NFF: - Det kan være flere kamper

NFF-president Yngve Hallén frykter at søndagens utsatte førstedivisjonskamp på langt nær er det eneste tilfellet av kampfiksing i norsk fotball.

Hallén

NFF-president Yngve Hallén innrømmer at forbundet muligens har vært naive i forhold til å oppdage kampfiksing i norsk fotball.

Foto: Løvland, Marianne / NTB scanpix

Yngve Hallen

Yngve Hallén er ikke overrasket over at kampfiksing nå har nådd norsk fotball: - Jeg er ikke sjokkert, men veldig skuffet.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Jeg frykter at det er flere kamper som er blitt resultatmanipulert enn det vi har blitt gjort oppmerksomme på, sier Hallén.

Dagens førstedivisjonskamp mellom Ull/Kisa og HamKam ble utsatt grunnet mistanke om at kampen var fikset, altså at kamputfallet på en eller annen måte var manipulert eller forhåndsbestemt.

I tillegg er også andredivisjonskampen mellom Østsiden og Follo fra 24. juni mistenkt for å være resultatmanipulert.

Norges Fotballforbund innkalte derfor til en pressekonferanse søndag ettermiddag for å redegjøre for saken.

– Begynte på fredag

Generalsekretær i forbundet, Kjetil Siem, kunne informere om at fotballforbundet ble kjent med kampfiksingssaken på fredag.

– Dette begynte å rulle på fredag i den aktuelle klubben. De kontaktet oss, og lørdag tok vi kontakt med politiet. De har oppfordret oss til å anmelde saken slik at en fullverdig etterforskning kan startes opp, sier Siem.

Forbundslederen påpeker at han ikke kan si for mye av hensyn til politiets oppstartede etterforskning. Saken først kom frem i lyset etter det oppsiktsvekkende resultatet i andredivisjonskampen mellom Østsiden og Follo den 24. juni.

Follo ledet 3-0 til pause, men Østsiden kom tilbake og vant 4-3 i en overraskende snuoperasjon.

– Praten begynte å gå internt etter det oppsiktsvekkende resultatet og måten resultatet kom på. Så tok ledelsen kontakt med spillerne, og folk begynte å få et forklaringsproblem, sier Siem, som påpeker at dette gjelder kun et fåtall enkeltspillere.

Økt omsetning på en kamp

Grunnen til at de i dag valgte å utsette Ull/Kisa-HamKam var fordi Norsk Tipping og andre bettingtjenester meldte om at det var satt uvanlig mye penger på kampen i forkant.

– Det var en økt omsetning på den aktuelle kampen like i forkant av kampstart. Vi har fått tips og indikasjoner som gjorde at vi så det nærmest som tjenesteforsømmelse ikke å reagere, sa generalsekretær Siem.

– Den ene summen er i 100.000-kroners klassen, men når du har kombinert kampen med en annen og fått en odds på 7-8, så blir det penger av det, sier Hallén.

Begge fotballederne påpeker at dette nå har blitt en politisak, og at ingen av dem har nok kompetanse på feltet til å komme med helt konkrete tiltak som nå blir iverksatt.

– Alt jeg kan si er at det er kvalmende indisier, men ingen bevis, på at dagens kamp var fikset, sier Siem til NRK.

Huitfeldt vil møte med NFF

Anniken Huitfeldt

Kulturminister Anniken Huitfeldt mener kampfiksing kan sammenlignes med doping.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Også kulturminister Anniken Huitfeldt har reagert kraftig på dagens hendelser.

På Facebook forteller hun at kulturdepartementet vil samarbeide med NFF i jobben med å komme til bunns og få bukt med kampfiksing.

– Kampfiksing er like ødeleggende for idretten som doping. Vi har vært forberedt på at dette kan skje i Norge, og at det er større sjanse for at det skjer i lavere divisjoner enn i elitedivisjonen, skriver Huitfeldt på Facebook.

Fotball

Oppsummert

 • Etter kampen: Bodø/Glimt og Roma stiller til pressekonferanse.
 • Amerikaner vil kjøpe Rooneys klubb

  Den amerikanske forretningsmannen Chris Kirchner vil kjøpe den engelske fotballklubben Derby, som har legenden Wayne Rooney som trener.

