NRK Meny
Normal

Nå skal det avgjøres

Lørdag og onsdag blir de fleste VM-lagene klare.

Sverige - Danmark juni 2009
Foto: Olivier Morin / Scanpix/AFP

Da går de to siste rundene i kvalifiseringen i Europa og Amerika.

I Europa går gruppevinnerne rett i VM i Sør-Afrika, mens åtte av de ni gruppetoerne skal møtes i videre kvalifisering i november.

Slik er stillingen foran lørdagens kamper:

Gruppe 1

Danmark leder tre poeng foran Sverige. De to møtes i Købanhavn lørdag, og hjemmeseier sender danskene til VM allerede lørdag kveld. Da går sannsynligvis Portugal (møter Ungarn hjemme) forbi Sverige i kampen om andreplassen.

Blir det uavgjort i Danmark, er danskene nesten klare. De trenger bare ett poeng i hjemmekampen mot Ungarn onsdag. Men med svensk seier i København, ligger de likt i poeng. Da kan det bli et spørsmål om hvem som vinner størst på onsdag. Sverige møter Albania i Stockholm. Også Portugal har en outsidersjanse, men det skal mye til om de klarer det hvis Sverige vinner i Købanhavn.

Resultat og tabell gruppe 1

Gruppe 2

Sveits er i førersetet, og er på randen av VM hvis de tar en ventet seier i Lxemburg lørdag. Da trenger de bare ett poeng i hjemmekampen mot Israel i siste runde for å sikre VM-plass. Andreplassen går sannsynligvis til vinneren av Hellas - Latvia lørdag.

Resultat og tabell gruppe 2

Gruppe 3

Slovakia trenger ett poeng i hjemmekampen mot Slovenia lørdag for å være sikker på å nå sitt aller første VM. Slovenia kan få konkurranse fra Tsjekkia i kampen om andreplassen, men klarer sannsynligvis den med poeng lørdag.

Resultat og tabell gruppe 3

Gruppe 4

Her står og faller alt på lørdagskampen mellom Russland og Tyskland.. Vinner Tyskland, er de klare. Uavgjort betyr også etter alt å dømme tysk VM-plass, ettersom de har Finalnd hjemme til slutt. Men med hjemmeseier i Moskva er det plutselig Russland som nesten helt sikkert vinner. Taperen av denne duellen tar uansett andreplass og playoff.

Resultat og tabell gruppe 4

Gruppe 5

Her er Spania allerede vinner. Bosnia sikrer andreplassen med seier over Estland lørdag. Snubler Bosnia der, kan Tyrkia smette forbi på onsdag.

Resultat og tabell gruppe 5

Gruppe 6

England er forlengst gruppevinner. Ukraina og Kroatia kjemper om andreplassen. For Ukrainas del kreves i så fall sannsynligvis seier over England lørdag.

Resultat og tabell gruppe 6

Gruppe 7

Serbia er VM-klar med hjemmeseier over Romania lørdag eller borteseier over Litauen onsdag. Frankrike tar sannsynligvis andreplassen.

Resultat og tabell gruppe 7

Gruppe 8

Italia er VM-klar med uavgjort mot Irland i Dublin, og tåler til og med et tap, ettersom de da bare trenger å slå Kypros hjemme i siste kamp. Irland kan få konkurranse av Bulgaria om andreplassen, men holder nok unna.

Resultat og tabell gruppe 8

Gruppe 9

Den er ferdigspilt. Nederland vant suverent, Norge er nummer to, men blir sannsynligvis den svakeste toeren, og får ikke spille playoff.

Resultat og tabell gruppe 9

Omspillet

De ni lagene som blir nummer to i sine grupper, skal først kjempe om en plass i omspillet. Åtte av de ni lagene får være med der, mens toeren med dårligst statistikk er ute.

Dette regnes ut ved at de aktuelle lagene i gruppe 1-8 stryker resultatene mot gruppens jumbo, slik at poengene og målforskjellen skal kunne sammenliknes med gruppe 9, som har ett lag mindre.

Toer i gruppe 9 er som kjent Norge. Men vi har en så dårlig poengsum at vi mest sannsynlig havner på sisteplass på toer-lista, og dermed blir slått ut. Også dette vil vise seg i løpet av kampene lørdag og onsdag.

De åtte toerne i omspillet seedes, slik at hvert av de fire beste på denne seedingen møter ett av de fire dårligste. Kampene spilles 14. november, returkampene 18. november. De fire sammenlagtvinnerne går til VM.

Rangeringen bygger på FIFA-rankingen som kommer fredag 16. oktober, og trekningen av omspillkampene skjer mandag 19. oktober.

Resten av verden

Fra Sør-Amerika er Brasil og Paraguay klare for VM. Chile trenger bare to poeng til sammen fra lørdagens bortekamp mot Colombia og onsdagens hjemmekamp mot Ecuador.

Men kampen om den fjerde VM-billetten og femtplassen som gir omspill er hard. Ecuador, Argentina, Uruguay og Venezuela er med der. Det store spørsmålet er selvsagt om den dobbelte verdensmesteren Argentina blir slått ut i en VM-kvalifisering for første gang siden 1970.

De møter bunnlaget Peru i en tilsynelatende lett hjemmekamp natt til søndag, men avslutter med en tøff bortekamp mot Uruguay onsdag. Ecuador Uruguay lørdag kveld blir også en nøkkelkamp.

Resultat og tabell Sør-Amerika

I Mellom- og Nord-Amerika ligger alt til rette for at favorittene Mexico og USA går til VM, det kan skje allerede natt til søndag. Hvis de slår henholdsvis El Salvador og Honduras, er de VM-klare søndag morgen. Honduras og Costa Rica kjemper om den tredje VM-plassen, og om fjerdeplassen som gir omspill mot femtelaget i Sør-Amerika i november.

Afrika spiller sin nest siste av seks serierunder denne helga. Ghana er allerede klar, og Elfenbeinskysten trenger bare ett poeng på sine to siste kamper for å slå følge.

I de tre øvrige gruppene er det så jevnt at det neppe blir helt avgjort før i siste runde i november. Kamerun og Tunisia ligger godt an til hver sin VM-plass, mens gruppe C blir kampen mellom Algerie og Egypt i siste serierunde en nesten rein finale.

Asia spilte ferdig gruppespillet på forsommeren. Japan, Australia, samt Nord- og Sør-Korea tok verdensdelens fire sikre plasser. I september slo Bahrain ut Saudi-Arabia i første omspill, og nå venter Bahrains omspillkamper mot Oseania-vinner New Zealand. Første kamp går i Bahrain lørdag, returen i New Zealand allerede onsdag.

Her får vi uansett en "sjelden fugl" i VM. Bahrain har aldri vært der før, New Zealand bare én gang - i 1982.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.