NRK Meny
Normal

Mykland hyller Høgmo – kritiserer systemet

Høgmo sa etter landskampene mot Frankrike og Russland sagt at han har fått gode svar. Nå har han fått ett til, fra landslagslegenden Erik Mykland.

START

Erik Mykland, da han gjorde comeback i Eliteserien i 2009.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Erik «Myggen» Mykland var kanskje den spilleren med de største ferdighetene i sin fotballgenerasjon. Sammen med det norske landslaget stod han for en av norsk fotball-histories største øyeblikk, da Norge slo Brasil 2-1 i VM i 1998.

Nå kaster han seg inn i spillestilsdebatten, med et innlegg på sin Facebook-profil.

«Jeg har lyst til, dvs jeg kan ikke la være,å komme med velmenende råd,innspill til forbedringer jeg mener er vesentlige å gjøre noe med.» skriver Mykland i innlegget, hvor han skryter av Per-Mathias Høgmos prosjekt.

Feil formasjon

«Først må jeg si at måten du og laget ditt prøver å styre kamper på er en berikelse å følge med på. Det er så vanvittig viktig at noen nå tør å tape noen kamper og litt prestisje uten å la det gå ut over troen på at det er mulig å forandre på en spillestil som utvikler troen på egne ferdigheter.» skriver Mykland i innlegget.

Mykland mener 4-4-2 ikke får det beste ut av spillerne i en ballbesittende filosofi.

«Å spille 4-4-2 er et system som ikke gavner det du har lyst til å få til. Det blir for lite homogent og for få spillpunkter til å ha den trygghet med ball som hver enkelt trenger for å spille ti en rød en. Den største svakheten er nok hvor store hull det blir defensivt når vi mister ballen.» skriver Mykland, som får delvis støtte fra den tidligere landslagskameraten Lars Bohinen.

Krever raskere forflytning

Lars Bohinen

Lars Bohninen er både enig og uenig i Myklands kritikk.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg mener som «Myggen» i at at retningen Høgmo ønsker å gå i er mer etter min smak. Men det er nesten blitt fastslått at det norske landslaget ikke kan spille 4-4-2, og det skjønner jeg ikke, sier Bohinen.

Bohinen mener at mannskapet må være retningsgivende for hvilken formasjon man velger.

– Selvsagt kan Norge spille 4-4-2, men det krever raskere og bedre forflytning, sier Bohinen, som var skuffet over nivået i kampen mot Russland, en kamp han mener bar klart preg av feriemodus.

– Nå har vi øvd i 7-8 kamper, og en dag må man sette et lag og slutte å øve, sier han.

Snakker av erfaring

Mykland på sin side argumenterer for at 4-2-3-1 er en bedre formasjon, og viser til sin tid i Hellas.

«Jeg vet av erfaring hvor mye tryggere og bedre man blir i valg med ball med tre sentrale. Har vært med å kontrollere kamper mot lag som på papiret er bedre enn oss, det var fordi vi i Panathinaikos som laget heter, var tidlig ute med to sentralt defensivt og en som skapte uro forran oss. »

Hele innlegget kan du lese til høyre i saken.

Erik Mykland fikk 78 kamper og scoret to mål for det norske landslaget.

Mykland har ikke svart på NRKs henvendelser. Det har heller ikke landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.