NRK Meny
Normal

Utskjelt og ydmyket – nå er de på vei mot toppen igjen

Nederland fikk kritikk etter det mange mente var grisespill mot Spania i VM i 2010. I EM i 2012 tapte de alle tre kampene. To år senere er de i ferd med å spille seg tilbake i fotballelskeres hjerter.

Van Dersie og Depay

Nederland vant alle kampene sine i gruppespillet. Her feirer Robin van Persie sammen med Memphis Depay etter Depays mål mot Australia.

Foto: DAMIEN MEYER / Afp

Laster innhold, vennligst vent..

Etter full pott i gruppespillet framstår «Oranje» som en knallsterk utfordrer i VM, og har scoret ti mål så langt – flest av alle.

Nederland har lenge blitt regnet som et de mest underholdende lagene innen fotball. Totalfotballen og arven etter spillere som Johan Cruyff har sikret dette.

– Nederland har alltid vært morsomme å se på når de er på beste. De har en tradisjon med driblesterke vinger og dyktige angripere, og de er en veldig leken og underholdende fotballnasjon, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb til NRK.

– En brutal kamp

Men Nederlands rykte har fått seg en betydelig knekk de siste årene. I VM i 2006 fikk de den tvilsomme æren av å spille i den kampen i VM-historien med flest kort. 16 gule og fire røde kort ble det i kampen mot Portugal.

Kampen har i ettertid blitt kalt «slaget i Nürnberg».

I VM i 2010 fikk Nederland igjen kritikk for grisespill, denne gangen i finalen mot Spania. Sju nederlandske spillere fikk gult kort, i tillegg ble John Heitinga utvist. Nigel de Jong huskes for å ha karatesparket Xabi Alonso, men slapp utrolig nok unna det røde kortet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

De Jong sparker Alonso

Denne situasjonen noe av det folk husker best fra VM-finalen i 2010. Nigel de Jong fikk utrolig nok ikke rødt for dette sparket mot Xabi Alonso.

Foto: Daniel Ochoa de Olza / Ap

– Det ble en brutal kamp, men jeg føler den ga et feil stempel til Nederland. Jeg har aldri opplevd dem som et usympatisk lag tidligere, sier Nils Johan Semb.

– Nederland er et lag som tradisjonelt sett har hatt mange tilhengere, men så var det mange som begynte å hate dem etter finalen mot Spania, sier NRKs ekspert Lise Klaveness.

– Spania sto jo for kremfotballen, så det var veldig lett å mislike Nederland i den kampen. De skulle jo hatt flere røde kort også, påpeker Klaveness, og trekker fram de Jong som et soleklart eksempel.

Bryter med stilen

På tross av dette fungerte i det minste det resultatmessige meget bra for Nederland, men i EM i 2012 gikk også det på tverke. Tre tap i gruppespillet mot Danmark, Tyskland og Portugal, og rett ut av EM for Nederland. Trener Bert van Marwijk sa opp ti dager etter Nederlands siste kamp.

Påtroppende Manchester United-trener Louis van Gaal tok over, og med ett gikk det så mye bedre. Laget sikret 28 av 30 mulige poeng i VM-kvalifiseringen.

Etter gruppespillet i Brasil står de med full pott før de møter Mexico i åttedelsfinalen.

Louis van Gaal

Nils Johan Semb mener Louis van Gaal har vært klok taktisk ved å spille kontringsbasert fotball.

Foto: Wong Maye-E / Ap

Nils Johan Semb mener van Gaal har oppnådd suksessen gjennom metoder som er svært utradisjonelle for nederlandsk landslagsfotball.

– Van Gaal bryter jo med den nederlandske filosofien og grunntanken, jeg har bare ventet på at Cruyff skal komme på banen og kritisere ham. Det er et Nederland som ikke er det ballbesittende laget vi er vant til, men et lag som satser på kontringer, sier Semb.

– Chile hadde vel 65 prosent i ballbesittelse i første omgang, og det er ganske sensasjonelle tall, men Nederland vant fortjent til slutt. Van Gaal er en pragmatisk trener, han ser hva slags spillermateriale han har, så sånn sett har han lyktes taktisk, fortsetter den tidligere landslagstreneren.

Og Semb har helt rett i at Johan Cruyff er kritisk til van Gaals Nederland.

– Vi har gått videre, men vi har ikke spilt så bra. Jeg likte hvordan Tyskland spilte mot Ghana, sånn burde Nederland spille også. Resultatene har vært bra, men nå må vi spille bra fotball også, sier den nederlandske legenden, ifølge Daily Mail.

Dyrker lederne

Lise Klaveness tror van Gaal har lyktes i å fremheve de naturlige lederne i Nederlands tropp.

– Når trenere går inn og prøver å endre lederne i troppen fungerer det dårlig, for en rangordning er det uansett. Så for meg virker det som om van Gaal har gitt Robben en klar lederrolle, og det må han ha, selv om han av og til kan virke som en litt vanskelig person å ha med å gjøre sier Klaveness.

Robben

Lise Klaveness tror van Gaal har gitt Arjen Robben en klar lederrolle i det nederlandske laget.

Foto: Wong Maye-E / Ap

Hun tror også van Gaal har jobbet mye med Nederlands forsvarsspill.

– De jobber mye hardere hjemover nå enn i 2012. Da var det krise bakover, så det virker som om noen har sagt til dem at her må de flytte beina. I tillegg tror jeg de har fått knallharde krav til treningen de må legge ned. Det er varmt i Brasil, men de virker som det europeiske laget som er minst påvirket av det.

Innbitte

Før mesterskapet så ikke til å være et lag sprudlende av selvtillit. I privatkampene før mesterskapet var det liten glede å spore i ansiktene til nederlenderne.

– De så utrolig innbitte ut. Det var ingen som feiret målene, det virket som en intern konkurranse og dårlig stemning, sier Lise Klaveness.

Jubelen var likevel høyst til stede da Spania ble knust i Nederlands første kamp.

– I ettertid tror jeg de var slik fordi de ønsket å oppnå noe. De måtte være så innbitte for å kunne konsentrere seg og prestere, sier Klaveness.

Nils Johan Semb sier det godt kan ha vært dårlig stemning i spillergruppa før VM, men at suksessen i gruppespillet har snudd det.

– Vi ser det gang etter gang i mesterskap. Når store nasjoner med store stjerner gjør det bra, skaper det samhold, og går det dårlig, skaper det gnisninger. Det er en del av VM-historien, sier Semb.

Kommentatorer: Christian Nilssen og Tom Nordlie

Se Nederland ydmyke Spania i den første kampen i gruppespillet.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.