Hopp til innhold

«Det er i denne delen av mesterskapet din fotballhatende samboer kommer krypende opp i sofaen igjen»

BLOGG: Gruppespill er vel og bra, altså. Men det er først nå spenningsbarometeret i fotball-VM skyter til værs.

491695299ML00017_Cameroon_v Cameroon v Brazil: Group A - 2014 FIFA World Cup Brazil

HELTENES TID ER NÆR: Lionel Messi (t.v.) og Neymar har overbevist i gruppespillet. Fortsetter storspillet helt til 13. juli?

Foto: Clive Mason - FIFA / FIFA via Getty Images

Fotballspillere sier ofte at «alt er mulig i fotball».

Vi nikker samtykkende, men er likevel ikke helt overbevist.

I edruelighetens tegn er det jo visse ting som ikke er mulig i fotball, tenker vi i vårt stille sinn.

Brasil kommer aldri til å tape for San Marino, for eksempel. Det skjer bare ikke.

Håp og spenning hånd i hånd

Men nå som fotball-VM i Brasil går inn i fase to, nemlig cupspillet, begynner man å tro. I hvert fall håpe.

Håpe på mirakler.

For i teorien kan faktisk alt skje. Ballen er helt, helt rund. Du finner ikke vinkler på en fotball. Og det viser seg igjen og igjen at nivåforskjellen mellom de beste og nest beste er skremmende liten.

Iran kunne for eksempel stukket av med alle tre poengene mot Argentina tidlig i gruppespillet. Costa Rica senket Uruguay før de sendte Italia hjem. Chile overkjørte seiersvante spanjoler.

Om ikke absolutt alt er mulig, så er i hvert fall veldig mye mulig. Og i et utslagsspill som fotball-VM jo er kan nerver og ytre faktorer gjøre selv de beste fotballspillerne til nølende klumser.

Eller temperamentsfulle stjerner til bitende pirajaer.

Spenningen ligger i mulighetene

Vi ser på oppsettet for åttedelsfinalene. Her er noen av kampene:

Brasil mot Chile. Frankrike mot Nigeria. Argentina mot Sveits. Tyskland mot Algerie.

Lett match for favorittene, dette. Brasil, Frankrike, Argentina og Tyskland bør i hvert fall gå videre til kvarten, tenker vi umiddelbart.

Nei, så enkelt er det ikke. Cup er cup. Kampene skal spilles først.

Tenk om Chile får en tidlig ledelse på Brasil? Da må hjemmelaget fremover. Brasil skal slå Chile på hjemmebane, det er fastslått, stempla, videresendt og vedtatt. Hvis ikke er mesterskapet en fiasko for nasjonen som er født med fotballsko på beina.

Takler hjemmelaget et slikt press? Ingen av brasilianerne har erfaring med en slik situasjon. Ingen av stjernene på dagens Brasil har vunnet VM før.

Og hva om Sveits gjør det samme mot Argentina? Et godt trent sveitsisk lag eier ikke frykt for noen og kan fort ende opp med å spille ball i hatt med Messi-avhengige argentinere.

Fra 16 til 2 lag på to uker

Mens alle disse scenariene surrer i hodet på oss fotballfrelste, kommer kampdagen nærmere og nærmere. Åttedelsfinaler. I fotball-VM. Moroa starter allerede i kveld.

Åtte kamper med de 16 beste landslagene i verden. Etterpå skal åtte av lagene rett hjem. Her vises ingen nåde.

Så er det åtte lag igjen. Som igjen skal bli til fire. The fantastic four. Og før du rekker å bruke opp alle feriepengene dine skriver vi 13. juli.

Maracanã stadion blir pyntet til fest. VM-finale.

Det er gjerne i denne delen av mesterskapet din fotballhatende samboer kommer krypende opp i sofaen igjen. «Jeg skjønner ikke at du gidder å se så mye fotball» har blitt til «hvem er han kjekke på Uruguay a?».

Selv hun/han vil få med seg dette.

4-4-2, bakrom/mellomrom og offside er ikke lenger i fokus. Nå er det beste laget vinner. Så enkelt er det.

Heldigvis skal vi ikke spille selv. Vi skal bare se på. Men herregud, som vi skal se på.

Fotball

  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland