NRK Meny
Normal

Meldingene som startet det spesielle vennskapet

Zlatan Ibrahimovic (32) og Chelsea-boss José Mourinho (51) har et nokså uvanlig trener-spiller-forhold. De to tekster hverandre jevnlig selv om de ikke har jobbet sammen siden de begge var Inter i 2010.

Zlatan Ibrahimovic og Mourinho

MERKELIG VENNSKAP: Svært få spillere og trenere omtaler hverandre som venner. Men så er hverken Zlatan Ibrahimovic eller José Mourinho som alle andre.

Foto: KEVORK DJANSEZIAN / AFP

Laster innhold, vennligst vent..

Historien om hvordan vennskapet startet, er også spesiell. For José Mourinho tok kontakt med Zlatan Ibrahimovic på SMS allerede før de to hadde møttes første gang.

– Jeg får et tonn med SMSer hele tiden, skriver Zlatan, på sedvanlig vis, i sin selvbiografi Jeg er Zlatan.

Jose Mourinho og Zlatan Ibrahimovic

José Mourinho sendte Zlatan Ibrahimovic SMS-er allerede før de to hadde møttes ansikt til ansikt. Her fra tiden i Inter.

Foto: Massimo Pinca / AP

– Men denne gangen var det fra Mourinho. «Bra spilt», skrev han, og så litt videre med noen råd. Jeg lover deg; Jeg stoppet opp da jeg leste det. Jeg hadde aldri opplevd noe lignende. En tekstmelding fra treneren!

Slik forteller tidenes beste fotball-svenske om starten på SMS-utvekslingen med selveste José Mourinho.

Den gode tonen ble synlig for verden da portugiseren trente Zlatan i Inter i 2009. Fotball-samarbeidet varte imidlertid bare en sesong. Zlatan forsvant nemlig til Barcelona året etter. Men SMS-utvekslingen Zlatan forteller om i avsnittet over, stammer fra før den tid.

Svenskens beskrivelser vitner om et helt spesielt forhold mellom to svært profesjonelle og målbevisste menn.

Ble SMS-venner

Mourinhos første SMS til Zlatan kom etter en landslagskamp for Sverige i EM 2008. Mourinho var nyansatt Inter-manager, og hadde allerede fått sansen for Zlatans fiksfakseri og til tider ekstremt imponerende ballbehandling.

– Jeg svarte ham og fikk flere SMS-er tilbake. Det var litt sånn «wow, Mourinho er interessert i meg». Jeg følte meg verdsatt, skriver Zlatan.

Mourinho har i ettertid blitt kjent for å bruke SMS-er til å skryte av spillere han liker, for å gjøre dem interessert i å ville spille for ham. Zlatan hevder han var klar over dette tilbake i 2008, men at han uavhengig av dette mener Mourinho-SMS-ene var smigrende.

Zlatan mener Mourinhos trenerstil skiller seg sterkt fra andre topp-managere i Europa.

– Han er hyggelig. Første gangen han møtte Helena (Zlatans samboer journ.anm.), visket han til henne: «Helena, du har bare én oppgave. Gi ham mat, la ham sove, gjør han glad! Fyren sier hva han vil. Jeg liker ham. Han leder hæren sin. Men han er omtenksom, også» , skriver Zlatan.

– Han er stikk motsatt av Pep Guardiola. Mens Mourinho lyser opp rommet, trekker Guardiola gardinene igjen, beskriver svensken, som flere ganger har uttalt seg negativt om den tidligere Barcelona-sjefen, nå Bayern München-manager.

Mourinho fnyser av Zlatan-kritikk

Også José Mourinho har verdsatt vennskapet med Zlatan overfor pressen.

Chelsea-sjefen stiller seg uforstående til dem som mener Ibrahimovic kan være vrien å jobbe med (Zlatan har byttet klubb fem ganger siden 2006).

– Jeg forstår ikke når folk sier at han er en vanskelig person, eller at han har en vanskelig personlighet. Folk har en vanskelig personlighet dersom de ikke ønsker å vinne eller har et ønske om å bli bedre, sier Mourinho.

– Når du har en person som har en vinnerskalle, en som vil vinne hele tiden og være best i alt, er han lett å jobbe med. Jeg trente Zlatan bare i ett år, men det var et bra år. Jeg rangerer ham som en av de beste spillerne jeg noensinne har trent, sier 51-åringen fra Sétubal – en kystby sør for Lisboa i Portugal.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Zlatan og Mourinho

MØTTES FØR: Zlatan Ibrahimovic og José Mourinho

Foto: LLUIS GENE / Afp

Zlatan har aldri vunnet mesterligaen

I kveld er imidlertid vennskapet lagt til side. Portugisiske José Mourinho leder sitt Chelsea, mens Zlatan Ibrahimovic skal forsøke å gjøre mål for Paris Saint Germain i først kamp av mesterligaens kvartfinale.

Ibrahimovic har scoret jevnt og trutt for de suverene franske serielederne denne sesongen. Svensken står bokført med 25 mål på 30 seriekamper i år. I mesterligaen er han enda bedre: Ti mål på sju mesterligakamper er fasiten så langt.

Men Zlatan har aldri vunnet mesterligaen. Ifølge Mourinho er dette Ibrahimovic' største karrieremål.

– Zlatan er helt spesiell. Han har vunnet serien i mange land og han vil virkelig vinne mesterligaen nå. Han blir farligere enn noensinne, sier Mourinho før kveldens første kvartfinale-oppgjør.

– Vi holder kontakten. Vi er venner, sier portugiseren om Zlatan-vennskapet i dag.

Spørs om de er like gode venner etter kveldens kamp.

Fotballnyheter