NFF: - Det kan være flere kamper

NFF-president Yngve Hallén frykter at søndagens utsatte førstedivisjonskamp på langt nær er det eneste tilfellet av kampfiksing i norsk fotball.

Hallén

NFF-president Yngve Hallén innrømmer at forbundet muligens har vært naive i forhold til å oppdage kampfiksing i norsk fotball.

Foto: Løvland, Marianne / NTB scanpix

Yngve Hallen

Yngve Hallén er ikke overrasket over at kampfiksing nå har nådd norsk fotball: - Jeg er ikke sjokkert, men veldig skuffet.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Jeg frykter at det er flere kamper som er blitt resultatmanipulert enn det vi har blitt gjort oppmerksomme på, sier Hallén.

Dagens førstedivisjonskamp mellom Ull/Kisa og HamKam ble utsatt grunnet mistanke om at kampen var fikset, altså at kamputfallet på en eller annen måte var manipulert eller forhåndsbestemt.

I tillegg er også andredivisjonskampen mellom Østsiden og Follo fra 24. juni mistenkt for å være resultatmanipulert.

Norges Fotballforbund innkalte derfor til en pressekonferanse søndag ettermiddag for å redegjøre for saken.

– Begynte på fredag

Generalsekretær i forbundet, Kjetil Siem, kunne informere om at fotballforbundet ble kjent med kampfiksingssaken på fredag.

– Dette begynte å rulle på fredag i den aktuelle klubben. De kontaktet oss, og lørdag tok vi kontakt med politiet. De har oppfordret oss til å anmelde saken slik at en fullverdig etterforskning kan startes opp, sier Siem.

Forbundslederen påpeker at han ikke kan si for mye av hensyn til politiets oppstartede etterforskning. Saken først kom frem i lyset etter det oppsiktsvekkende resultatet i andredivisjonskampen mellom Østsiden og Follo den 24. juni.

Follo ledet 3-0 til pause, men Østsiden kom tilbake og vant 4-3 i en overraskende snuoperasjon.

– Praten begynte å gå internt etter det oppsiktsvekkende resultatet og måten resultatet kom på. Så tok ledelsen kontakt med spillerne, og folk begynte å få et forklaringsproblem, sier Siem, som påpeker at dette gjelder kun et fåtall enkeltspillere.

Økt omsetning på en kamp

Grunnen til at de i dag valgte å utsette Ull/Kisa-HamKam var fordi Norsk Tipping og andre bettingtjenester meldte om at det var satt uvanlig mye penger på kampen i forkant.

– Det var en økt omsetning på den aktuelle kampen like i forkant av kampstart. Vi har fått tips og indikasjoner som gjorde at vi så det nærmest som tjenesteforsømmelse ikke å reagere, sa generalsekretær Siem.

– Den ene summen er i 100.000-kroners klassen, men når du har kombinert kampen med en annen og fått en odds på 7-8, så blir det penger av det, sier Hallén.

Begge fotballederne påpeker at dette nå har blitt en politisak, og at ingen av dem har nok kompetanse på feltet til å komme med helt konkrete tiltak som nå blir iverksatt.

– Alt jeg kan si er at det er kvalmende indisier, men ingen bevis, på at dagens kamp var fikset, sier Siem til NRK.

Huitfeldt vil møte med NFF

Anniken Huitfeldt

Kulturminister Anniken Huitfeldt mener kampfiksing kan sammenlignes med doping.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Også kulturminister Anniken Huitfeldt har reagert kraftig på dagens hendelser.

På Facebook forteller hun at kulturdepartementet vil samarbeide med NFF i jobben med å komme til bunns og få bukt med kampfiksing.

– Kampfiksing er like ødeleggende for idretten som doping. Vi har vært forberedt på at dette kan skje i Norge, og at det er større sjanse for at det skjer i lavere divisjoner enn i elitedivisjonen, skriver Huitfeldt på Facebook.

