024.

  Spain Soccer Women's Champions League
  Foto: Clive Brunskill / AP