  Kirchner, som har stiftet logistikkteknologi-selskapet Slync.io, har skrevet til klubbens supportere og opplyst at han ønsker å kjøpe klubben.

  Derby er satt under administrasjon og konkursbeskyttelse. Det har sørget for at klubben er blitt trukket tolv poeng og er sist i mesterskapsserien.

  Kirchner ber om godkjenning fra det engelske ligasystemet.

  – Jeg vil respektere den prosessen. Mitt team er uansett i gang med samtaler med alle involverte om hvor vi skal starte, skriver Kirchner.

  Han skriver videre at han særlig er imponert over holdningen til manager Wayne Rooney. (NTB)

  FILE PHOTO: Championship - Derby County v Stoke City
  Foto: Molly Darlington / Reuters
 • Reiten drillet som venstreback

  Guro Reiten kan tirsdag skrive seg på lista over angrepsspillere som har spilt venstreback på kvinnelandslaget. Hun ble drillet der før Belgia-kampen.

  – Jeg gjør jobben jeg blir satt til, og i dag var det der, sa Reiten til NTB etter treningen på Ullevaal, der Norge skal ta imot den antatt hardeste rivalen i kampen om gruppeseier og VM-billett. Det kan bli en svært viktig kamp.

  – Julie Blakstad fikk en kraftig lårhøne mot Polen, og vi trengte å finne en løsning om hun ikke kan spille. Vi har vært innom flere ulike alternativer, men Guro har vært vingback i Chelsea i ganske mange kamper denne sesongen, så det føles ikke helt unaturlig å teste henne som back, sa Martin Sjögren til NTB.

  Han har ikke utelukket at Blakstad kan bli klar.

  – Hun testet seg i dag, og det så vel ut som det gikk ganske bra. Hun var iallfall med på trening, men jeg må gjøre en vurdering med det medisinske teamet og høre hva de mener. (NTB)

  Kvinnelandslaget fotball trener
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Berg mister toppkamp mot Molde

  Bodø/Glimts Patrick Berg er uaktuell til toppkampen mot Molde onsdag etter en kneskade i søndagens kamp mot Strømsgodset.

  Det ble umiddelbart fryktet en alvorlig kneskade. Etter MR-undersøkelse viser det seg at skaden er mindre alvorlig enn fryktet.

  Patrick Berg og Alfons Sampsted mot Roma
  Foto: Sondre Skjelvik / NRK
 • Berg mister toppkampen mot Molde

  Bodø/Glimts Patrick Berg er uaktuell til seriefinalen mot Molde onsdag, men mandag kom det likevel positive nyheter rundt kneskaden han har pådratt seg.

  Berg gikk av banen etter å ha fått seg smell i kampen mot Strømsgodset søndag. Umiddelbart ble det fryktet en alvorlig kneskade.

  Mandag var Berg på MR-undersøkelse. På egne nettsider omtaler Glimt skaden som mindre alvorlig enn fryktet.

  – Vi må se an Patrick fra dag til dag. Det er for tidlig å si noe om når han er tilbake, men det er gode nyheter at det ikke er like alvorlig som mange fryktet, sier klubblege Morten Sørgård.

  Patrick Berg og Alfons Sampsted mot Roma
  Foto: Sondre Skjelvik / NRK
 • Moi mister cupkamp mot Chelsea

  Mohamed Elyounoussi går mandag gjennom et lite inngrep i tommelen. Det gjør landslagsprofilen uaktuell til Southamptons ligacupmøte med Chelsea.

  Southampton bekrefter operasjonen på sine nettsider. Premier League-klubben opplyser at Elyounoussi trenger noen dagers hvile etter at tommelen er fikset.

  Sist uke fortalte Elyounoussi til TV 2 at han skadet tommelen da han scoret det første av sine to mål for Norge mot Montenegro i VM-kvalifiseringen. Han trodde et inngrep vil gjøre at han kom til å miste flere kamper. Så ille ser det ikke ut til å bli.

  Southampton regner med at Moi vil være klar igjen allerede mot Watford lørdag.

  Norge har viktige landskamper mot Latvia og Nederland neste måned.

  Mohamed Elyounoussi
  Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Skadekrisen vokser for Norge – nok et forfall før skjebnekampen

World Cup - UEFA Qualifiers - Group I - Hungary v England