NRK Meny
Normal

Freddy Adu trener med Stabæk: – Det har vært mye press

Det tidligere stortalentet Freddy Adu (25) innrømmer at han er langt unna kampform. Likevel gjør han nok et forsøk på å slå gjennom i europeisk fotball – denne gang i Stabæk.

Mannen som en gang ble beskrevet som "den neste Pele" som 14-åring, er i disse dager på prøvespill i Stabæk. 25 år gamle Freddy Adu håper nå å få fart på karrieren i Norge etter noen tunge år rundt omkring i Europa, USA og Sør-Amerika.

Freddy Adu er i norge i et forsøk på å spille seg inn på Stabæks lag.

Freddy Adu

Freddy Adu deltok i U17-VM for USA allerede som 14-åring. Her i duell med to koreanere.

Foto: LEHTIKUVA / REUTERS

– Folk er i bra form her, så jeg må komme meg i fysisk form. Jeg skal gjøre det som kreves for å komme inn i dette, sier Freddy Adu (25) til NRK.

Historien om den amerikanske fotballspilleren er historien om fotballhistoriens kanskje mest opphaussede tenåring.

Amerikanerne la nemlig sin elsk på ham allerede som 14-åring. Adu ble verdenskjent som «den neste Pelé», og debuterte i den amerikanskefotballigaen MLS som tidenes yngste før han fylte 15.

Han rakk også å bli tidenes yngste målscorer i ligaen. Det ble gigantiske sportskontrakter og millionlønn, han debuterte på seniorlandslaget mens han bøttet inn mål for juniorlandslagene, og ble sendt på prøvespill hos Manchester United.

Så kom nedturene.

Enormt press

Det ble ingen kontrakt med Manchester United, og den enorme fremgangen stoppet etter hvert opp.

Presset på tenåringsgutten var nesten umenneskelig.

– Det var åpenbart mye press. Mange hadde store forventninger. Jeg var veldig ung, og jeg visste ikke bedre på den tiden, sier Adu i dag.

Amerikaneren gikk fra det ene låneoppholdet til det andre uten suksess. Han har vært på svært mange prøvespill rundt omkring i Europa, sist hos Blackpool. Fortsatt har han ikke spilt seg til noen kontrakt. .

– Det har vært bra tider, og det har vært veldig dårlige tider. Men sånn er livet. Du må jobbe hardt for å komme gjennom de tøffe tidene, og du lærer av det. Jeg har lært mye, sier Adu.

Invitert av Bradley

Bob Bradley

Stabæk-trener Bob Bradley har kjent Freddy Adu i en årrekke.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Prøvespillet i Stabæk kom i stand som følge av et mangeårig bekjentskap med lagets amerikanske trener Bob Bradley.

Han er klar over at det er en lang vei å gå før Adu holder klubbens nivå, men gir ham gjerne sjansen.

– Freddy er nok i en situasjon der han ikke får så mange flere muligheter. Han er glad for å vise seg frem her, men det er for tidlig å si så mye om hvordan det går, for han har nettopp kommet. Men man kan se at han ikke er i bra form, sier Bradley.

Han er ikke i tvil om at Adu har vært gjennom noen tøffe perioder etter opphaussingen av ham i tenårene.

– Opphaussingen påvirket hodet hans negativt. Presset på en ung spiller gjør det vanskelig, og han mistet det, sier Bradley, som også er tydelig på at han bør få enda en sjanse.

Er optimistisk

Freddy Adu har gjort utallige intervjuer der han takker for muligheten han har fått for prøvespill i en ny klubb.

Også denne gang forsøker han å se positivt på mulighetene.

– Målet mitt har hele tiden vært å få suksess i Europa. Forhåpentligvis løser det seg her, så får vi se hvor det ender, sier han.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.