Vålerenga-talent solgt til Salzburg for kjempesum

Stortalentene Valon Berisha (19) og Håvard Nielsen (19) er klare for den østerrikske seriemesteren Salzburg.

Nielsen og Berisha

Håvard Nielsen og Valon Berisha ble torsdag klare for den østerrikske seriemesteren Red Bull Salzburg.

Foto: RED BULL SALZBURG

Valon Berisha

Valon Berisha.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix
Håvard Nielsen

Håvard Nielsen.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Begge skrev torsdag under for klubben.

Både Viking og Vålerenga kan trolig innkassere godt med penger for talentene.

NRK erfarer at salgssummen for Nielsen alene kan komme opp i overkant av 20 millioner kroner.

Har forhandlet i flere dager

Håvard Nielsen debuterte i eliteserien allerede i 2009, og står oppført med 46 ligakamper for Vålerenga.

Han har tidligere vært på treningsopphold i Inter og Tottenham.

Valon Berisha debuterte også i eliteserien i 2009, og har tross sin unge alder rukket 89 førstelagskamper for Viking.

Agenten: – Kom brått og overraskende på Nilsen

– Det er vanskelig for begge å forlate klubbene sine her hjemme, men det er et steg i riktig retning for begge, sier Solbakken til Aftenposten.

– De har fulgt ham en stund, men det kom brått og overraskende på Nielsen.

Han var nede og så på fasilitetene, og da ble avgjørelsen mye enklere, fortsetter agenten.

Vålerenga aksepterte budet på Nielsen allerede tirsdag, men overgangen var ikke formelt i orden før klokka 15.00 torsdag.

Andresen: – Ville gjerne beholdt ham

– Håvard er et stort talent og er blitt en sentral spiller for oss. Så ut fra en sportslig vurdering ville vi selvfølgelig gjerne beholdt han her. Men slik er det å drive fotballklubb i Norge. Når vi får fram unge spillere som er så gode som Håvard, blir de ofte plukket opp av større klubber, sier VIF-manager Martin Andresen.

Sportslig leder Håvard Lunde tilføyer at det har vært mye interesse rundt spisstalentet den siste tiden, og at tilbudet fra Salzburg var for godt til å avvise.

Berisha: – Perfekt klubb

Tidligere i uken ble det også kjent at Viking godtok det de omtalte som et godt bud fra Salzburg på Berisha. Midtbanespilleren mener han tar det rette steget på karrierestigen.

– Jeg er god nok for nivået her nede, men vil samtidig utvikle meg videre med bedre individuelle spillere rundt meg. Dessuten er Salzburg midt i Europa, og det er lett å bli sett. Jeg ser for meg at Salzburg er en perfekt klubb på veien videre, sier Berisha til Stavanger Aftenblad.

– Vi vel rette en stor takk til Valon. Døren til Viking står alltid åpen for ham, sier Vikings styreleder Geir P. Solstad til klubbens nettsider.

Han legger til at Viking er veldig fornøyd med at handelen er gjennomført, og ønsker Berisha lykke til i ny klubb. Siddisene mottar trolig rundt tolv millioner kroner for landslagsspilleren

Jonevret: – Lykke til

Vikings hovedtrener Kjell Jonevret rakk bare en måned sammen med Berisha. Han sender denne meldingen til Salzburg og Østerrike:

– Viel Glück (lykke til), Valon. Nå venter vi bare på at du skal komme tilbake til Stavanger og arrangere en proffmiddag slik vi har i Sverige, der du inviterer alle lagkameratene dine her i Viking og takker dem for tiden sammen og hva de har betydd for deg, sier Jonevret.

Forhandlingene om overgangene har pågått mellom klubb, spillere og deres felles agent Jim Solbakken de siste dagene, og torsdag ble det altså klart at de forlater eliteserien.

Vant dobbelen i fjor

Den østerrikske Bundesliga startet denne helgen, og nordmennenes nye klubb åpnet med 2-0-seier borte mot Sturm Graz.

«Oksene» tok forrige sesong sin første dobbelttriumf. De vant serien for syvende gang , seks poeng foran Rapid Wien. Cupen vant de for første gang.

I europaligaen hevdet Salzburg seg godt i gruppespillet. De vant sin gruppe, som inneholdt sterke lag som Slovan Bratislava, PSG og finalist Athletic Bilbao.

Laster innhold, vennligst vent..

