Hopp til innhold

– Afrikanske trenere må gjøre «drittjobben»

Nigeria-trener Stephen Keshi er lei av at middelmådige trenere fra Europa tar trenerjobbene når de afrikanske lagene kommer til VM.

Stephen Keshi

Nigeria-trener Stephen Keshi er sterkt misfornøyd med at tredjerangs trenere fra Europa stikker av med treneransvaret for de afrikanske landslagene.

Foto: BEHROUZ MEHRI / Afp

Laster innhold, vennligst vent..
Sven-Göran Eriksson

Svennis - eksempel på europeisk trener for afrikansk landslag.

Foto: ANDREW YATES / AFP

Nigeria spiller sin åpningskamp i VM mot Iran i kveld, og under pressekonferansen i forkant benyttet trener Stephen Keshi anledningen til å komme med en bredside mot sitt eget forbund.

– Straks man som afrikansk trener har gjort drittjobben og fått laget kvalifisert, blir det hevdet at vi ikke har den nødvendige erfaringen som trengs i et mesterskap. Løsningen har vært å hente inn en europeisk trener, sier Keshi.

Nå er imidlertid Keshi lei av at afrikanske trenere må gjøre den såkalte «drittjobben» i kvalifiseringen, mens europeiske trenere får lede lagene i mesterskapene.

– Om man ikke får sjansen når man kommer til VM, hvordan skal man da få erfaring, sier den frittalende Nigeria-treneren.

– Får ikke sjansen

Nigeria er i VM for fjerde gang. Laget har prestert bra tidligere, og gikk videre til åttendedelsfinalen i 1994 og 1998.

Laget har også vunnet Afrikamesterskapet i fotball to ganger.

Nå trenes Nigeria av den tidligere landslagsspilleren Stephen Keshi, som også var med laget i 1994. Etter å ha trent Togo i flere år, tok han over som landslagstrener for Nigeria i 2011.

– Det fins flere trenere som kan gjøre afrikanere stolte, men de har ikke fått sjanser, muligheter eller tid til å vise hva de kan utrette, sier treneren.

– Er ikke gode nok

Stig Thorbjørnsen

Talentspeider Stig Torbjørnsen: - Så fort et av landene kommer til VM skal man på død og liv hente inn en europeer, sier han.

Foto: NRK

Talentspeider Stig Torbjørnsen forstår frustrasjonen til Keshi.

Torbjørnsen kjenner afrikansk fotball svært godt etter over 60 besøk til kontinentet, og er delvis enig i realitetsbeskrivelsen til treneren.

– Han har absolutt et poeng ved at afrikanske trenere blir vraket når de kommer til store mesterskap. På den annen side er en god del av trenerstanden i Afrika ikke gode nok, sier han til NRK.no.

Et eksempel på akkurat dette var da Elfenbenskysten kvalifiserte seg til VM i 2010. Det ivorianske fotballforbundet ansatte da Sven-Göran Eriksson til å lede laget i VM.

– Vinninga går opp i spinninga

Det endte ikke etter planen. Elfenbenskysten ble utslått i gruppespillet.

– De (det afrikanske fotballforbundet, red. anm.) må begynne fra bunn og få en ordentlig trenerutdanning slik at de kan utvikle trenere selv. Problemet er at det tar altfor lang tid, og det er ikke vilje i forbundet til å vente så lenge. I stedet bruker man penger på kortsiktige løsninger. Så fort et av landene kommer til VM skal man på død og liv hente inn en europeer. Det går som regel ganske dårlig, påpeker Torbjørnsen.

– Problemet er at de ofte henter inn tredje- og fjerderangs trenere fra Europa. Da går vinninga opp i spinninga. Hadde de fått tak i rutinerte og gode trenere, da hadde jeg sett poenget.

Er nær VM-tittel

Nå håper Keshi at VM i Brasil blir det mesterskapet som en gang for alle viser at afrikanske trenere er gode nok.

Han mener de afrikanske lagene snart kan bli gode nok til å stikke av med VM-tittelen.

– De er veldig nær. De afrikanske lagene er svært gode. De er like gode som alle andre lag der ute. Det er viljen til spillerne som kommer til å utgjøre forskjellen, sier Keshi, som satser på å komme helt til finalen med sitt lag.

– Hvorfor skulle jeg ønske noe mindre enn det for laget mitt, sier treneren.

Det kan imidlertid bli tøft. Nigeria er i gruppe med Argentina, Iran og Bosnia-Hercegovina.

– Jeg tenker ikke på Argentina. Jeg tenker på Iran. La meg bli ferdig med Iran, ber treneren.Fotball

 • Domstol avsatte Brasils fotballpresident

  En domstol i Rio de Janeiro har avsatt presidenten i Brasils fotballforbund på grunn av uregelmessigheter i valget i fjor.

