Den tradisjonsrike klubben – Europas mestvinnende med 54 ligatitler – trenger støtte fra sju av klubbene for å få lov til å fortsette i Premier League.
Men i går kveld hadde seks av Rangers' 11 konkurrenter sagt nei.
Det endelige avslaget kommer formelt på ligklubbenes møte 4. juli. Men hvis ikke minst to av de seks klubbene ombestemmer seg til da, er Rangers ute.
Les:
- Det er forferdelig synd, spesielt for supporterne. De tar nok dette tungt, sier Ståle Stensaas til NRK.
Han er én av bare seks nordmenn som har spilt for klubben. Stensaas fikk 21 kamper i de tre sesongene (1997-2000) han spilte der.
- Det er jo en enorm klubb, en av de store i Europa. Så det er veldig synd at den nå blir borte, sier Stensaas.
- Har du fortsatt følelser for klubben?
- Nei, egentlig ikke. Den er et avsluttet kapittel for meg, sier trønderen, som gikk til Rangers fra Rosenborg, og tilbake igjen etter Rangers-oppholdet.
- Og det er klart at "Old Firm" er noe helt spesielt, og derfor kommer til å bli savnet, selv om det nok var større for 15-20 år siden enn nå, sier Stensaas.
Nederst i ligaen?
Hvis ikke alt snur seg på en mirakuløs måte før 4. juli, må Rangers sende ny søknad, denne gang om å få delta i den skotske ligaen, i en av divisjonene under Premier League. Om det blir på nivå to, tre eller fire fra høsten av er helt uvisst. Men det betyr langt mindre glamorøse kamper.
Det kan bety kamper mot lag som Stranraer, Elgin, Berwick og Peterhead - klubber som sannsynligvis vil juble over å få besøk av Rangers når ligaen begynner 4. august.
Da forsvinner nok også de beste spillerne. Det er juridisk uklarhet om kontraktene deres uten videre kan overføres til den nye klubben som en del av Rangers' aktiva, eller om de bare er bundet til den gamle klubben.
.1,3 milliarder i gjeld
Bakgrunnen er at det i vinter kom for en dag at Rangers hadde pådratt seg en enorm gjeld, mye av den er ubetalt skatt. Gjelden viste seg å beløpe seg til svimlende 1,3 milliarder kroner.
Klubben ble satt under administrasjon, og administratorene godkjente seinere et salg av klubben til et konsortium under ledelse av Charles Green. De prøvde å få til en gjeldssanering, men kreditorene ville ikke godta det.
Dermed opprettet de nye eierne en ny klubb og overførte alle Rangers' aktiva til dem, inkludert enorme Ibrox Stadium med plass til 51.000 tilskuere, og det store og moderne treningsfeltet Murray Park.
Men en ny klubb kunne ikke automatisk overta Rangers' plass i ligaen. Den måtte søke, og nå blir altså søknaden avslått.
Hearts, Hibernian, Dundee United og Inverness sa tidlig nei til "nye" Rangers, og i går fikk de følge av Aberdeen og St. Johnstone. Da får de uansett ikke nok oppslutning til å få søknaden godkjent - hvis disse klubbene står på sitt.
"Old Firm" blir borte
Dermed er det også slutt på tradisjonsrike "
". Kampene mellom Glasgow-rivalene Rangers og Celtic er ett av Europas heteste byderby.Video: Fotballkrigen - her fra Glasgow (artikkelen fortsetter under videoen):
Det bygger på gamle motsetninger mellom protestanter og katolikker, og ble første gang spilt i 1888. Rangers er protestantenes klubb, Celtic katolikkenes.
Nå vil disse kampene i beste fall komme tilbake når Rangers eventuelt har spilt seg fra nederste liganivå tilbake til Premier League.
Det er verdt å merke seg at klubbene sier nei til tross for at rivaliseringen mellom Glasgow-klubbene genererer mye penger inn i den skotske fotballen. Når én av gigantene blir borte, vil det bety merkbart lavere TV- og publikumsinntekter for alle klubbene.
Ambivalent Celtic-supporter
- Jeg er litt ambivalent her, sier Bent Ulvang Johansen. Han er nestleder i Supporterunionen for britisk fotball og medlem av Celtics supporterklubb i Norge - en klubb med rundt 80 medlemmer.
- Som Celtic-supporter mener jeg selvsagt at Rangers fortjener straff. Men samtidig tror jeg vi trenger "Old Firm"-kampene. Jeg er redd at også Celtic får det vanskeligere med å få og beholde gode spillere hvis de kampene blir borte. Og inntektene vil gå ned, sier Johansen til NRK.
Celtic har selv ikke sagt hva de kommer til å stemme 4. juli. De har tidligere sagt at Rangers bør få en straff, men de har ikke sagt noe om den bør bestå i utstengelse fra Premier League.
- Det er nok taktisk. Jeg vet ikke mer om hva de egentlig mener, sier Johansen.
Som om ikke alt dette var nok problemer for den tradisjonsrike Glasgow-klubben, så har politiet også innledet etterforskning. Det gjelder forhold rundt forrige eierskifte da Craig Whyte overtok aksjemajoriteten i klubben så seint som i fjor.