Sier nei til videodømming tross grove dommerfeil

En rekke feilaktige offsideavgjørelser har provosert mange under fotball-VM. Men ekspertene mener tiden likevel ikke er moden for videodømming av tvilstilfellene.

Offside

Bosnia-Hercegovina fikk annullert sin scoring mot Nigeria. Men videoen av situasjonen viser at annullingen var feil (se video av situasjonen i artikkelen).

Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet!

Dommerne har som vanlig vært i fokus i fotball-VM, blant annet for tvilsomme og direkte feilaktige offside-avgjørelser.

Edin Dzeko

Bosnia-Hercegovinas Edin Dzeko raste mot dommeren etter å ha fått målet mot Nigeria feilaktig annullert.

Foto: UESLEI MARCELINO / Reuters

En gjennomgang av VM-kampene som har blitt spilt så langt viser at både Mexico, Sveits og Bosnia-Hercegovina har fått scoringer feilaktig annullert på grunn av offside i VM (se oversikt og videoer lenger nede i artikkel).

– Man må helt klart innrømme at det har vært noen feilaktige offsideavgjørelser i dette VM, sier dommersjef i Norges Fotballforbund, Rune Pedersen, til NRK.no.

Annuleringene har blåst liv i debatten om videodømming, en debatt som blusset opp under forrige VM.

Da fikk ikke Englands Frank Lampard godkjent sin scoring mot Tyskland, til tross for at ballen var en halv meter innenfor målstreken.

I dette VM er det for første gang brukt mållinjeteknologi i et verdensmesterskap. Teknologien ble tatt i bruk for aller første gang under kampen mellom Frankrike og Honduras for å avgjøre om franskmennenes andre scoring var i mål.

Tror ingen trenere vil ha det

Dommersjef Rune Pedersen er kritisk til kvaliteten på mye av dømmingen, men er likevel motstander av å innføre full videodømming i fotball-VM.

Pedersen

Dommersjef i NFF, Rune Pedersen: - Så langt tror jeg ingen trenere ønsker full videodømming.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

– Jeg er skeptisk til at en offside skal være viktigere enn andre forseelser, og jeg tror at trenere mener at et feilaktig rødt kort og et feilaktig straffespark vil være like viktig. Så langt tror jeg ingen trenere ønsker full videodømming, og med det bakteppet tror jeg ikke det er grunn til å gå drastisk til verks ennå, sier han.

– Ser du noen fordeler med å innføre full videodømming?

– Det er mange fordeler med videodømming, absolutt. Men jeg tror at vi vil få en helt annen type idrett.

– Hvor mange situasjoner per omgang skal kunne videodømmes og hvordan skal spillet gjenopptas? Det er en del scenarier som alle som ønsker seg videodømming bør tenke over før man går til et slikt skritt, påpeker han.

– Nivået ikke like høyt

Rune Pedersen er mer opptatt av å heve kvaliteten på VM-dommerne enn å innføre mer teknologi på fotballbanen.

– Hvis man sammenligner VM med EM for to år siden, var treffprosenten på offsidevurderinger veldig høy i 2012. Det sier meg at det trengs trening, oppfølging og bedre perfeksjonering av alle assistentdommerne. Man har fortsatt en vei å gå i VM, sier han og utdyper:

– I et VM er det dommere og assistentdommere fra alle verdensdeler, og nivået er kanskje ikke like skarpt overalt. Det betyr at man får litt ujevne prestasjoner.
Løken

Ønsker bedre teknologi

Lise Klaveness

NRKs fotballekspert Lise Klaveness: – Personlig føler jeg meg ikke klar.

Foto: NRK

NRKs fotballekspert Karl-Petter Løken synes debatten om videodømming er svært vanskelig. Den tidligere landslagsspilleren mener likevel at tiden ikke er moden for å innføre slik teknologi på fotballbanen.

– Det må være teknologi som er umiddelbar, slik at situasjonen kan avklares der og da. Du kan ikke finne ut av om det er mål etter at man har fullført en offside eller en ikke-offside.

– Alle ønsker jo rettferdighet, og spesielt i et VM der det er så små marginer, men det må være en teknologi som kan vurdere alle situasjoner, sier han.