Fotball

Oppsummert

 • Cirka 20.05: Pressekonferanse med Ståle Solbakken og en utvalgt spiller etter kampen mot Tyrkia.
 • Feiret gull med målfest

  Etter at Leipzig tapte mot Dortmund, var Bayern München ligamestere allerede før kveldens kamp mot Borussia Mönchengladbach. De valgte å feire med en heidundrende målfest.

  Til slutt sto det 6-0 i favør Tysklands desidert beste fotballag, som nå har vunnet gull ni sesonger på rad.

  Robert Lewandowski scoret tre av målene, og er oppe i vanvittige 39 mål på 27 kamper i Bundesliga så langt denne sesongen. Det er 14 mål mer enn nummer to på toppscorerlisten, Erling Braut Haaland.

  Det betyr at polakken kun er ett mål bak Gerd Müllers utrolige målrekord i Bundesliga. Müller ga seg ikke før han hadde 40 fulltreffere i 1971/72-sesongen. Lewandowaki har to kamper å gjøre det på.

  Bayern München
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Hele Odd-laget i karantene

  Søndagens eliteseriekamp mellom Odd og Sandefjord er utsatt på grunn av en positiv koronatest i Odd, melder NTB.

  «Hele laget i Odds Ballklubb er satt i karantene etter at en spiller har fått påvist Covid 19», opplyser klubben selv på sin hjemmeside.

  Kort tid før nyheten om positiv koronatest og utsettelse ble det kjent at Skien sammen med Bamble og Porsgrunn er satt under tiltaksnivå B. Ifølge Telemarksavisa ville ikke Odd kunne hatt publikum på arenaen om klubbens seriestart hadde gått som planlagt.

  Klubbens sportssjef Tore Andersen bekrefter overfor NTB at den koronapositive spilleren kjente på symptomer lørdag formiddag. Vedkommende er satt i isolasjon og følges opp av Odds medisinske apparat.

  – Det er kjedelig. Vi var klare og godt forberedt til kamp. Det er utrolig kjedelig når sånne ting dukker opp. Konsekvensene er så store, sier Andersen.

  Odds Ballklubb
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
 • Thorstvedt-scoring da Genk vant

  Kristian Thorstvedt gjorde 3-0-målet da Genk slo Brugge 3-0 på eget gress i den belgiske mesterskapsgruppen i fotball fredag. Nordmannen hadde også en assist.

  Til tross for seieren ligger fortsatt Genk fem poeng bak serietoppen Brugge. Thorstvedt har scoret fire mål på totalt 26 seriekamper for Genk denne sesongen og spilte hele denne kampen for vertene.

  Thorstvedt.
  Foto: Kurt Desplenter / AFP
 • Ni utbryterklubber får kjempebøter

  Det europeiske fotballforbundet (Uefa) har bestemt at ni av de tolv klubbene som ville bryte ut og danne en superliga slipper unna med bøter, melder NTB.

  Det er imidlertid ikke snakk om småpenger. Hver av klubbene må betale 15 millioner euro, altså nærmere 150 millioner kroner, som skal gå til gressrotfotballen i Europa.

  I tillegg ilegges de en bot som skal tilsvare fem prosent av inntektene etter én sesong med europacupkamper. Uefa legger til at de aksepterer unnskyldningen etter at de forsøkte å starte sin egen superliga. De ni klubbene har sagt ja til å være en del av Uefas turneringssystem framover.

  De risikere ytterligere bøter på opp til 150 millioner euro om de gjør nye forsøk på å bryte ut.

  Ifølge en pressemelding fra Uefa, har de ni klubbene akseptert disse betingelsene.

  Tre klubber risikerter imidlertid enda tøffere sanksjoner. Det gjelder klubbene Juventus, Barcelona og Real Madrid. Trioen har ikke gitt opp planene om en framtidig Super League i europeisk fotball. Saken mot disse klubbene sendes videre til Uefas disiplinærkomité.

  nZptWNhyI8s
  Foto: TOBY MELVILLE / Reuters
 • Haaland usikker før toppkamp

  Det er lite sannsynlig at Erling Braut Haaland spiller Borussia Dortmunds viktige hjemmekamp mot RB Leipzig lørdag, skriver Kicker. Ifølge NTB var ikke storscoreren fra Jæren var ikke å se under Dortmunds siste treningsøkt. Kicker mener det er et klart tegn på at Haaland uteblir fra helgens toppoppgjør mot Alexander Sørloths lag i Bundesliga.

  En lårskade har satt 20-åringen tilbake den siste tiden. Dortmund må vinne for å holde liv i mesterligahåpet.

  Haaland
  Foto: INA FASSBENDER / Reuters
Europa League - Semi Final Second Leg - AS Roma v Manchester United