NRK Meny
Normal

– Afrikanske trenere må gjøre «drittjobben»

Nigeria-trener Stephen Keshi er lei av at middelmådige trenere fra Europa tar trenerjobbene når de afrikanske lagene kommer til VM.

Stephen Keshi

Nigeria-trener Stephen Keshi er sterkt misfornøyd med at tredjerangs trenere fra Europa stikker av med treneransvaret for de afrikanske landslagene.

Foto: BEHROUZ MEHRI / Afp

Laster innhold, vennligst vent..
Sven-Göran Eriksson

Svennis - eksempel på europeisk trener for afrikansk landslag.

Foto: ANDREW YATES / AFP

Nigeria spiller sin åpningskamp i VM mot Iran i kveld, og under pressekonferansen i forkant benyttet trener Stephen Keshi anledningen til å komme med en bredside mot sitt eget forbund.

– Straks man som afrikansk trener har gjort drittjobben og fått laget kvalifisert, blir det hevdet at vi ikke har den nødvendige erfaringen som trengs i et mesterskap. Løsningen har vært å hente inn en europeisk trener, sier Keshi.

Nå er imidlertid Keshi lei av at afrikanske trenere må gjøre den såkalte «drittjobben» i kvalifiseringen, mens europeiske trenere får lede lagene i mesterskapene.

– Om man ikke får sjansen når man kommer til VM, hvordan skal man da få erfaring, sier den frittalende Nigeria-treneren.

– Får ikke sjansen

Nigeria er i VM for fjerde gang. Laget har prestert bra tidligere, og gikk videre til åttendedelsfinalen i 1994 og 1998.

Laget har også vunnet Afrikamesterskapet i fotball to ganger.

Nå trenes Nigeria av den tidligere landslagsspilleren Stephen Keshi, som også var med laget i 1994. Etter å ha trent Togo i flere år, tok han over som landslagstrener for Nigeria i 2011.

– Det fins flere trenere som kan gjøre afrikanere stolte, men de har ikke fått sjanser, muligheter eller tid til å vise hva de kan utrette, sier treneren.

– Er ikke gode nok

Stig Thorbjørnsen

Talentspeider Stig Torbjørnsen: - Så fort et av landene kommer til VM skal man på død og liv hente inn en europeer, sier han.

Foto: NRK

Talentspeider Stig Torbjørnsen forstår frustrasjonen til Keshi.

Torbjørnsen kjenner afrikansk fotball svært godt etter over 60 besøk til kontinentet, og er delvis enig i realitetsbeskrivelsen til treneren.

– Han har absolutt et poeng ved at afrikanske trenere blir vraket når de kommer til store mesterskap. På den annen side er en god del av trenerstanden i Afrika ikke gode nok, sier han til NRK.no.

Et eksempel på akkurat dette var da Elfenbenskysten kvalifiserte seg til VM i 2010. Det ivorianske fotballforbundet ansatte da Sven-Göran Eriksson til å lede laget i VM.

– Vinninga går opp i spinninga

Det endte ikke etter planen. Elfenbenskysten ble utslått i gruppespillet.

– De (det afrikanske fotballforbundet, red. anm.) må begynne fra bunn og få en ordentlig trenerutdanning slik at de kan utvikle trenere selv. Problemet er at det tar altfor lang tid, og det er ikke vilje i forbundet til å vente så lenge. I stedet bruker man penger på kortsiktige løsninger. Så fort et av landene kommer til VM skal man på død og liv hente inn en europeer. Det går som regel ganske dårlig, påpeker Torbjørnsen.

– Problemet er at de ofte henter inn tredje- og fjerderangs trenere fra Europa. Da går vinninga opp i spinninga. Hadde de fått tak i rutinerte og gode trenere, da hadde jeg sett poenget.

Er nær VM-tittel

Nå håper Keshi at VM i Brasil blir det mesterskapet som en gang for alle viser at afrikanske trenere er gode nok.

Han mener de afrikanske lagene snart kan bli gode nok til å stikke av med VM-tittelen.

– De er veldig nær. De afrikanske lagene er svært gode. De er like gode som alle andre lag der ute. Det er viljen til spillerne som kommer til å utgjøre forskjellen, sier Keshi, som satser på å komme helt til finalen med sitt lag.

– Hvorfor skulle jeg ønske noe mindre enn det for laget mitt, sier treneren.

Det kan imidlertid bli tøft. Nigeria er i gruppe med Argentina, Iran og Bosnia-Hercegovina.

– Jeg tenker ikke på Argentina. Jeg tenker på Iran. La meg bli ferdig med Iran, ber treneren.Fotballnyheter