Løken ser likevel ikke bort ifra den teknologiske utviklingen etter hvert vil føre til store endringer.

– Det kan nok hende at det kommer teknologi som gjør at assistentdommere blir unødvendig. Hvis man får teknologi som tar innkast og offisde, kan man heller få en dommer på hver banehalvdel. Men når det er sagt, er det viktig at ikke teknologien alene skal avgjøre en fotballkamp.

– Jeg ser helt klart fordeler med det, men en viss konservatisme er sunt. Det skal være en viss modningsprosess før man tar det i bruk, understreker NRKs fotballekspert.

Klaveness: – Ikke klar

Tidligere landslagsspiller og fotballekspert for NRK, Lise Klaveness, mener dommervurderingene er en integrert del av spillet.

– Personlig føler jeg meg ikke klar for at dette blir automatisert. Etter min mening har linjedommerne vært gode i dette mesterskapet, sier hun.

– Det er mulig at dette er sentimentalitet på linje med protestene som i sin tid kom mot fargefjernsyn, og at videodømming er en uunngåelig uutvikling, men for meg er dette uansett prematurt. Jeg setter pris på den samhandlingen fotballspillet påtvinger dommere og spillere å ha, forteller Klaveness.

Disse har blitt snytt for mål:

13. juni: Mexico - Kamerun.

Mexico og Giovani dos Santos blir snytt for to mål i denne kampen fordi dommer blåser for offside.

Kampen er 12 minutter gammel når Giovani dos Santos setter ballen i mål etter en pasning fra Hector Herrera. Dommer blåser imidlertid for offside. Det er hårfine marginer, men TV-bildene viser at målet skulle vært godkjent.

Etter 30 minutters spill flagger så assistentdommer for offside når Giovani dos Santos igjen setter ballen i mål. Igjen viser bildene at avgjørelsen er feil, og at målet skulle vært godkjent. Mexico vinner likevel til slutt kampen 1-0.

Saken fortsetter under video

Komm.: Andreas Stabrun Smith

VIDEO: Her snytes Mexico for et mål.

Mexico snytes igjen

VIDEO: Mexico blir fratatt nok et mål på grunn av feilaktig offsidevurdering.

15. juni: Sveits - Ecuador.

Sveits-spilleren Josip Drmic setter ballen i mål fra kloss hold etter 70 minutters spill på stillingen 0-0, men vinkes av for offside.

TV-bildene viser at det var en feilaktig avgjørelse, og Sveits blir snytt for et mål. Laget avgjør imidlertid kampen på overtid og vinner til slutt 2-1.

Saken fortsetter under video

Feilaktig annullert scoring for Sveits

VIDEO: Bildene viser at scoringen ble feilaktig annullert.

22. juni: Nigeria - Bosnia-Hercegovina.

Et feilaktig annullert mål i denne kampen blir skjebnesvangert for Bosnia-Hercegovina. Laget er nå ute av VM etter null poeng på to kamper, men i kampen mot Nigeria skulle bosnierne tatt ledelsen etter 21 minutters spill.

Edin Dzeko setter ballen i mål, men blir etter en stund avblåst for offside av dommer Peter O'Leary. Avgjørelsen er feil, reprisen viser at en nigeriansk spiller henger igjen i forsvar når pasningen kommer.

Åtte minutter senere går Nigeria opp i ledelsen ved Peter Odemwingie. Scoringen avgjør kampen som ender 1-0.

– Hva som skjedde? Dommeren skjedde. Vi må reise hjem, og vi er lei oss for det, men dommeren bør også reise hjem, for han endret resultatet. Han endret kampen, og derfor tapte vi, sa Dzeko.

– Det er ikke første gang en dommer har tatt en dårlig avgjørelse i dette VM, og det blir ikke siste, konstaterte landslagssjef Safet Susic etter kampen.

Edin Dzeko setter ballen i mål, men blir avblåst for offside.

VIDEO: Reprisen viser at det ikke var offside da Bosnia-Hercegovina scoret etter 21 minutter.

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Sarpsborg 08 vant hele 3-0 over Vålerenga borte i semifinalen i cupen onsdag kveld. De møter vinneren av kampen Molde-Lillestrøm som spiller torsdag.
Se alle målene her.
Se alle målene her.