Hva skjedde med Brasils superspisser?

RIO DE JANEIRO (NRK.no): Disse tre triste skjebnene er grunnen til at Brasil må stole på Fred og Jô på topp.

Pato, Robinho og Adriano

Alexandre Pato, Robinho og Adriano. Den gylne spissgenerasjonen som kunne hjulpet ensomme Neymar.

Foto: NTB scanpix

Publikum på caféene i Rio jublet vilt da tannløse Fred ble byttet ut mot Mexico tirsdag kveld. Da hadde det vært veldig tydelig i 58 minutter hvorfor 30-åringen Fred har vært usynlig på klubbnivå i flere år. Han hadde 0 driblinger, 0 skuddforsøk og 0 sjanser.

Til og med Liverpools middels venstreback Jon Flanagan sendte et stikk i retning den tidligere Lyon-spissen:

Laster Twitter-innhold

Jubelen stilnet for Jô

Men jubelen stilnet fort i Rios gater - det tok nemlig ikke mange minuttene før fansen skjønte at innbytter Jô var like tam. Den tidligere Manchester City- og Everton-floppen mistet ballen flere ganger - og gjorde ellers lite ut av seg.

For ordens skyld: Fred er altså en tidligere Lyon-spiller som i dag spiller i Fluminense. Han ble toppscorer i prøve-VM, men har ellers lite på CV-en de siste årene.

Jo var god i CSKA Moskva mellom 2005 og 2008, men floppet i flere klubber i Europa etter det. Siden 2010 har også han spilt i hjemlandet Brasil.

Den fortapte spissgenerasjon

Twitter rant over av vitser - og forbauselse - over at dette var Brasils spisser. På de lokale barene på Copacabana begynte de lokale å snakke om spissgenerasjonen som skulle vært her: Adriano, Robinho og Pato. Ikke mange nasjoner kunne tålt at alle de tre skulle mislykkes, sa kjennerne.

Dette er hva som skjedde med generasjonen som skulle tatt Brasil til VM-gull sammen med Neymar:

Tankspissen: Adriano (32)

Adriano

Adriano under et av sine mange korte klubbopphold: Her fra Atletico Paranaense.

Foto: Heuler Andrey / Afp

Hva som kunne ha vært: Var utpekt som Ronaldos etterfølger. Hadde litt av den samme fysikken som John Carew, men med et skudd som var så hardt at keeperne ikke så ballen før den lå i mål. Ble toppscorer i prøve-VM i 2005 etter en fantastisk periode i italiensk fotball. Kunne vært klar for å krone en lang karriere på toppen av fotballverdenen.

Hva skjedde? Signerte gigantkontrakt med Inter, og derfra og inn har alt gått galt. Dårlig treningsmoral, alkoholisme og så mange mislykkede, korte klubbopphold at det begynte å bli flaut. I dag er han klubbløs.

Teknikeren: Robinho (30)

Robinho

Robinho blir taklet under en Milan-kamp. Lynvingen har slitt mye med skader.

Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters

Hva som kunne ha vært: Robinho var det største brasilianske talentet i en generasjon. Pelé pekte ham ut som sin etterfølger da Robinho var bare 15 år. Storklubbene siklet etter ham. Ville vært selvskreven for Brasil som 30-åring hvis han hadde oppfylt potensialet.

Hva skjedde? Skader har ødelagt for Robinho. I tillegg fikk han kanskje en liten mental knekk da han ble den første skikkelige gigantsigneringen til Manchester City for nesten 350 millioner kroner, men ikke lyktes helt i England? Har levert middels i Italia, men kom ikke med i VM-troppen etter en skadeplaget sesong i Milan.

Supertalentet: Alexandre Pato (24)

Alexandre Pato

Alexandre Pato drar på seg Corinthians-trøya. Nå er han leid ut til Sao Paulo.

Foto: Andre Penner / Ap

Hva som kunne vært: Pato var spilleren alle snakket om som det neste store da Adriano og Robinho var på sitt beste. Var i ferd med å spille seg inn det landslaget etter VM i 2010. Dette var mesterskapet hvor han skulle være i perfekt alder for å dominere på hjemmebane.

Hva skjedde? Skader. Skader. Skader. Han har scoret 51 mål i Milan, men i dag spiller Pato på lån i Sao Paulo fra sin brasilianske klubb Corinthians. Var med på landslaget så sent som i 2013, men nådde ikke opp i år.

Hvordan tror du det hadde gått i VM om alle tre spissene hadde innfridd sitt enorme potensial?

Fotball

 • Uavgjort for Haaland og Sørloth

  Både Erling Braut Haalands Borussia Dortmund og Alexander Sørloths Leipzig tapte terreng i toppen av den tyske toppdivisjonen lørdag ettermiddag.

  Haaland var på banen hele kampen mot Mainz. Nordmannen bredsidet ballen vakkert i mål etter kun halvannet minutt, men målet ble annullert for en offside i forkant. Nærmere kom ikke Haaland. Thomas Meunier utlignet for Dortmund midtveis i andre omgang, og dermed endte det 1–1.

  Sørloth ble sittende på benken hele kampen da Leipzig spilte 2–2 borte mot Wolfsburg. Sørloths klubb er nummer to i ligaen, ett poeng bak Bayern München. Dortmund følger tre poeng bak der igjen. Begge har én kamp mer spilt enn ligalederen, som spiller søndag.

  Bundesliga - Borussia Dortmund v 1. FSV Mainz 05
  Foto: Ina Fassbender / Reuters
 • Legger opp og blir manager

  Den tidligere Manchester United-stjernen Wayne Rooney (35) er ansatt som Derby-manager på permanent basis. Samtidig legger han også opp som fotballspiller.

  Det melder Championship-klubben selv på sine nettsider.

  Rooney kom til Derby som spillende trener i starten av 2020, men har ledet klubben siden slutten av november. Han har nå signert en kontrakt på 2,5 år for klubben som ligger tredje sist i mesterskapsserien i England.

  775448944
  Foto: Ian Kington / AFP
 • Rooney ble Derby-manager fast

  Wayne Rooney, den tidligere Manchester United-stjernen, er ansatt som manager for Derby FC på permanent basis, melder klubben på sine nettsider. Rooney har ledet klubben siden slutten av november, og har nå signert for 2,5 år fremover.

  Rooney
 • Ferdig i Vålerenga

  Midtstopper Johan Lædre Bjørdal og Vålerenga er enige om å avslutte kontrakten seks måneder før tiden.

  – Jeg har hatt en veldig fin tid i Vålerenga, og det er deilig å kunne avslutte tiden her med den sesongen vi hadde i fjor og medaljen hengende rundt halsen. Jeg er glad for det jeg har bidratt med, sier han til klubbens egen nettside.

  34-åringen kom fra belgiske Zulte Waregem før 2019-sesongen. Han står med 40 kamper for Oslo-klubben.

  Bjørdal sier han ikke har planer om å legge opp, men spille «noen år til».

  Johan Lædre Bjørdal
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Graham Hansen forlenger

  Den norske landslagsstjernen Caroline Graham Hansen (25) har forlenget med Barcelona fram til 2023.

  Graham Hansen som ankom klubben fra Wolfsburg sommeren 2019, har bundet seg til Barcelona fram til 2023 melder klubben på sine nettsider fredag.

  Kantspilleren ble kåret til den Norges beste fotballspiller i 2020.

  Hun har scoret 16 mål på 39 kamper for Barcelona. Hun har vunnet både ligaen, den spanske supercupen og den katalanske cupen.

  Caroline Graham Hansen
  Foto: Marc Gonzalez Aloma / Zuma Press