NRK Meny
Normal

Nigeria valset over Mali og er klare for finale

Nigeria rundspilte Mali og tok seg enkelt videre fra afrikamesterskapets semifinale med 4-1-seier onsdag. Dermed er de også ett skritt nærmere et omstridt sextilbud.

Nigerianerne jubler

De nigerianske spillerne jubler etter en av de fire målene de satte bak Malis målvakt.

Foto: Rebecca Blackwell / Ap

Keshi

Nigerias trener Stephen Keshi, her i samtale med Ahmed Musa, trente tidligere Mali.

Foto: Rebecca Blackwell / Ap

Dermed ble det grønnkledde laget det første som ordnet finaleplass i årets turnering i Sør-Afrika. De møter Ghana eller Burkina Faso i finalen.

Nigerianerne ledet 3-0 ved pause, og Mali var aldri nær å true seieren.

Det hele ble hovedsakelig avgjort i løpet av 20 glimrende Nigeria-minutter i siste halvdel av første omgang:

  • Elderson Echiejile satte først inn 1-0-målet med hodet etter fint forarbeid av Chelsea-proffen Victor Moses.
  • Fem minutter senere satte Ideye Brown inn 2-0, mens Malis midtbanemann Mohamed Sissoko var uheldig og satte ballen i eget mål rett før pause.

Etter en times spill punkterte Ahmed Musa kampen med Nigerias fjerde mål. Cheick Diarra scoret Malis trøstemål kvarteret før slutt.

Revansje for treneren

4-1-seieren var en fin revansje for Nigeria-trener Stephen Keshi, som fikk sparken som malisk landslagssjef i 2011.

– Mali er et godt lag med en stjernespiller som Seydou Keita, men de er ikke så raske bakover. Det utnyttet vi da vi scoret de to første målene våre, sa Keshi.

Nigeria nådde onsdag sin første finale i afrikamesterskapet siden landet tapte på straffer for Kamerun i 2000. Motstander blir enten Burkina Faso eller Ghana, som møtes senere onsdag.

Mali-spillerne har hatt en fin reise gjennom mesterskapet til tross for uroen som herjer i hjemlandet.

Islamistiske opprørere tok kontroll over nordlige deler av landet, men senere har franske og maliske styrker klart å gjenvinne kontrollen over flere av de viktigste byene.

Ett skritt nærmere omstridt sextilbud

Nigerias suksess i afrikamesterskapet i fotball gjør at prostituerte gjør seg klar for å tilby gratis sex i landet. Det har nemlig blitt lovet om laget går helt til topps.

– For å vise vår støtte til laget lover vi fri sex i sju dager i Nigeria hvis de vinner mesterskapet, sa Jessica Elvis i en pressemelding for noen dager siden.

Tilbudet er naturlig nok meget omstridt, og helsepersonell er blant de som fordømmer ANPs ide på det sterkeste og påpeker at mange, mange vil pådra seg hiv og andre alvorlige kjønnssykdommer.

Hun er leder i fagforeningen for prostituerte i Nigeria (ANP). Elvis la til at hun trodde initiativet hadde bidratt til at laget presterte så godt.

Dette er ikke noe nytt fenomen i Afrika. Da Zambia vant semifinalen i mesterskapet i fjor, ble kunder i flere byer tilbudt gratis sex etter fotballseieren.

Avisen The Independent Post meldte da om lange køer utenfor flere av lokalene der de prostituerte holdt til.

Fotballnyheter