Normal

Moyes kan få jubileumsgave i kveld

I morgen har David Moyes vært Everton-manager i ti år, men han har aldri fått oppleve en seier over byrival Liverpool på Anfield. Det kan han få som jubileumsgave i kveld.

David Moyes

I morgen har David Moyes ledet Everton i ti år, bare Alex Ferguson og Arsène Wenger av dagens PL-managere har vært i jobben lenger. Og i kveld kan Moyes få en stor jubileumsgave

Foto: GLYN KIRK / Afp

Everton har nemlig ikke vunnet på Anfield siden 1999, og da var ennå ikke Moyes blitt Everton-manager.

Kampene mellom Liverpools røde og blå lag er intense, og har budt på ikke mindre enn 11 røde kort på de siste 14 ligamøtene.

Bare slått av Ferguson og Wenger

Bare Sir Alex Ferguson (26 år) og Arsène Wenger (16 år) av dagens managere i Premier League har vært lenger i sine jobber enn Moyes. Men han har ikke vunnet noe i løpet av disse årene.

Det nærmeste var FA-cupfinalen mot Chelsea i 2009. Men tross ledelse etter bare 27 sekunder, tapte Everton likevel finalen med 2–1.

Savner en tittel

Kenny Dalglish og David Moyes

Begge er skotter, oppvokst i Glasgow, men her på sidelinja er de rivaler

Foto: DARREN STAPLES / Reuters

Selv om David Moyes ikke har vunnet noen ting med Everton, har han heltestatus i klubben. For med budsjetter mye mindre enn hos dem han konkurrerer med, har han klart å holde Everton i toppen. I sju av hans ni hele sesonger i klubben har han ført det blå laget fra Merseyside til en plass på øverste tabellhalvdel. Det ligger det an til i år også.

– Han har gitt denne klubben ny tro på seg selv, og gitt fansen noe å være stolte av. Vi hadde mistet noe av den troen for ti år siden, sier styreformann og eier Bill Kenwright.

Styreformann og manager har utvikla et nært vennskap også privat.

– Bill ga meg en sjanse unge managere svært sjelden får, og jeg håper jeg har gitt ham noe igjen, sier Moyes selv.

Fortsatt lillebror

Men i byen har likevel Moyes aldri klart å heve Everton fra lillebrorstempelet. Noen få seirer hjemme på Goodison har det blitt, men bare én gang har Everton endt over Liverpool på tabellen. Det var i 2005, og da overskygget Liverpools mesterligaseier alt annet.

I de 21 byderbyene Moyes har ledet Everton, har han fått med seg bare fire seirer, alle hjemme på Goodison. Liverpool har vunnet 11 ganger. På Anfield har Moyes' menn klart uavgjort i respektable 6 av 10 kamper, men aldri vunnet.

– Mer enn noe annet ønsker jeg at vi vinner FA-cupen slik at David kan lede klubben til det trofeet de begge fortjener, legger Kenwright til. Everton møter Sunderland i kvartfinale lørdag.

Har slått topplag

Men i kveld gjelder det Liverpool på Anfield, en annen kamp både Moyes og Kenwright så gjerne vil vinne. Hjemme har Everton har som vanlig funnet formen på nyåret, og nylig tatt skalpen til lag som Chelsea, Tottenham og Manchester City, og ikke tapt på de ni siste kampene i liga og cup.

Kenny Dalglish

Kenny Dalglish trenger også en seier i by-kampen, noe Liverpool ofte har klart hjemme på Anfield

Foto: JON SUPER / Ap

Byens røde lag har slitt noe mer i det siste, og tapte 0–1 for Sunderland sist helg. De er allerede i ferd med å tape kampen om fjerdeplassen som gir kvalifiseringsplass til mesterligaen i høst. Seieren i ligacupen for drøyt to uker siden – klubbens første tittel på seks år – gir dem billett til europaligaen, og de er tilliks med Everton fortsatt med i FA-cupen.

– Vi vil gi alt til siste slutt for å kjempe om en plass i mesterligaen. Det er det som er den beste turneringen i Europa, sier Liverpools forsvarsspiller Martin Skrtl. Den turneringen vant de i 2005 og var tapende finalist to år seinere.

Vinneren i kveld er best i by'n

Men manager Kenny Dalglish er neppe fornøyd med sesongen likevel. De tre siste ligakampene gar gitt tap, og bare én av åtte ligakamper etter årsskiftet har gitt seier.

Dalglish er derfor like ivrig på seier som Moyes i kveld. Begge er for øvrig skotter, og begge er født og oppvokst i Glasgow. Vinneren i kveld vil være best i byen etter 28 serierunder – før kampen leder Liverpool med to poeng og to plasser.

Tilsvarende kamp i fjor endte 2-2, og var Dalhlish' første kamp på Anfield etter at han gjorde comeback som Liverpool-manager. Og det var etter en cupkamp mot Everton han plutselig og uventet trakk seg siste han ledet de røde, i februar 1991.

Men Dalglish har vært med på mange seirer over Everton. Det er Moyes som kan bryte en barriere hvis han leder laget til seier på Anfield. I morgen skal han jubilere uansett, men jubelen får en ekstra dimensjon hvis det blir blå seier i kveld.

Fotballnyheter