Hopp til innhold

NIF vil granske fotballavtalen

- Vi kommer til å be Fotballforbundet om en redgjørelse, sier idrettspresident Børre Rognlien om salget av rettighetene for norsk eliteseriefotball.

Mame Biram Diouf

Canal+ overtardet meste av eliteserien fra 2013, og det er Norsk Tipping og Norges Idrettsforbund bekymret for

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Det er salget av rettighetene til seks av åtte eliteseriekamper til Canal + som får Rognlien til å reagere.

Tirsdag ble det kjent at Canal+ har kjøpt rettighetene til å sende seks av åtte kamper i hver runde på betal-tv fra 2013 til 2016. Og det uten at noen andre fikk sjansen til å legge inn bud - de fik ikke engang vite at rettighetene var lagt ut for salg.

- Jeg er blitt orientert om avtalen av fotballpresident Yngve Hallén, og vi kommer nok til å be om en mer formell forklaring fra Fotballforbundet. Men vi avventer til vi har fått en betenkning fra Norsk Tipping, sier Rognlien til NRK.

Les også: Intern usemje i Fotballforbundet

Nett-TV: Uenighet om rettigheter

Video Uenighet i norsk toppfotball

Uenighet i norsk toppfotball

Frykter for tippemidlene

Video Rognlien: -Rimelig at vi stiller krav

- Vi vil be om en redgjørelse fra Fotballforbundet, sier idrettspresident Børre Rognlien

Foto: Nyhetsspiller

I bakgrunnen spøker nemlig faren for idrettens inntekter gjennom Norsk Tipping. Disse inntektene utgjør om lag 2 milliarder kroner årlig til norske idrettshaller og andre anlegg.

Frykter du at fotballavtalen vil true Norsk Tipping og idrettens inntekter? Diskuter!

Men Norsk Tipping opplever stadig sterkere konkurranse fra utenlandske spillselskaper som kaprer flere og flere norske kunder.

Canal+ er et stort internasjonalt konsern som har et globalt samarbeid med noen av disse konkurrerende tippeselskapene, og Norsk Tipping frykter at deres markedsposisjon blir svekket.

Slutt for Tippeligaen?

Administrerende direktør i Norsk Tipping Torbjørn Almlid.

Norsk Tipping har støttet norsk idrett siden 1948, men nå antyder direktør Torbjørn Almlid at det kan bli akuelt å revurdere forholdet

Foto: Handout / SCANPIX

Direktør Torbjørn Almlid i Norsk Tipping ønsker å evaluere selskapets forhold til norsk fotball etter at Canal+ kjøpte rettighetene uten budrunde.

– Jeg er overrasket over at denne avtalen kommer nå og at den har et slikt omfang. Den vil ha betydning for vårt forhold til norsk toppfotball, sier Almlid til Aftenposten.

Det kan blant annet føre til at begrepet Tippeligaen blir borte - et navn som har eksistert siden tidlig på 90-tallet.

Frykter betting-selskapene

Denne uroen deler ledelsen i Idrettsforbundet, og det er derfor de nå vil se nærmere på saken.

- Det er jo en stund til 2013, men vi i norsk idrett er opptatt av at ikke utenlandske selskaper skal få noe lettere tilgang til det norske markedet gjennom en sånn avtale. Det regner jeg med er blant de tingene som nå må avklares, sier Rognlien.

- Har ingenting å frykte

Daglig leder i Canal+ i Norge, Steinar Brændeland, sier at norsk idrett ikke har noe å frykte.

- Vi skal følge det avtaleverket som ligger der, og skal ikke utfordre det på noen som helst slags måte. Tvert i mot ønsker vi å sette oss ned sammen med både Fotballforbundet og Norsk Tipping for å utvikle produktene sammen, sier Brændeland til NRK.

Han avviser at det er en link mellom Canal+ og internasjonale spillselskaper.

- Vi har ingen faste linker der, det kan vi avklare med én gang. Ordlyden i avtalen med Fotballforbundet går ut på at vi lojalt skal føge opp den samarbeidspartneren Fotballforbundet til enhver tid har på dette området, sier Brændeland.

- Det betyr at vi ikke skal vise reklame eller sponsorplakater for andre enn den partneren Fotballforbundet har til de sendingene, legger Brændeland til.