  Ednaldo Rodrigues, som først ble midlertidig ansatt som fotballpresident i 2021, vant presidentvalget i fjor. Domstolen gir fotballforbundet beskjed om å avholde nytt valg innen 30 dager.

  Fram til da er det lederen for landets idrettsdomstol, José Perdiz, som skal styre forbundet. Domstolen opphever hele fotballtinget fra i fjor, og dermed også avgjørelsen det tok om å ansette Rodrigues.

  Rodrigues har mulighet til å anke avgjørelsen. Fotballforbundet opplyser at de vurderer hvilke skritt de skal ta.

  Saken kan potensielt føre til at Fifa innfører sanksjoner mot Brasil. I verste fall kan Fifa kaste ut fotballforbund i land der myndighetene griper inn slik, mens også arbeidet med å få VM for kvinner i 2027 kan bli påvirket.

  (©NTB)

  Ednaldo Rodrigues
  Foto: AFP
 • AN: Glimt-kaptein tilbake på trening

  Bodø/Glimt-kaptein Patrick Berg var tilbake på trening torsdag.

  Onsdag skrev NRK at landslagsspilleren er blitt syk tre dager før lørdagens cupfinale mot Molde, men torsdag skriver Avisa Nordland at 26-åringen var tilbake på treningsfeltet på Aspmyra.

  Heller ikke midtstopper Brede Moe var på trening onsdag, men ifølge AN trente Moe innendørs torsdag.

  Europa conference leauge gruppespill 2023: Bodø/Glimt - Lugano (5-2)
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Medier: Ber om fire års utestengelse for Pogba

  Påtalemyndigheten for dopingsaker i italiensk idrett vil at fotballstjernen Paul Pogba (30) skal utestenges i fire år.

  Gazetta dello Sport og Corriere delle Sera er blant avisene som hevder å kjenne til innstillingen fra antidopingorganet.

  Franske Pogba har den siste tiden vært suspendert fra aktiv idrett som følge av at han avga en positiv dopingprøve med spor av testosteron.

  Den aktuelle prøven skal ha blitt avgitt etter serieåpningen mot Udinese 20. august. Den kampen vant Juventus 3-0, men Pogba ble sittende på benken gjennom samfulle 90 minutter.

  Etter at resultatet av A-prøven ble kjent, ba Pogba om en ny analyse av dopingprøven. Også B-prøven kom ut med samme resultat.

  Franskmannen vil nå bli straffet av den nasjonale antidopingdomstolen i Italia. Utelukkelsen i dopingsaker er på inntil to år, men den kan bli doblet dersom det bevises at det forbudte stoffet er inntatt med forsett.

  (©NTB)

  Paul Pogba
  Foto: ISABELLA BONOTTO / AFP
 • Fotballspiller nektet dopingprøve – innstilt til to års utestengelse

  En mannlig fotballspiller nektet å avlegge dopingprøve utenfor konkurranse i oktober. Nå anmodes Domsutvalget om å utestenge vedkommende i to år.

  Det er påtalenemnden i Antidoping Norge som har sendt sin begjæring til domsutvalget i Norges idrettsforbund.

  I tillegg til at den aktuelle utøveren utestenges fra all konkurranse og organisert trening, blir det også innstilt på at vedkommende taper retten til å inneha valgte og oppnevnte tillitsverv i idretten i løpet av perioden.

  Det er ikke oppgitt på hvilket nivå i divisjonssystemet spilleren hører til. (NTB)

  Bilde av en fotball.
  Foto: NTB
 • Frykter alvorlig kneskade for Ryerson

  Landslagsspiller Julian Ryerson pådro seg det som kan være en alvorlig kneskade og måtte hjelpes av banen i Borussia Dortmunds cupnederlag for Stuttgart onsdag.

  Det var mot slutten av onsdagens oppgjør at Ryerson landet feil etter en duell.

  Lokalavisen Ruhr Nachrichten skriver at nordmannen etter kampen ble sett i gangene på kamparenaen på krykker. En MR-undersøkelse torsdag skal gi flere svar på alvorlighetsgraden på skaden. (NTB)

  – Kneet hans er hovent. Det er ikke noe godt tegn, sier sportsdirektør Sebastian Kehl.

  Ryerson har vært en viktige brikke for Dortmund denne sesongen, og backen har blant annet scoret tre seriemål. (NTB)

  Julian Ryerson under åttedelsfinalen i den tyske cupen mot Stuttgart
  Foto: ANGELIKA WARMUTH / Reuters
Brentford-spilleren Kristoffer Ajer feiret som besatt etter en takling i det 91. minutt. Minutter senere var kampen snudd – dermed startet latterliggjøringen av feiringen.