Fotball

 • Kneoperert Jarstein ute til nyåret

  Rune Almenning Jarstein må vente en stund til på sitt comeback på fotballbanen. Han har vært gjennom en kneoperasjon, melder Hertha Berlin.

  Klubben skriver på sitt nettsted at operasjonen var vellykket, men at Jarstein må belage seg på et treningsavbrekk og at han først over nyttår kan være tilbake på treningsfeltet.

  Jarstein har ikke spilt siden han testet positivt på koronaviruset like etter landslagssamlingen i mars. Hans covidsykdom fikk et alvorlig forløp, og han pådro seg også en hjertemuskelbetennelse.

  Veien tilbake til full fotballaktivitet har vært lang, men Jarstein var veldig nær før kneet begynte å krangle.

  Fotball, VM-kvalifisering: Trening med Norges herrelandslag
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Får møte Young Boys i England

  Mesterligakampen mellom Manchester United og Young Boys i neste uke kan spilles på Old Trafford som følge av at sveitserne har fått unntak fra karantenereglene.

  Det opplyser Young Boys på sitt nettsted. Det var i utgangspunktet fare for at kampen måtte spilles på nøytral grunn ettersom reisende fra Storbritannia til Sveits må i ti dagers koronakarantene fra ankomst.

  Young Boys skriver at klubben har fått spesialunntak av kantonen Bern som gjør at de unngår karantene ved hjemkomst. (NTB)

  Premier League - Chelsea v Manchester United
  Foto: DAVID KLEIN / Reuters
 • Jarstein operert i kneet

  Rune Almenning Jarstein ble tirsdag operert for en kneskade. Det bekrefter Hertha Berlin-keeperen selv til VG.

  Han har slitt helt siden mars med koronaviruset, og nå møter han altså nok et hinder før en mulig retur på banen.

  – Litt kjipt, selvfølgelig. Men får ikke gjort noe med det. Positivitet er viktig, sier Jarstein til VG.

  37-åringen sier at han ikke vet når han er tilbake på banen igjen. Det er minisken og noe knebrusk som har blitt fikset på.

  Semifinale EM playoff Norge - Serbia (1 - 2)
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Kjøpte cricketklubb i Emiratene

  Manchester United-eier Avram Glazer har investert i en cricketklubben i den nystartede Twenty20-ligaen i De forente arabiske emirater.

  Det kunngjorde ligaarrangøren onsdag. Glazer, som også er eier i NFL-klubben Tampa Bay Buccaneers, gjennomførte kjøpet gjennom sin rolle som styreleder i investeringsselskapet Lancer Capital, skriver AFP.

  Glazer-familien mislyktes nylig i forsøket på å kjøpe et av to nye franchiser i den pengesterke indiske cricketligaen. I stedet skal de eie en av seks klubber som starter ligaen i Emiratene fra februar eller mars neste år.

  – Jeg er veldig spent på å ta del av UAE T20 fra starten av. Det blir en liga i verdensklasse som kommer til å styrke cricketsportens frammarsj i Emiratene, uttaler Avram Glazer.

  Avram Glazer
  Foto: Jon Super / AP
 • VIF-keeper mister sesonginnspurten

  Vålerenga-målvakt Kjetil Haug har skadet skulderen og går glipp av de siste to rundene i Eliteserien, opplyser VIF.

  Haug pådro seg skaden i en duell i søndagens ligakamp mot Odd. Han måtte forlate banen med smerter i skulderen.

  Mathias Dyngeland skal vokte Vålerenga-buret i Haugs skadefravær. Laget møter Mjøndalen (h) og Kristiansund (b) i årets to siste kamper.

  Eliteserien i fotball 2021: Sarpsborg 08 - Vålerenga
  Foto: Christoffer Andersen / NTB

Messi fikk Gullballen for sjuende gang: – Det er utrolig å være her i kveld

Zlatan Ibrahimovic