Fotball

 • Aursnes' trener fikk ny kontrakt etter ni måneder

  Roger Schmidt (56) nyter kjempesuksess i sin første sesong som Benfica-trener. Fredag forlenget han avtalen med Lisboa-klubben til sommeren 2026.

  Tyskeren har mye av æren for at Benfica er blitt blant Europas mest underholdende lag. Kun to tap på 43 kamper er fasiten så langt.

  Med slike resultater nøler ikke Benfica-ledelsen med å plusse på to år til på trenerkontrakten.

  I den portugisisk ligaen topper hovedstadsklubben ti poeng foran toeren Porto, og i Champions League er de klare for kvartfinalespill mot italienske Inter. Drømmen om å gjøre noe virkelig stort i den gjeveste europacupen lever.

  Fredrik Aursnes har under Schmidt fått en nøkkelrolle på Benficas midtbane.

  (©NTB)

  Roger Schmidt og Aursnes
  Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP
 • Tromsø forsterket med Viking-angriper

  Mai Traore (23) lånes ut til Tromsø fra Viking ut årets sesong med opsjon på forlengelse.

  Den guineanske angriperen har de siste månedene vært på utlån i OH Leuven i belgisk fotball. Avtalen varte egentlig til i sommer, men nå vender Traore i stedet nordover, skriver NTB.

  – Vi ser fram til å få Traore med på laget. Han er en spennende angrepsspiller som vi har fulgt over lengre tid, og som vi har stor tro på i sesongen som kommer, sier Tromsøs sportssjef Lars Petter Kræmer-Andressen i en uttalelse på klubbens hjemmeside.

  Mai Traore
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • HamKam låner spiss fra RBK

  Rasmus Wiedesheim-Paul (24) skal spille årets sesong i HamKam. Den svenske angriperen leies inn fra Rosenborg.

  Overgangen ble bekreftet av begge eliteklubbene fredag kveld.

  Wiedesheim-Paul har vært en del av RBK-stallen siden høsten 2020. Der har han spilt 26 kamper og scoret seks mål.

  Svensken har de siste årene også vært lånt ut til Mjällby og Helsingborg i hjemlandet.

  (©NTB)

  Eliteserien i fotball 2021: Sarpsborg 08 - Rosenborg (1-3)
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Bekreftet: Rosenborg hentet finsk spiss

  Agon Sadiku (20) er klar for spill i Rosenborg og Eliteserien kommende sesong. Han kommer inn som en «kriseløsning» etter at Ole Sæter pådro seg en skade.

  Sadiku kommer fra Honka i hjemlandet Finland. RBK bekreftet overgangen og en kontraktslengde på fem sesonger i en Twitter-melding fredag kveld.

  Ifølge Nettavisen skal Sadiku koste i underkant av 7 millioner kroner. Eventuelle bonuser kommer i tillegg.

  RBKs spissjakt ble trappet opp da undersøkelser viste at Ole Sæter er ute med en muskelskade fram til midten av mai. Hans fravær ville vært tungt for laget å dekke inn internt. I tillegg har trønderne hentet Oscar Aga foran sesongstart.

  Kjetil Rekdals menn går i gang med Eliteserien hjemme mot Viking 10. april.

  (©NTB)

  Kjetil Rekdal
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Avis: PL-klubber vil forby bettingsponsorer på draktene

  Klubbene i Premier League er enige om en avtale som gjør at gamblingselskap ikke skal få lov til å fronte seg som hovedsponsor på klubbenes drakter.

  Ifølge The Times skal klubbene møtes torsdag, og en endelig avtale er ventet å komme på plass. Et eventuelt vedtak kan måtte vente til juni når Premier League har sitt sommermøte. Endringene skal foregå over en treårsperiode.

  8 av 20 klubber i toppdivisjonen har et gamblingselskap som hovedsponsor på drakten. Av de åtte er Fulham og Newcastle, men det er fra før bestemt at de skal ha andre sponsorer fra neste sesong.

  Det er likevel ventet at de klubbene som fortsatt ønsker det, vil få lov til å ha gamblingsponsor på ermene på drakten. Sponsorendringene i den engelske toppfotballen kommer av at den britiske regjeringen utarbeider et lovforslag som vil forby reklame for gambling.

  Ifølge The Times har en ikke navngitt klubb opplyst om at de mister rundt 130 millioner kroner i inntekt om de mister sin sponsor. (NTB)

  Britain Soccer Conference League
  Foto: Kin Cheung / AP
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Chelsea v Borussia Dortmund