NRK Meny
Normal

NFF: - Det kan være flere kamper

NFF-president Yngve Hallén frykter at søndagens utsatte førstedivisjonskamp på langt nær er det eneste tilfellet av kampfiksing i norsk fotball.

Hallén

NFF-president Yngve Hallén innrømmer at forbundet muligens har vært naive i forhold til å oppdage kampfiksing i norsk fotball.

Foto: Løvland, Marianne / NTB scanpix

Yngve Hallen

Yngve Hallén er ikke overrasket over at kampfiksing nå har nådd norsk fotball: - Jeg er ikke sjokkert, men veldig skuffet.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Jeg frykter at det er flere kamper som er blitt resultatmanipulert enn det vi har blitt gjort oppmerksomme på, sier Hallén.

Dagens førstedivisjonskamp mellom Ull/Kisa og HamKam ble utsatt grunnet mistanke om at kampen var fikset, altså at kamputfallet på en eller annen måte var manipulert eller forhåndsbestemt.

I tillegg er også andredivisjonskampen mellom Østsiden og Follo fra 24. juni mistenkt for å være resultatmanipulert.

Norges Fotballforbund innkalte derfor til en pressekonferanse søndag ettermiddag for å redegjøre for saken.

– Begynte på fredag

Generalsekretær i forbundet, Kjetil Siem, kunne informere om at fotballforbundet ble kjent med kampfiksingssaken på fredag.

– Dette begynte å rulle på fredag i den aktuelle klubben. De kontaktet oss, og lørdag tok vi kontakt med politiet. De har oppfordret oss til å anmelde saken slik at en fullverdig etterforskning kan startes opp, sier Siem.

Forbundslederen påpeker at han ikke kan si for mye av hensyn til politiets oppstartede etterforskning. Saken først kom frem i lyset etter det oppsiktsvekkende resultatet i andredivisjonskampen mellom Østsiden og Follo den 24. juni.

Follo ledet 3-0 til pause, men Østsiden kom tilbake og vant 4-3 i en overraskende snuoperasjon.

– Praten begynte å gå internt etter det oppsiktsvekkende resultatet og måten resultatet kom på. Så tok ledelsen kontakt med spillerne, og folk begynte å få et forklaringsproblem, sier Siem, som påpeker at dette gjelder kun et fåtall enkeltspillere.

Økt omsetning på en kamp

Grunnen til at de i dag valgte å utsette Ull/Kisa-HamKam var fordi Norsk Tipping og andre bettingtjenester meldte om at det var satt uvanlig mye penger på kampen i forkant.

– Det var en økt omsetning på den aktuelle kampen like i forkant av kampstart. Vi har fått tips og indikasjoner som gjorde at vi så det nærmest som tjenesteforsømmelse ikke å reagere, sa generalsekretær Siem.

– Den ene summen er i 100.000-kroners klassen, men når du har kombinert kampen med en annen og fått en odds på 7-8, så blir det penger av det, sier Hallén.

Begge fotballederne påpeker at dette nå har blitt en politisak, og at ingen av dem har nok kompetanse på feltet til å komme med helt konkrete tiltak som nå blir iverksatt.

– Alt jeg kan si er at det er kvalmende indisier, men ingen bevis, på at dagens kamp var fikset, sier Siem til NRK.

Huitfeldt vil møte med NFF

Anniken Huitfeldt

Kulturminister Anniken Huitfeldt mener kampfiksing kan sammenlignes med doping.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Også kulturminister Anniken Huitfeldt har reagert kraftig på dagens hendelser.

På Facebook forteller hun at kulturdepartementet vil samarbeide med NFF i jobben med å komme til bunns og få bukt med kampfiksing.

– Kampfiksing er like ødeleggende for idretten som doping. Vi har vært forberedt på at dette kan skje i Norge, og at det er større sjanse for at det skjer i lavere divisjoner enn i elitedivisjonen, skriver Huitfeldt på Facebook.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.